Mednarodni umetniški projekt: DOBRE NOVICE!

Mednarodni umetniški projekt: DOBRE NOVICE!

Mednarodni umetniški projekt: DOBRE NOVICE!

DOBRE NOVICE! je šestmesečni umetniški projekt z ustvarjalnim dialogom med mednarodno priznanim belgijskim umetnikom Williamom Sweetlovom, ki že več kot 50 let razstavlja po celem svetu, in več kot dvajsetimi sodobnimi umetniki iz šestih držav.

Od privlačnih postavitev monumentalnih skulptur Williama Sweetlova v največjem botaničnem parku v Sloveniji, Arboretumu Volčji Potok, do številnih razstav po srednjeveških ulicah Kamnika, umetniški projekt DOBRE NOVICE! vključuje:

– veliko razstavo v Galeriji Miha Maleš, ki bo razkrila ustvarjalno zgodbo Williama Sweetlovea in drugih umetnikov,

– dialog sodobne umetnosti v Medobčinskem muzeju Kamnik v gradu Zaprice ob stalni zbirki lokalnih in nacionalnih slovenskih zakladov,

– monumentalne skulpture, razstavljene v botaničnem parku Arboretuma Volčji Potok, in bolj intimno likovno razstavo v galeriji zgodovinske kmečke hiše ter

– razstave v lokalnih umetniških galerijah in na nekaterih presenetljivih lokacijah v mestnem jedru Kamnika

Sodelujoči umetniki

William Sweetlove (BEL), Victor Kastelic (ZDA/ITA), Daniele Galliano (ITA), Pierluigi Pusole (ITA), Sergio Cascavilla (ITA), Bart Ramakers (BEL), Garrett Speirs (ZDA), Elke Warth (GER), Francesco Di Lernia (ITA), Mark Brest van Kempen (ZDA), Carel Pieter Brest van Kempen (ZDA), Nina Koželj (SVN), Raja Khairallah(LBN/ITA), Bartolomeo Migliore (ITA), Tazio Kastelic (ZDA/ITA), Zjos Meyvis (BEL), Federico Caputo (ITA), Enrico T. De Paris (ITA), Ginny Speirs (ZDA), Philippe Badert (BEL), Paolo Cassarà (ITA), Ira Marušič (SVN), Tina Konec (SVN).

William Sweetlove

V parku Arboretum obiskovalce presenetijo opazne rdeče skulpture, ki so delo Williama Sweetlova, enega najbolj slavnih sodobnih umetnikov na belgijski umetnostni sceni. Rodil se je leta 1949 v Ostendeju, Belgija, na skromnem podeželju v povojnem obdobju. Desetletja slikarskega in kiparskega ustvarjanja so mu prinesla svetovno prepoznavnost, pri čemer njegova dela, ki so bila razstavljena na več kot 600 razstavah po celem svetu, navdušujejo vse, od likovnih kritikov do najmlajših. Sweetlove nas popelje skozi svoj edinstven umetniški svet – od velikanskih šnavcerjev, obutih v gumijaste škornje, do pingvinov, ki na hrbtu nosijo plastenke.
Klonirane živali nosijo vlogo ustvarjalnega nasprotja množični proizvodnji materialnih dobrin in prekomerni potrošnji v naši družbi. Njegove skulpture s kritičnim podtonom opozarjajo sodobno družbo, hkrati pa ohranjajo trdno povezanost z naravo, kar umetnik izpostavlja v izjavi: “Podnebne spremembe so osnova mojega dela.” William Sweetlove združuje dadaizem z nadrealizmom in popartom v humorističnih skulpturah, ki se na prvi pogled zdijo “kičaste”. Vendar podrobnejše spoznavanje njegovih del razkrije njihovo vlogo ustvarjalne protiuteži prekomerni proizvodnji in potrošnji naše družbe.

S svojimi kloniranimi živalmi poziva k večji ekološki ozaveščenosti in nas poziva k razmisleku o posledicah podnebnih sprememb, ki so izziv za človeštvo. Njegovi klonirani psi nosijo škornje, saj se gladina morja dviguje, pingvini pa nosijo plastenke z vodo, saj nam zmanjkuje pitne vode.
William Sweetlove je razstavljal na umetniških sejmih, v galerijah in muzejih po vsem svetu. Njegova dela so v več zasebnih umetniških zbirkah. Sodeloval je tudi na različnih umetniških manifestacijah po vsem svetu skupaj z italijansko skupino Cracking Art Group.

Vstopnice

Mednarodni projekt DOBRE NOVICE! poteka na različnih lokacijah mesta Kamnik: v Arboretumu Volčji Potok, v galeriji Dika, v galeriji Prečna, v galeriji Mihe Maleša in v Medobčinskem muzeju Kamnik. Ponujamo nakup posebne vstopnice, ki omogoča vstop na vseh lokacijah:

– vstopnica za odrasle: 13 €

– vstopnica za otroke (3–15 let): 7 €

– vstopnica za dijake, študente in upokojence: 10 €

– družinska vstopnica: 30 €

Vstopnice so naprodaj pri blagajni Arboretuma Volčji Potok in v Turistično informacijskem centru (TIC) Kamnik. Vstopnice veljajo za enkratni obisk vseh lokacij do zaključka razstave (do 22. septembra 2024).

Obiskovalci, ki bi si želeli ogledati razstavo le v Arboretumu Volčji Potok, kupijo le dnevno vstopnico v Arboretum Volčji Potok.

Projektna skupina

Umetniški projekt DOBRE NOVICE! je ambiciozen projekt skupine partnerjev, ki jih druži interes predstavitve mednarodne sodobne umetnosti kot dopolnilo k temu, kar mesto Kamnik z bogato kulturno zgodovino, ohranjeno dediščino in dih jemajočim naravnim alpskim okoljem obiskovalcem že ponuja. Projektno skupino sestavljajo:

Občina Kamnik

– Arboretum Volčji Potok

– William Sweetlove – sodelujoči umetnik in umetniški koordinator

– Kspaces (Torino, Italija)/ Victor Kastelic – sodelujoči umetnik in umetniški koordinator

– Galerija Prečna/ Matthew McQuarrie – organizator DOBRE NOVICE!

– Noah Charney – umetnostni zgodovinar, avtor in ambasador za odnose z javnostmi projekta DOBRE NOVICE!

Zavod za turizem in šport Kamnik

Medobčinski muzej Kamnik (MM:K)

Več o projektu: https://www.dobre-novice.art/artists/william-sweetlove.html

DOBRE NOVICE!

Datum

16. 3. 2024 - 22. 9. 2024
Ongoing...

Čas

Ves dan

Lokacija

Park
Arboretum Volčji Potok, Volčji Potok 3, 1235 Radomlje
Kategorija

Organizatorji

Arboretum Volčji Potok
Telefon
01 8312345
Elektronski naslov
prireditve@arboretum.si
Spletna stran
www.arboretum.si
Go to Top