Mednarodna kolesarska tekma »Giro d’Italia« v nedeljo vodi tekmovalce skozi Novo Gorico. Za to priložnost se je občino odločila, da bo na več mestih ob poti posadila vrtnico v barvi tekme, ki je  ciklamno rožnata.

8. marca se je svetovalka iz mestna občina Nova Gorica obrnila na Arboretum Volčji Potok z vprašanjem, ali lahko svetujemo primerno vrtnico. Poslali smo jim nekaj predlogov in se uskladili glede barve. Občina je tudi želela, da njihov izvajalec posadi cvetoče sadike iz loncev in ne mirujočih sadik na golih koreninah. Ker smo bili konec sezone, ko je ponudba vrtnic neprimerno manjša kot jeseni, smo bili precej negotovi. Dobiti 1100 enakih vrtnic željene sorte, ki bodo 20. maja v cvetju, se je zdelo utopija.

A smo uspeli! V začetku tedna je »šleper«, poln cvetočih vrtnic, pripeljal v Novo Gorico. Delavci Komunale so jih prevzeli in takoj začeli saditi, kakor kaže slika. Da bodo na dan, ko Giro zapelje skozi mesto, s svojo barvo označile ta praznik športa, sodelovanja in družabnosti!

Sorta? Dve sta, ‘Rodin’ in ‘Double Pink Knock Out’. Gre za mater in hčer, zato sta identične barve, le z različnim številom venčnih listkov v cvetu. Gre za vrhunski dosežek pri ustvarjanje zdravih vrtnic za javne površine, kjer morajo vrtnice rasti z malo vrtnarske oskrbe. Sorti sta rezultat francosko-ameriškega sodelovanja. Jamčim, da bodo v Novi Gorici z njimi zadovoljni tudi kasneje, ko bodo kolesarji že davno doma.

Sajenje krožišča v Novi Gorici
Vrtnica v barvi Giro d'Italia