Orhideje so čudovite okrasne rastline. Njihovi nenavadni in raznobarvni cvetovi ob pravilni oskrbi poživijo naš dom in nas razveseljujejo skozi vse leto. Gotovo so tudi vas te eksotične lepotice že kdaj tako očarale, da ste si kakšno omislili tudi za svoje okno. Zbrali smo nekaj nasvetov o tem, kako najbolje skrbeti zanje.
Orhideje Razstava orhidej v Arboretumu
SVETLOBA IN VLAGA
Večina okrasnih orhidej izhaja iz vlažnih tropskih gozdov, kjer rastejo na drevesih kot epifiti. Takšno rastišče jim omogoča več svetlobe, vendar ne nudi veliko vode in hranil. Orhideje morajo zato vodo in hranila pridobiti iz zraka skozi zračne korenine. Doma je potrebno zato pri okrasnih orhidejah poskrbeti, da bodo imele na voljo dovolj vlage in svetlobe.
Orhideje potrebujejo okoli 12 ur svetlobe na dan. Najboljše jih je postaviti kar na okensko polico, ampak ne neposredno na sonce. Najprimernejša vlažnost zraka je 50 do70 %. V prostorih z bolj suhim zrakom lahko vlažnost povečate tako, da na radiator položite vlažno krpo. Lahko tudi poiščete večji podstavek in ga napolnite z vodo. Vanj položite manjši, narobe obrnjen podstavek ter nanj postavite lonček z orhidejo.
TEMPERATURA
Primerna je sobna temperatura okoli 20 °C. Vse orhideje potrebujejo še nočno ohladitev, ko je temperatura nižja za 4 do 6 °C. Orhideja ne sme nikoli stati na prepihu!
SUBSTRAT
Običajna vrtnarska zemlja za orhideje ni primerna. Uporabite rajši že pripravljen substrat za orhideje, ki ga lahko kupite v trgovini. Substrat mora biti rahel, da korenine dobijo dovolj zraka. Primernost substrata lahko preverite na preprost način: substrat namočite in stisnite v pesti. Če se substrat, ko pest razprete, sam od sebe razrahlja, je primeren za orhideje. V primeru, da ostane zlepljen v kepo, substrat ni primeren.
ZALIVANJE
Rastlino v 13 cm lončku se zaliva enkrat tedensko. Pred zalivanjem nikoli ne pozabite preveriti vlažnosti substrata! Če niste prepričani, z zalivanjem raje počakajte še kakšen dan. Rastlina ne sme nikoli stati v vodi! Za zalivanje je najbolje uporabiti deževnico ali prekuhano vodo. Pri zalivanju bodite pozorni, da ne zmočite cvetov, da se na njih ne razvijejo plesni. Voda prav tako ne sme ostajati v zalistju. Orhideje na hlodih ali v visečih košaricah je potrebno redno pršiti z vodo in vsake 4 do 5 dni za 15 minut namočiti v vodo. Slednje velja tudi za zelo izsušene orhideje v lončkih.
GNOJENJE
Orhideje ne potrebujejo veliko gnojil. Običajna gnojila za cvetoče rastline so zato zanje premočna. Najboljše je, da v cvetličarni kupite posebna gnojila za orhideje. Ne uporabljajte hlevskega gnoja ali komposta.
PRESAJANJE
Presaja se samo orhideje v lončkih. Najprimernejši čas je zgodnja pomlad, vendar nikakor ne presajajte med cvetenjem. Tudi pozimi in v suhem ter vročem poletju ni priporočljivo presajati. Orhideje je potrebno presajati vsaki dve leti. Vedno uporabite čiste lončke in svež substrat, da preprečite prenos bolezni. Star substrat previdno odstranite in odrežite odmrle dele korenin in stare peclje cvetov. Lonček do četrtine napolnite z odcednim slojem (npr. kamenčki). Nanj postavite orhidejo tako, da je koreninski vrat v višini roba lončka in okoli nasipajte navlažen substrat. Substrat se mora enakomerno razporediti med korenine. Presajene orhideje zalijte 1 do 2 dni po presajanju.
 
Povzeto po: F. Rölke. 2008. Orhideje: preprosto in eksotično. Ljubljana, Mladinska knjiga