Vsaka glava solate, ki jo prinesemo z lastne grede, vsak paradižnik, ki dozori pred našimi očmi, pa peteršilj in drobnjak, s katerima osvežimo in okrasimo jed, nam je lahko v užitek in zadoščenje. Do hrane, ki jo pridelamo sami, imamo poseben odnos in vanjo lahko imamo polno zaupanje, ker vemo, kako je zrasla.

Solata z vrta

Če še nimate zelenjavnega vrta, nekaj izhodišč za premislek o njem:

  • z vsakim kvadratnim metrom gredice boste na leto imeli 30 do 45 minut vrtnarskega dela;
  • za sprotno oskrbo z zelenjavo v času vegetacije, od aprila do oktobre, potrebujete 10 m2 gred na člana gospodinjstva, za oskrbo s svežo zimsko zelenjavo pa še enkrat toliko;
  • popolna samooskrba z zelenjavo za vse leto, vključno z vlaganjem in ozimnico, zahteva 60-80 m2 gred na člana gospodinjstva;
  • na m2 grede računajte z najmanj 3 € izdatkov na leto.

Zelenjava z vrta

Ni pomembno, koliko pridelate, bistveno je, da se dela lotite z veseljem in ugotovili boste še nekaj: delo na zelenjavnem vrtu je lahko neverjetna sprostitev in vir velikega zadoščenja.

Matjaž Mastnak, univ. dipl. inž. gozd.

Vrtni center Arboretum VOLČJI POTOK

Volčji Potok 3, 1235 Radomlje
Tel.: 01 839 45 33
Mob. št.: 041 796 067
E-pošta: vrtnicenter@arboretum.si