Izjemne ženske v družini Souvan

Na dan žena bomo letos v Arboretumu Volčji Potok počastili spomin na tri močne ženske iz družine Souvan, ki so v svojem času orale ledino na področju kulturnega in poslovnega uveljavljanja žensk.

Spomnili se bomo na Rozo Souvan, ki je bila ena prvih igralk v slovenskih čitalnicah v času, ko so se ženske šele začele vključevati v javno življenje; na Heleno Souvan, ki je v času moževe odsotnosti med prvo svetovno vojno v celoti in zelo uspešno prevzela tradicionalno moško vlogo vodenja trgovskega podjetja in kmetijskega posestva; ter na Nado Souvan, državno prvakinjo v plavanju v dobi, ko je bilo plavanje na Slovenskem še v povojih, in prvo Slovenko, ki se je poklicno ukvarjala z modo.

Tri izjemne Souvanove ženske in njihove dosežke bo predstavila in postavila v širši kontekst uveljavljanja žensk v slovenski družbi Klara Raković, zaposlena v Arboretumu Volčji Potok. Odprli bomo tudi priložnostno razstavo, ki bo dopolnila stalno razstavo Souvani in njihov park v Volčjem Potoku. Ob tej priložnosti bomo predstavili tudi osveženi video o Heleni Souvan, ki je del multimedijske razstave.

Lepo vabljeni, da se nam pridružite v Galeriji Janeza Boljke v sredo, 8. marca 2023, ob 12.30.

Souvanov park