Projekt Dolina miru in Arboretum Volčji Potok ob 100. obletnici rojstva Franceta Štiglica

Arboretum Volčji Potok je sodeloval v projektu »100 let Franceta Štiglica« tudi z razstavo na treh filmskih lokacijah Doline miru v Arboretumu:

  • pri kužnem znamenju
  • pri ruševinah dvorca
  • med dvorcem in francoskim vrtom.

Arboretum Volčji Potok se je s tem pridružil vseslovenskemu projektu ob 100. obletnici rojstva Franceta Štiglica (1919-1993), v katerem so Slovenska kinotekaSlovenski filmski center in Slovenski filmski arhiv pri Arhivu RS v letu v sodelovanju s številnimi organizacijami in s podporo Ministrstva za kulturo RS, v letu 2019 počastili enega najvidnejših slovenskih filmskih ustvarjalcev, ki je odigral pionirsko vlogo pri nastajanju slovenskega profesionalnega filma.

Razstavo »Dolina miru in Arboretum Volčji Potok ob 100. obletnici rojstva Franceta Štiglica« smo pripravili v sodelovanju s Slovensko kinoteko in Slovenskim filmskim centrom – javno agencijo, ki sta za razstavo in promocijo dogodkov pripravili grafično in slikovno gradivo, povezano s filmom Dolina miru.

Snemalna lokacija v Arboretumu Volčji Potok

Snemalna lokacija Doline miru pri kužnem znamenju

V Arboretumu Volčji Potok je bilo snemanih več prizorov filma Dolina miru (France Štiglic, 1956). En prizor se je odvijal ob kužnem znamenju pri današnji upravni zgradbi Arboretuma.

Fotografija z digitalno restavrirane različice filma Dolina miru razkriva, da je bil Arboretum leta 1956 drugačen kot je danes. Poti so bile speljane drugače. Na fotografiji je v ozadju vidna živa meja na mestu, kjer je danes rob rozarija. V prizoru nastopajo igralci Evelyne Wohlfeiler, režiserjev sin Tugo Štiglic in John Kitzmiller.

V filmskem prizoru spremljamo delček zgodbe o iskanju doline, kjer bi vladal mir in o kateri je nemški deklici Lotti nekoč pripovedovala babica. Sirota, da bi našla to dolino miru, skupaj z dečkom Markom pobegne iz sirotišnice. Na begu pred nemškimi vojaki jima v nevarnosti pomaga ameriški pilot, temnopolti Jim, ki je prav tako na begu pred vojaki. Odloči se, da bo otroka prek sovražnega ozemlja pospremil do doline miru.

Dolino miru, kjer stoji mlin Markovega strica, najdejo. Toda hiša je zapuščena. Prav v tem času pa Jima hudo ranijo v bitki med nemškimi vojaki in partizanskim odredom. A Marko in Lotti ne obupata, prepričana, da je nekje prava »dolina miru«, ki jo morata najti …

Lokacija 1

Fotografija je iz filma Dolina miru, na snemalni lokaciji v Arboretumu. Fotografija je z digitalno restavrirane različice filma Dolina miru. Arhiv Slovenskega filmskega centra

Snemalna lokacija Doline miru pri ruševinah dvorca

V Arboretumu Volčji Potok je bilo snemanih več prizorov filma Dolina miru (France Štiglic, 1956). En prizor se je odvijal pri ruševinah dvorca, ki je nekoč sta v osrčju zgodovinskega jedra Arboretuma. Odkrivanje filma Dolina miru je kot potovanje v čas po drugi svetovni vojni, ko so bile še vidne zadnje sledi nekdanjega dvorca, požganega 13. aprila 1944.

Do leta 1956, ko so snemali film, so od požganega dvorca stali le še ostanki zidov in, kot je dobro razvidno iz filmskega odseka, tudi nadstrešek, na katerem je bil balkon. Nadstrešek je bil na vzhodni strani dvorca. Do danes od dvorca ni ostalo nič.

V filmskem prizoru se narednik Jim skriva pred nemškimi vojaki prav v teh ruševinah.

John Kitzmiller je za vlogo Jima prejel nagrado grand prix v Cannesu. Po pripovedovanju pa naj bi v času snemanja zanimanje zbudil tudi pri dekletih v okolici Volčjega Potoka.

Prizor iz filma Prizor iz filma

Fotografiji sta iz filma Dolina miru, na snemalni lokaciji v Arboretumu. Fotografiji sta z digitalno restavrirane različice filma Dolina miru. Arhiv Slovenskega filmskega centra

Fotografija dvorca v Arboretumu Volčji Potok iz časa med obema vojnama. Arhiv Arboretuma Volčji Potok

Snemalna lokacija Doline miru med dvorcem in francoskim vrtom

V Arboretumu Volčji Potok je bilo snemanih več prizorov filma Dolina miru (France Štiglic, 1956). Po pripovedovanju so film Dolina miru snemali tudi nad francoskim vrtom v Arboretumu Volčji Potok. Izrezi iz filma se ujemajo s fotodokumentacijo, ki jo hrani Arboretum.

V filmu sta zabeležena nekdanje stopnišče in vodnjak. V preteklosti so bili izvedeni posegi tako v stopnišče kot vodnjak. Ohranjena pa je njuna prvotna lokacija.

Filmski prizor sledi prizoru ob ruševinah dvorca. Jim vrže kamen, da bi preusmeril vojake, ki ga iščejo v ruševinah dvorca. Kamen se odbije od stopnic in pristane v vodnjaku. Jimu uspe prelisičiti vojake, ki sledijo zvoku in stečejo po stopnicah stran od ruševin. Ameriški vojak si oddahne, da je ponovno varen.

Prizor iz filma Prizor iz filma

Fotografiji sta iz filma Dolina miru, na snemalni lokaciji v Arboretumu. Fotografija je z digitalno restavrirane različice filma Dolina miru. Arhiv Slovenskega filmskega centra

Vodnjak iz Volčjega Potoka

Vodnjak in stopnice v Arboretumu iz časa med obema vojnama. Arhiv Arboretuma Volčji Potok