Fotografska razstava Barve Arboretuma

Fotografska razstava Barve Arboretuma

Fotografska razstava Barve Arboretuma

KD FKVK MAVRICA SE PREDSTAVI NA FOTOGRAFSKI RAZSTAVI

Kulturno društvo foto, kino in video klub Mavrica Radomlje združuje ljubitelje fotografske, filmske in video umetnosti. Že več kot 50 let deluje v Kulturnem domu Radomlje. Leta 1969 je bilo društvo uradno ustanovljeno, prvi predsednik je postal Janez Kosmač, ki je društvu predsedoval do leta 2021, ko je postal častni predsednik.

Pod njegovim vodstvom se je društvo razvilo v zanimivo kulturno, ustvarjalno, predvsem pa izjemno aktivno na več področjih, saj so v prvih letih delovanja imeli celo dramsko sekcijo. S pestrim programom delovanja so pritegnili mladino, tako da so mladi člani sami razvijali analogne fotografije v temnicah, pripravljali so tudi filmske posnetke krajev in prireditev. Prvi metri filma so bili posneti še pred uradno registracijo društva na Svetovnem prvenstvu v hokeju v Ljubljani leta 1966. Temu so sledili številni dokumentarni filmi, kronike, diapozitivi in fotografije … Na Svetovno prvenstvo v košarki v Ljubljani leta 1970 je bila vključena Mavrica s svojimi snemalci med 506 akreditiranimi novinarji, reporterji in snemalci, na kar je Mavrica še posebej ponosna. Mojster Vlastja Simončič je v Radomljah na šoli deset let vodil foto krožek in bil mentor foto sekcije pri klubu Mavrica. Pod njegovim vodstvom so bili vse bolj uspešni in mladine ni manjkalo. Prirejali so fotografske razstave, filmske večere, posnetke dogodkov iz širše okolice, kot so Dan narodnih noš v Kamniku, Motorne dirke v Kamniku, Praznik Občine Domžale, Letalski miting … in še in še …. Nadaljnja pot Mavrice je šla strmo navzgor. Rezultati dela Mavrice so nenadomestljiva zakladnica kulturne dediščine, ki je shranjena v arhivih Knjižnice Domžale, Občine Domžale, Narodne univerzitetne knjižnice in Filmskega arhiva Slovenije.

Časi so se z razvojem tehnologije zelo spremenili. Pojavili so se prvi računalniki in novi načini fotografije – digitalne fotografije, ki je prinesla pravo revolucijo. Okoli preloma tisočletja je bil kritičen čas za obstoj foto klubov, saj jih je v Sloveniji prenehalo delovati kar polovica. Treba se je bilo prilagoditi novim izzivom in se naučiti uporabe novih tehnik fotografiranja.

Kljub vsem spremembam je Mavrica aktivna, saj vsako leto pripravi v sodelovanju z Občino Domžale in JSKD OI Domžale vrsto fotografskih razstav, filmskih večerov, poletnih delavnic za mladino, sodeluje in gostuje pri drugih  fotografskih društvih s svojimi razstavami in še in še. Že vrsto let sodeluje tudi z Arboretumom Volčji Potok, saj organizira fotografske delavnice v parku, kamor še posebej vabi mladino, družine, pravzaprav vsakega, ki ga zanimajo lepote Arboretuma in fotografija. Opravlja tudi delo žirije pri izboru fotografij s tematskih natečajev v organizaciji Arboretuma, na katere obiskovalci parka pošiljajo številne fotografije.

Marsikaj si lahko ogledate tudi na spletni strani Mavrice http://fkvk-mavrica.si

Datum

7. 6. 2023 - 27. 9. 2023
Expired!

Čas

Ves dan

Lokacija

Pristava
Arboretum Volčji Potok, Volčji Potok 3, 1235 Radomlje
Kategorija

Organizatorji

Arboretum Volčji Potok
Telefon
01 8312345
Elektronski naslov
prireditve@arboretum.si
Spletna stran
www.arboretum.si
Go to Top