Loading dogodki
Ta dogodek je minil.

Nepozebniki (Hamamelis sp.) nas z veselim rumenim, oranžnim ali rdečim cvetjem razveselijo, ko so druge grmovnice še otrple od zime. Opazili jih boste v zimskem času zaradi posebne oblike cvetov. Drobne cofke na vejicah sestavljajo skupine cvetov, od katerih ima vsak samo po štiri venčne listke. Slednji imajo obliko ozkih dolgih jezičkov. Ker je oblika cvetov nekaj posebnega, so nepozebniki lahko prepoznavni in nezamenljivi. Posebna odlika cvetov je njihov sveži vonj, zaradi katerega je vejica nepozebnika prijetna gostja v namizni vazi. Živobarvni cvetovi barvajo sivino zime, njihov vonj pa se skriva v mnogih izdelkih za osebno nego.
Svojo nenavadno rast v obliki črke ‘v’ grm regulira sam in ga ne obrezujemo po nepotrebnem. Uspeva v rahlo zasenčeni legi na nevtralnih in kislih tleh.

Zgodnje cvetenje, ki traja dva do tri tedne, skladna rast in lepa jesenska obarvanost – kaj niso to lastnosti, zaradi katerih si nepozebniki zaslužijo širše priznanje?

V Arboretumu Volčji Potok si lahko cvetoče nepozebnike ogledate in povonjate na različnih lokacijah: pri jezeru Otočec, nad Hujsko loko in na poti proti Jelovi dragi (ti grmi so najmlajši, zasadili smo jih po žledolomu, ki je bil leta 2014).

Share This Story, Choose Your Platform!