Kdo se boji zajčka? – Slikopisi o gozdnih živalih

Kdo se boji zajčka?

Kdo se boji zajčka? – Slikopisi o gozdnih živalih

Kot pojasnjuje SSKJ, je slikopis krajše besedilo, literarno delo, namenjeno opismenjevanju, v katerem so določene besede nadomeščene s sličicami.

V okviru projekta Evropska noč raziskovalcev – Humanistika to si ti!, katerega aktivnosti je v letu 2022 in 2023 povezovala tema Človek-žival, so študenti podiplomskega študija ilustracije (UL ALUO) v sodelovanju z dr. Cvetko Sokolov (UL FF), ki je slikopise napisala v soavtorstvu z Matjažem Mastnakom, raziskovali sodelovanje med dvema jezikoma, pisnim in slikovnim jezikom, ki v tem primeru izmenično podajata vsebino.

Pri snovanju ilustracij so bili študenti pozorni na berljivost ilustracije in ustreznost prevoda vsebine, izražene z besedo, v likovni jezik. Pri tem je bilo potrebno paziti na mnoge podrobnosti, kot denimo na število ali spol živali, in poiskati ustrezno razmerje med stvarnim in domišljijskim načinom prikazanega.

Avtorice in avtorja ilustracij so morali poleg tega upoštevati ciljno publiko, praviloma mlajše bralce, in najti tisto jasnost likovne govorice, ki žival ali predmet dobro predstavi in je ne banalizira. Slikopisi so vsebinsko povezani z naravo in letnimi časi, kar so študenti in študentke prikazali z ustreznimi barvnimi odnosi, rabo teksture in nasičenostjo barve. Študenti in študentke so v procesu izdelovanja ilustracij raziskovali tudi svoj lastni rokopis in likovno govorico, s katero so zasnovali celotno serijo ilustracij in s tem soustvarili ton pripovedi.

Slikopisi, pri nastanku katerih so sodelovali na UL ALUO, opismenjujejo tako na ravni bralnega kot likovnega jezika, saj ravno z različnimi likovnimi interpretacijami odpirajo nove poglede na tematiko in razumevanje vsebin. Rezultat projekta je tudi slikanica, ki jo je izdala Znanstvena založba Filozofske fakultete UL.

Avtorice in avtorja ilustracij: Dora Pejić Bach, Marija Bobič, Tjaša Bon, Chen-Li-Hsuan, Hana Černivec, Špela Guček, Maja Jenko, Tomi Sokolov, Zala Pribaković, Žiga Sever

Mentorica: doc. Suzi Bricelj

Izhodišče razstave je Galerija Janeza Boljke. Razstava se nadaljuje na panojih, razporejenih ob gozdni poti parka.

Datum

5. 7. 2024 - 31. 12. 2024
Ongoing...

Čas

18.00 - 18.00

Lokacija

Galerija Janeza Boljke
Arboretum Volčji Potok, Volčji Potok 3, 1235 Radomlje
Kategorija

Organizatorji

Arboretum Volčji Potok
Telefon
01 8312345
Elektronski naslov
prireditve@arboretum.si
Spletna stran
www.arboretum.si
Go to Top