Letos potekajo že 32. Dnevi evropske kulturne dediščine in 10. Teden kulturne dediščine pod sloganom (Vz)trajnostna dediščina. V petek, 23. septembra, je potekalo slavnostno odprtje v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova. Osrednji dogodek je bilo odprtje razstave Vaš Plečnik. Ob evropskem letu mladih, 150. letnici rojstva arhitekta Jožeta Plečnika in temi (Vz)trajnostna dediščina so se organizatorji razstave osredotočili na odnos današnjih generacij do arhitektove zapuščine.

Arboretum Volčji Potok že nekaj let sodeluje pri soustvarjanju dogodkov Dnevov evropske kulturne dediščine. Letos vas vabimo na vodenje z naslovom Kako trajen del dediščine so drevesa? Parki in vrtovi niso narava. Pričakovana življenjska doba dreves je v njih za polovico krajša, kot bi lahko bila. Kaj v območjih kulturne dediščine skrajšuje življenje drevesom? Kako lahko ukrepamo? Na ta in podobna vprašanja bo odgovarjal Matjaž Mastnak iz Arboretuma Volčji Potok. Brezplačno vodenje bo v petek, 30. septembra, ob 17. uri. Plača se vstopnino v park. Obvezna prijava na prireditve@arboretum.si do petka, 30. septembra, do 12. ure.

Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, ki koordinira dogodke v sklopu Dnevov evropske kulturne dediščine, je izdal knjižico, kjer je predstavljenih skoraj 400 dogodkov po Sloveniji in zamejstvu. Knjižica je na voljo pri blagajni na vhodu v park ali na tej povezavi.

Na spletni strani ZVKDS so zapisali: ”Dediščina je vedno bila in je trajnostna. Izhaja iz človeka, družine, prenašanja tradicij in znanj, z uporabo virov iz lokalnega okolja. Zato nam je lahko navdih na mnogih področjih našega življenja v sedanjosti in s tem lahko postane osnova za našo trajnostno prihodnost. Pomembno je vključevanje in aktivacija različnih družbenih skupin, ki pripomoreta k ohranjanju pestrosti in raznolikosti kulturne dediščine. Dediščina tudi pomembno vpliva na boljšo kakovost življenjskega okolja, lahko pripomore k bolj povezani skupnosti in k večjemu razumevanju med različnimi kulturami, zato želimo v njej prepoznavati vire in priložnosti za vsestranski razvoj posameznika, družbe, lokalnih skupnosti in države.”

Vabimo vas, da se udeležite dogodkov.

Dnevi evropske kulturne dediščine