Nizozemska letno proizvede 700.000 ton sira. Četrtino pojejo doma, kar na vsakega Nizozemca pomeni po petnajst kilogramov sira na leto. Preostanek izvažajo po celem svetu. Nizozemska je največja izvoznica sira, masla in mleka v prahu.

Nemško tržišče so Nizozemski sirarji osvojili pred petdesetimi leti. Da Nemci zdaj pojejo po 200.000 ton nizozemskega sira na leto, gre zasluga uspešni reklamni strategiji. V njenem ospredju stoji Anjte, blondinka s kitami, oblečena v modro belo narodno nošo, z rdečo rutico okoli vratu in čipkastim klobučkom na glavi – in, seveda, s hlebcem sira v naročju. Uspešni lik nasmejane gospodične Antje zdaj ponuja sir že v kitajski Mongoliji.

 Nizozemska

Stara tradicija

Od pomladi do jeseni je zanimivo obiskati mesta Alkmaar, Edam in Gauda, kjer so še žive stare sirarske tržnice. Alkmaarski sirarji so se povezali v ceh že leta 1619 in na teh tržnicah je mogoče začutiti, kako živa je še vedno sirarska tradicija. Vsaj od 18. stoletja naprej je Nizozemska na glasu kot izvoznica sira.

Najpogostejša vrsta nizozemskega sira je gavda, slavnejši pa je edamec. Obe vrste sta dobili ime po mestu, od koder izvirata. Edamec so sprva izdelovali v obliki čokatih, glavastih hlebcev; zaradi njih Belgijci zbadljivo imenujejo Nizozemce za siroglavce. Danes so vse vrte sira dobavljive v več različicah: kot mlad, polzorjen in zorjen sir, polnomasten in z zmanjšanim deležem maščobe, z manj soli, pa industrijski in domači, kmečki sir. Sire za izvoz zaščitijo s parafinskim ovojem.

Tradicija je starejša. V prvem stoletju pr. n. št. je Cezar poročal, da izbira sirov ni nikjer tako velika kot na današnjem Nizozemskem, da ni nič neobičajnega dobiti sir s kumino, klinčki ali s koprivami. Arheologi pa so iz izkopane lončevine zaključili, da so že prazgodovinski prebivalci tamkajšnjih krajev obvladali sirarstvo.

Da je Nizozemska dežela sira, priča tudi njihovo ime za igrico ‘tri v vrsto’. Pravijo ji ‘maslo, sir in jajca’. Pravi nizozemski sir bodo lahko poskusili vsi, ki bodo obiskali Nizozemsko vas v Arboretumu Volčji Potok, ki je postavljena s sodelovanjem Veleposlaništva Kraljevine Nizozemske v Ljubljani.

Nizozemska vas bo živela od 25. 4. do 5. 5. 2013. Podjetje ERFA bo pripravilo degustacijo pristno nizozemskega starega amsterdamca in vestlanderja. Trdicionalni sirar bo kazal, kako se sir pravilno reže. Otroci se bodo imeli priložnost stehtati s sirovimi hlebci.

 Nizozemska vas