Matija Jama in družina Souvan

Matija Jama in družina Souvan

Matija Jama in družina Souvan

Z razstavo obeležujemo 150-letnico rojstva slikarja Matija Jame. Na razstavi so povečane reprodukcije trinajstih Jamovih slik, postavljenih v ambient senčnice v zelenem okolju Arboretuma. Dvanajst razstavljenih del je v zasebni lasti, enajst del je širši javnosti neznanih.

Današnji Arboretum ohranja vrtno dediščino Souvanovega parka. Z razstavo želimo opozoriti na malo znano dejstvo, da je bilo slikarjevo ustvarjanje povezano z družino Souvan. Leo Souvan je bil Jamov mecen, ki je od slikarja kupil več deset likovnih del. Njun odnos je sčasoma prerasel v dobro znanstvo oziroma prijateljstvo. Matija Jama je bil v graščini v Volčjem Potoku dobrodošel gost. Na voljo je imel sobo, kjer je lahko živel, ko je slikal prizore v okolici. Vrata so mu bila odprta tudi v Souvanovi palači na Mestnem trgu v Ljubljani, kjer je imel v tretjem nadstropju slikarski atelje.

Del slikarske zbirke Lea Souvana starejšega je ostal v družinski lasti. Dediči so se naklonjeno odzvali na povabilo Arboretuma Volčji Potok in dovolili razstaviti reprodukcije pričujočih del. Razstava osvežuje spomin na pomembno vlogo Souvanov v kulturnem in gospodarskem življenju Ljubljane v 19. in 20. stoletju.

Dva originala sta razstavljena v Narodni galeriji v Ljubljani, ki je za razstavo odstopila digitalne posnetke in informacije o slikah.

Otvoritev razstave je potekala 9. septembra, več o tem na povezavi.

Datum

9. 9. 2022 - 23. 2. 2023
Expired!

Čas

Ves dan

Lokacija

Park
Arboretum Volčji Potok, Volčji Potok 3, 1235 Radomlje
Kategorija

Organizatorji

Arboretum Volčji Potok
Telefon
01 8312345
Elektronski naslov
prireditve@arboretum.si
Spletna stran
www.arboretum.si
Go to Top