Jobs of the future for EU heritage rejuvenation (#YouEU)

Avgusta 2018 se je na pobudo Marijana Kostanjevca, župana hrvaške Občine Vinica, Arboretum Volčji Potok priključil evropskemu projektu »Jobs of the future for EU heritage rejuvenation (#YouEU)«.

Cilj projekta je povezovanje občin, inštitutov, zavodov in nevladnih organizacij z namenom izmenjave dobrih praks aktivnega vključevanja mladih v naravno in kulturno dediščino. Gre za raziskovanje inovativnih poklicev prihodnosti na področju dediščine in odgovornega turizma. Del tega je tudi dogodek ozaveščanja, ki je potekal avgusta 2019 v Občini Vinica.

2018

Novembra 2018 si je direktor Arboretuma Volčji Potok na povabilo Marijana Kostanjevca, župana hrvaške občine Vinica, ogledal Arboretum Opeko. Razteza se na 60 ha površine, od tega je polovica krajinsko oblikovanega parka z mogočnimi, tudi 200 let starimi drevesi. Graščina sredi parka je brez gospodarja in je povsem propadla v zadnjih desetletjih.

Arboretum Opeka je v državni lasti, a brez urejenega vzdrževanja. Za najnujnejša opravila v parku poskrbi občina. V kraju je nekdaj zelo znana vrtnarska šola, danes srednješolski center. Ta je bil na hrvaškem državnem razpisu izbran za enega od 25 centrov strokovne odličnosti in v okviru tega projekta bi se radi združili šola in občina. Srednješolski center želi učni objekt, občina pa razviti poslovni model, da bi park spet postal zanimiv za javnost in obiskovalce. Prav pri razvijanju modela za upravljanje želi občina vključiti Arboretum Volčji Potok.

Sestanka so se poleg župana na hrvaški strani udeležili še dr. Miljenko Ernoić iz Razvojne agencije Sjever in Marin Bašič, tehnični direktor družbe Parkovi iz Varaždina, s slovenske strani pa Matjaž Mastnak, svetovalec v Arboretumu Volčji Potok. S kratkim obiskom je izrazil svoj interes tudi saborski poslanec, ki v hrvaškem Saboru zastopa Varaždinsko županijo.

2019

Med 16. in 18. avgustom 2019 je v Občini Vinica potekal projektni dogodek, ki so se udeležili vsi partnerji: Občina Vinica (Hrvaška), Občina Radenci (Slovenija), Občina Castrocaro Terme e Terra del Sole (Italija), Občina Vlora (Albanija), mladinska organizacija UMAMI Vinica, Zavod za turizem Varaždinske županije, Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije in Arboretum Volčji Potok.

Arboretum Volčji Potok pri projektu prispeva svoje znanje in izkušnje na področju vključevanja mladih v poklice na področju kulturne in naravne dediščine ter revitalizacije dediščine. Mateja Račevski iz Arboretuma Volčji Potok je predstavila Arboretum kot primer dobre prakse. Navzoči so se strinjali, da je Arboretum Volčji Potok dober primer vključevanja kulturne dediščine v turizem ter dela z mladimi.

Arboretum Opeka

Dvorec v Arboretumu Opeka