Pozna pomlad postopoma ugaša odločno barvitost tulipanov in narcis. S tem pa se veselje ne poslavlja z vrta. Zacvetele so kamasije. V vrtnarijah boste njihove čebulice našli pod imeni Camassia, kamasija, kamas, divja ali indijanska hijacinta ter prerijska lilija. S cvetovi postrežejo ravno v obdobju, ko cvetovi zgodnejših čebulnic odcivtajo, večina poletnih trajnic pa še ni zacvetela.

Očarljivost kamasije je v nežnih in številnih cvetovih v socvetju, ki zacvetijo v prvi polovici maja. Njihove čebulice pri nas z lahkoto prezimijo, zato so enostavne za vzdrževanje. Potrebujejo sončno ali polsenčno lego in vlažna tla. Če je spomladi dežja ravno dovolj, bodo kamasije zrasle prek 60 cm visoko in cvetele vse do poletja. Nekatere sorte dosežejo višino 120 cm. Sadimo jih v jesenskem času, za dve debelini čebulice globoko v prst. Izbirate lahko med sortami, ki bodo zacvetele v številnih odtenkih modre, vijolične in bele.

Modro cvetoče, navadne kamasije (Camassia quamash) prihajajo iz Severne Amerike. V preteklosti so jih Indijanci gojili za hrano. Pražene imajo okus podoben sladkemu krompirju.

Obstajajo tudi cvetlice z belimi cvetovi, ki so na las podobne kamasijam, a pripadajo družini čmerikovk (Melanthiaceae). Pozor, njihove čebulice so strupene! Dobro poznani krompir bo dovolj dober za kosilo, kamasije pa naj vas raje kot iz krožnikov pozdravljajo z gredic.

Pripravila: Mateja Mavec, univ. dipl. biol.
Fotografija: Mateja Račevski, univ. dipl. inž. kraj. arh.

Kamasija v parku