Vsaka glava solate, ki jo prinesemo z lastne grede, vsak paradižnik, ki dozori pred našimi očmi, pa peteršilj in drobnjak, s katerima osvežimo in okrasimo jed, nam je lahko v užitek in zadoščenje. Do hrane, ki jo pridelamo sami, imamo poseben odnos in vanjo lahko imamo polno zaupanje, ker vemo, kako je zrasla.
Če še nimate zelenjavnega vrta, nekaj izhodišč za premislek o njem:
- z vsakim kvadratnim metrom gredice boste na leto imeli 30 do 45 minut vrtnarskega dela;
- za sprotno oskrbo z zelenjavo v času vegetacije, od aprila do oktobre, potrebujete 10 m2 gred na člana gospodinjstva, za oskrbo s svežo zimsko zelenjavo pa še enkrat toliko;
- popolna samooskrba z zelenjavo za vse leto, vključno z vlaganjem in ozimnico, zahteva 60-80 m2 gred na člana gospodinjstva;
- na m2 grede računajte z najmanj 3 € izdatkov na leto.
Ni pomembno, koliko pridelate, bistveno je, da se dela lotite z veseljem in ugotovili boste še nekaj: delo na zelenjavnem vrtu je lahko neverjetna sprostitev in vir velikega zadoščenja.
Matjaž Mastnak, univ. dipl. inž. gozd.
Vrtni center Arboretum VOLČJI POTOK
Volčji Potok 3, 1235 Radomlje
Tel.: 01 839 45 33
Mob. št.: 041 796 067
E-pošta: vrtnicenter@arboretum.si