Vrtnični sladkorček
V letu 2020 je prišla na evropsko tržišče vrtnična novost: nizka in kompaktna vrtnica, ki je videti kot azaleja iz cvetličarne. Ima izrazito temne in sijoče zelene liste ter rdeče cvetke. Barvni kontrast je močan in rastlina zaradi njega poudarjeno slikovita. Ime nove sorte je ‘Zepeti’. Vrtnica je na voljo v vrtnih centrih Arboretum.
Iz usklajenosti marketinških objav v Evropi se da razumeti, da imajo s prodajo nove vrtnice velike načrte. Dejansko gre za noviteto. Zares zdrave in celo poletje cvetoče miniaturne vrtnice doslej ni bilo. Ker je pričakovana višina sorte ‘Zepeti’ okoli 35 cm, je primerna za lonce na balkonih in terasah ter za okenska korita. Na moč prikupne so na steblo cepljene rastline. Na vrtu bo ‘Zepeti’ našla mesto v obrobkih vzdolž poti ali na mešanih gredah nizkih rastlin.

Zdravi geni
‘Zepeti’ velja za sorto, ki je izjemno odporna proti glivičnim boleznim. Ustvarili so jo v Franciji pri vrtničarski hiši Meilland. Materinska rastlina je gracilna francoska miniaturna vrtnica, oče pa »ameriški bokser« – sorta ‘Double Knock Out’.
Meilland dolgoročno sodeluje z Williamom Radlerjem, žlahtniteljem sorte ‘Knock Out’. Ta vrtnica je v ZDA pometla s konkurenco na javnih nasadih in je po številu prodanih sadik že pred časom prehitela prej najbolj sajeno sorto ‘The Fairy’. Zaenkrat je popolnoma zdrava in edini ukrep, ki ga vrtnar ne sme izpustiti, je rigorozno krajšanje zgodaj spomladi.
Meilland in Radler zdaj skupaj žlahtnita in razvijata linijo sort, ki izhajajo iz osnovne sorte ‘Knock Out’. Doslej najbolj posrečen član družine ‘Knock Out’ je ‘Double Knock Out’. Je najbolj rdeč in po obliki cveta podoben klasičnim floribundam. ‘Double Knock Out’ je oče sorte ‘Zepeti’.

Privlačna za prodajo
Rastlina je zaradi temno zelenega, bleščečega listja in živahnih cvetov zelo privlačna na pogled. Rast je čvrsta in rastlina oblikuje gost, kroglast grmiček. Marsikdo se ob pogledu na ‘Zepeti’ vpraša, ali ni morda umetna. Ni!
Meilland in drevesničarji, ki so pooblaščeni za prodajo sorte ‘Zepeti’ v različnih državah, prodajajo noviteto izključno v loncih. Sadik z golimi koreninami ni mogoče kupiti. Ker gre za zelo zdravo sorto, je na prodajnem mestu ni treba škropiti. Sorta v vegetacijski sezoni ves čas cveti. Iz povedanega sledi, da je izjemno primerna za prodajo v vrtnih centrih. Seveda na dobro osvetljenih mestih!

Navodila kupcem
Za ‘Zepeti’ Meilland zatrjuje, da kljub izjemni privlačnosti ni muhasta diva, ki bi ji bilo treba streči spredaj in zadaj. To drži, če vrtnar obvlada osnove vrtnarjenja. Žal postaja to v sodobnem zahodnem svetu vse redkejša dobrina. Tu se skriva glavna past pri sorti ‘Zepeti’. Zaradi majhnosti je idealna za lonce in posode, vzdrževanje vrtnice v posodi pa zahteva od vrtnarja kar nekaj posluha za potrebe rastlin. Manjši je lonce, bolj čuječ in reden mora biti. Vrtnica se v loncu ne sme presušiti, sicer odvrže liste. Še manj se sme utopiti in zgniti v okrasnem loncu.
Poleg ustreznega zalivanje je treba skrbeti za gnojenje: če cveti celo poletje, jo je treba celo poletje po malem dognojevati. Zdi se, da je ‘Zepeti’ manj tvegano saditi v gredo. Ker je majhna, mora biti v obrobku tik ob poti, ali pa v gredicah, ki jih zidci dvignejo nad nivo poti.

Pripravil: Matjaž Mastnak, univ. dipl. inž. gozd.

več zanimivega branja na blogu arboretuma