Pomladni meseci so kot nalašč namenjeni temeljitemu čiščenju ribnika, močvare ali bazena. Vse odmrle dosegljive rastlinske dele previdno potrgamo stran. Odmrle liste in odvečne bilke na vodni površini najlažje odstranimo tako, da na dolgo palico privežemo gosto mrežo in jih z njo potegnemo iz vode. Nato še iz obrobnega močvirja previdno odstranimo stare liste in odmrle rastline. Tudi okrasne trave in trajnice ob močvirju, ki so lepo prezimile, zahtevajo pomladno obrezovanje, saj z njim spodbudimo novo, gosto rast. Ker je vodna površina običajno obdana s trato, ki je v pomladanskem času predmet intenzivnega gnojenja, zatiranja plevelov in obnove, pazimo, da smo pri uporabi teh sredstev kar se da previdni, da ne bi z njimi ogrozili rastlinskega, predvsem pa živalskega vodnega sveta.

Vodni vrt spomladi temeljito očistimo. Ribe naselimo šele, ko se temperature nekoliko dvignejo.

Ko mine nevarnost pozebe in se temperature nekoliko dvignejo, to je od konca aprila naprej, je tudi čas za sajenje novih vodnih, obvodnih in močvirskih rastlin. Zdaj je tudi primeren čas za nakup in naselitev rib. Ker so pomladanske temperature zraka lahko že kar visoke, redno pregledujmo nivo vode. S počasnim in enakomernim dovajanjem sveže vode povzročimo le manjša temperaturna nihanja, ki za uspevanje rastlin in živali niso moteča.

Zgodnje poletje je tudi primeren čas za razsajanje lokvanjev. Za presajanje se odločimo šele takrat, ko so le-ti starejši od treh let.

Lokvanj ne presajamo vsako leto. Na miru jih pustimo vsaj tri leta.

Besedilo: Andreja Vučer, univ. dipl. inž. kraj. arh.

Fotografiji: Jana Cunder, univ. dipl. inž. agr.