NAŠI OBISKOVALCI SPRAŠUJEJO

Na vrtu imam posajeni » amber » kateri je visok cca 8,00 m, rad bi ga odstranil, pa me zanima, če ga vam lahko podarim za novo posaditev v prelepem kraju. Rad bi mu omogočil nadaljevanja krasenja naše narave.

Matjaž Mastnak, svetovalec za dendrologijo, odgovarja:

Tako visoka drevesa je mogoče uspešno presaditi samo, če so bila šolana. Šolanje je postopek zaporednega presajanja na približno dve leti, vsakokrat z nekoliko večjo koreninsko grudo.
Drevo, ki raste na istem mestu, razvije normalen, širok koreninski sistem, pri katerem segajo korenine dva do trikrat tako daleč kot veje. Táko koreninsko grudo je nemogoče izkopati in drevo uspešno presaditi. Presajanje drevesa s porezano veliko večino korenin nima smisla.
Cenim vaš dober namen, toda bilo bi nestrokovno, če bi takšno drevo presajali.
Da ne bo pomote, še enkrat ponavljam: večja drevesa se da posaditi, a le, ča so bila na to pripravljana. V najbolj znani evropski drevesnici za večja drevesa osem metrov visok ambrovec pred prodajo 6× presadijo. Primerek stane 7.500 evrov, plus prevoz, seveda.

Drevo, o katerem piše državljan, je ambrovec, Liquidambar styraciflua. Na fotografiji je skupina petdesetlatnih ambrovcev v jesenskem blišču v Arboretumu Volčji Potok.

Presajanje 8 metrskega drevesa