Sajenje po korakih:

Korak 1: stara cvetlična korita pred nasaditvijo očistimo oz. operemo.

Korak 2:

  • navadno cvetlično korito: na luknjice položimo koščke razbitega lončenega lončka za drenažo (preprečimo zamašitev luknjic z vodo in s tem zastajanja vode).
  • korita z vodno rezervo: najprej namestimo pregrado, ki loči rezervoar od rastišča ter posodico, v kateri se bo nahajala naprava za merjenje količine vode, v katero nikoli ne natakamo vode!!! Korita z vodno rezervo zalivamo izključno po koritu.

Korak 3: priporočeno je sajenje v že pripravljene neokužene substrate, sestavljene iz različnih mešanic šot ter z določeno vsebnostjo glinenih delcev, ki preprečujejo izsušitev. V isto korito sadimo rastline z vsaj približno enakimi potrebami. V prodajnih centrih lahko kupimo že pripravljene specialne substrate za naslednje skupine: pelargonije, surfinije, fuksije, vse ostale pa lahko sadimo v substrat za balkonsko cvetje.

Korak 4: med substrat primešamo za začetek počasi topna gnojila za obdobje treh mesecev in jih zamešamo med zemljo. Držimo se navodil proizvajalcev napisanih na škatli.

Korak 5: pred sajenjem razpostavimo rastline po koritu in se prepričamo, če je razvrstitev res pravilna ali jo je potrebno še nekoliko preoblikovati.

Korak 6: pri sajenju zemljo v koritu odstranimo z roko ter rastlino posadimo v jamico enako globoko, kot je bila v lončku ter jo narahlo pritisnemo navzdol. Korito ob koncu sajenja rahlo potresemo, da pridejo korenine povsod v stik z zemljo. Hkrati se tudi zemlja enakomerno razporedi po celi površini.

Korak 7: v primeru, da smo v zasaditev vključili plezalke, jim ob sajenju odstranimo palčke, jih hkrati razpredemo ter skozi rastno obdobje usmerjamo njihovo rast tako, da ne prepletejo celega korita in tako ne zamorijo ostalih rastlin..

Korak 8: ob koncu saditve korito z blago škropilno šobo zalijemo z vodo k rastlinam.

Navodila za nadaljno oskrbo po prekorenitvi koriti skozi rastno obdobje, vse do pozne jeseni:

  • dokler korito ni preraščeno s koreninami ga zmerno zalivamo, šele čez mesec dni količino povečamo in takrat pridejo do veljave vloga korit z vodno rezervo.
  • redno dognojevanje s tekočimi gnojili za listno maso, saj z bujno rastjo hranilna vrednost počasi topnih gnojil ne zadošča. Mesečno se dognojuje tudi z gnojili za cvetenje. Tekoča gnojila rastlina hitro absorbira ter tako v kratkem času prepreči tako imenovani stres. Rastline, ki niso dovolj prehranjene lažje podležejo vremenskim nevšečnostim, bolezenskim obolenjem ter napadu škodljivcev. Tudi njihov izgled (kloroza) pokaže na njihovo pomankanje.
  • Pri drznejših in bujnejših zasaditvah zagotovimo uspešno rast umirjenim sortam z rednim usmerjanjem in prirezovanjem agresivnih vrst.
  • Vse balkonske rastline nimajo enakih lastnosti glede samoočiščenja cvetja. Določenim rastlinam moramo sami odstraniti odcvetele cvetove, saj bi bil v nasprotnem primeru izgled zasaditve nedopadljiv, poleg tega pa bi postalo ugodno gojišče za neljube bolezni.

Predlogi barvnih zasaditev:

  • modro – rumena: rumena lantana – modri slak – modra felicia – sanvitalija – modra salvija ‘Rhea’
  • vijolično – bela: brachikoma – bela kalibrahoja – vijolična torenija – purpurni sladki krompir – bela gavra – vijolična angelonija
  • rdeče – oranžna: miška torpedo – oranžna kalibrahoja – rdeča zmajeva krila – oranžna thunbergija

Besedilo: Andreja Pogačar Špenko, univ. dipl. inž. agr.
 
Sladki krompir
Salvije
Žlahtne begonije