Obiskovalci, ki pridejo večkrat v Arboretum so zagotovo poznali pahljačasti javor, ki je rasel v starem delu parka. Prav mimo njega gre pot, ki vodi od stare uprave proti francoskemu vrtu. Vsako jesen nas je razveselil, ko je svoje liste obarval v rubinasto rdečo barvo.
Pahljačasti javor
Pahljačasti javor v svoji najlepši podobi, oktober 2007.
Poleg jesenskih barv je bil nekaj posebnega zaradi svoje rasti. Vrtnarjem je uspelo njegovo deblo elegantno ukriviti, da je s svojo prisotnostjo v parku lovil vse poglede in upravičeno pristal na marsikateri fotografiji.
Ta javor je bil vzgojen iz semena, pripadal pa je skupini sedmerorežnjatih pahljačastih javorjev. Njegovi žareči listi so imeli po sedem režnjev.
Pahljačasti javor
Posledice žledoloma, 2. februar 2014.
Leta 2014 je žled hudo polomil krošnjo. Letošnji snegolom pa je javor popolnoma uničil. V Arboretumu si prizadevamo po najboljših močeh skrbeti za vsa drevesa v naši zbirki. Ko nam vremenske ujme povzročijo škodo, nam je žal prav za vsako drevo, še posebej pa za tista, ki so parku dajala poseben čar.
Pahljačasti javor
Snegolom, 28. aprila 2016.
Zdelo se nam je prav, da staremu javorju namenimo nekaj besed in z vami delimo fotografije, ki so zdaj spomin na čudovit jesenski pahljačasti javor.
Pahljačasti javor
Oktober, 2008
 
Pripravila: Mateja Mavec, univ. dipl. biol.
Fotografije: Fotoarhiv Arboretuma