V kulinariki je cenjeno predvsem bučno olje iz semen, meso, kakor tudi sama semena, koristne pa so tudi kot antioksidativna hrana.

V farmaciji so jih uporabljali že stari Grki in Rimljani in tudi Kitajci. Farmacevtski pripravek je primeren za oba spola in je usmerjen predvsem na inkontinenco (uhajanje urina), bogata vsebnost karotenoidov pa pomaga pri preprečevanju različne vrste raka, pri srčnih obolenjih, očesni mreni in degeneraciji rumene pege.

V raznoliko uporabnost buč sodi tudi izdelovanje glasbil (kjer iz posušenih plodov naredijo ropotulje, bobne, flavte, trobente, ksilofone), pred razvojem lončarstva so iz posušenih plodov izdelovali košare, sklede in vrče za shranjevanje vode, vina, hrane, tobaka.

V mističnem svetu odigra pomembno vlogo v mitologiji, s svojo simboliko pa tudi v slikarstvu in leposlovju.

Okrasne buče so jeseni naprodaj v vrtnem centru.

Besedilo: Andreja Pogačar Špenko, univ. dipl. inž. agr.
Fotografija: Mateja Račevski Mladenov, univ. dipl. inž. kraj. arh.