Med spomladanskimi čebulnicami, katerih čebulice sadimo jeseni, je v zadnjih letih postal zelo priljubljen okrasni luk (okrasna čebula). Pogled na pokončna stebla z velikimi, vijoličastimi socvetji je ob koncu pomladi prava paša za oči. Še pred nekaj leti je bil takšen pogled prava redkost, sedaj pa lahko v njem uživa vsak, ki ima vsaj košček vrta.

Okrasni luk posadimo na sončna ali delno senčna rastišča. Tla morajo biti rodovitna in predvsem tudi dobro odcedna, da ne pride do gnitja čebul. Sadimo jih v družbi drugih rastlin, kajti v času, ko so v polnem cvetenju, začenjajo njihovi listi že rumeneti.

Zelo priljubljena je kombinacija s hostami. V času cvetenja luka imajo hoste že popolnoma razvite liste, ki prekrijejo rumeneče liste. Okrasne luke z velikimi socvetji sadimo 30 cm narazen in okoli 20 cm globoko. Posajeni na cvetlični gredi naj bodo okrasni luki sajeni v skupini bolj v ozadju, da s svojo višino ne zakrijejo ostalega cvetja. Njihova dobra lastnost je tudi dolgotrajno cvetenje: traja od 3 tednov do 1 meseca.

Okrasni luki v družbi vrtnic nam pričarajo elegantne barvne kombinacije.

Med visokimi okrasnimi luki z velikimi socvetji, so najpogostejši: Allium giganteum, Allium ‘Globemaster’, Allium ‘Mount Everest’ in Allium ‘Gladiator’.

Allium giganteum je med višjimi vrstami. Zraste celo do 1,20 metra visoko. Cveti junija in je prava popestritev vrta v času, ko so spomladanske rože že odcvetele, poletne pa šele začenjajo s cvetenjem. Več o orjaškem luku.
Allium ‘Globemaster’ je nekoliko nižji križanec (zraste 80 cm visoko) z zelo velikimi socvetji. Ta imajo v premeru okrog 20 cm.
Allium ‘Mount Everest’ je križanec z belimi socvetji. Zraste zelo visoko (120 cm).
Allium ‘Gladiator’ cveti vijolično. Velika socvetja so, tako kot tudi pri ostalih okrasnih čebulah, primerna tudi za rezano cvetje. Vedno nas navdušijo: lahko v kombinaciji z drugimi rožami ali kot samostojen cvet.

Pogled v socvetje okrasnih čebul nam razkrije množico drobnih zvezdastih cvetov. Ob cvetenju jih rade obletavajo čebele. Čebule so užitne, vendar predragocene, da bi se z njimi hranili. Uživajmo rajši v pogledu na njihovo cvetje.

Ob nakupu čebul jih natančno pregledamo. Že na videz morajo biti zdrave in ne smejo imeti mehanskih poškodb. Na otip morajo biti trde, brez mehkih mest in brez znakov bolezni (plesni in gnilobe). Sadimo jih lahko tudi še decembra, če zemlja ni zmrznjena.

Nakup čebulic okrasnih lukov lahko jeseni opravite tudi v spletni trgovini Arboretum.

Besedilo: Mojca Demšar, univ. dipl. inž. agr.
Fotografije: Mateja Račevski Mladenov, univ. dipl. inž. kraj. arh. in Tatjana Zvržina,
univ. dipl. inž. zoot.