Gredice ta mesec kar kipijo od bahavih tulipanovih cvetov. Med njimi pa boste lahko opazili drobno in skoraj sramežljivo cvetlico, ki s cvetovi gleda v tla. Gre za posebno okrasno različico pasjega zoba, ki pripada sorti ‘Kondo’.
Pasji zob Kondo
Sorta je križanec med ameriškima vrstama Erythronium tuolumnense in Erythronium californicum. Prva je rumenocvetna in uspeva v kalifornijskem gorovju Sierra Nevada, druga je razširjena po gozdovih severne Kalifornije in ima čudovite bele cvetove.
Omenjene rastline so zelo podobne znanki, ki raste v naših gozdovih in jo imenujemo navadni pasji zob (Erythronium dens-canis). Tudi sorodne so si, saj spadajo v isti botanični rod. Slovenski pasji zob ima prav tako povešene cvetove na konicah navzgor zavihane liste cvetnega odevala, ki pa so vijolične barve. Pasjega imena si ni zaslužil brez razloga. Oblika in barva njegove korenine spominja namreč na pasji podočnik.
Navadni pasji zob cveti zgodaj spomladi. Letos je že odcvetel. Prijetne pomladne dni naj vam sedaj polepša rumeni ‘Kondo’.
Pripravila: Mateja Mavec, univ. dipl. biol.
Fotografija: Mateja Račevski Mladenov, univ. dipl. inž. kraj. arh.