Letos smo v Arboretumu poskrbeli za novost za ljubitelje vrtnic. Na spletu so zdaj dostopni vsi podatki o vrtnicah v Arboretumu Volčji Potok, od imena do fotografije za vsako od 1178 sort. Na interaktivnem digitalnem načrtu je mogoče poiskati lokacijo vsake vrtnice s pomočjo pametnega telefona ali osebnega računalnika. Poleg tega so na voljo opisi rožnih vrtov, skupin vrtnic, slovenskih vrtnic, odpornih sort, dodane so zgodbe o vrtnicah in tudi praktični nasveti. Vse to gradivo smo združili v digitalnem rozariju.

Digitalni rozarij je dostopen TUKAJ.

Projekt sta izvedla Matjaž Mastnak in Mateja Račevski ob sodelovanju dveh sodelavk. Gradiva za digitalni rozarij so nastajala od leta 2002, ko smo v Arboretumu prvič obnovili rozarij in je začela nastajati fotodokumentacija, ki danes obsega 12.000 posnetkov vrtnic. To niso »lepe slike«, temveč dokumentacija za vsako sorto vrtnice v Arboretumu Volčji Potok posebej.

Glavni korak je bil narejen v letu 2021, ko je javni zavod Arboretum Volčji Potok pod naslovom digitalizacije v kulturi v okviru redne dejavnosti in s pomočjo financiranja po posebni odločbi Ministrstva za kulturo realiziral digitalini načrt rozarija in izvedel digitalizacijo ene tekoče iz štirih arhiviranih razstav o vrtnicah in njihovi zgodovini.

V kovidni pomladi 2021, ko se v Arboretumu Volčji Potok nismo smeli ukvarjati s skupinami, smo ljudem ponudili avdiovodiče, ki si jih je lahko s pametnim telefonom vsak sam zavrtel. Nabralo se nam je tudi več filmčkov z nasveti. To in drugo posneto in napisano gradivo je zdaj združeno v digitalnem rozariju.

Digitalni rozarij dokumentira dejavnost javnega zavoda in je hkrati vir informacij za širšo vrtnarsko stroko in ljubitelje vrtnic v Sloveniji.