Poleti bomo gledali filme v Arboretumu! Že peto leto zapored bomo v soorganizaciji Kulturnega doma Franca Bernika Domžale, Mestnega kina Domžale in Arboretuma Volčji Potok izvedli tradicionalne filmske večere.

Kar 18 večerov, vsak četrtek, petek in soboto med 20. julijem in 26. avgustom bomo na prostem in pod zvezdnim nebom lahko sproščeno uživali v dobri filmski družbi. Filmske večere pričenjamo s premierno in brezplačno projekcijo slovenske filmske klasike Vesna. Sledila bo vrsta pred-premier, posebnih projekcij in dogodkov (kot na primer zdaj že tradicionalen sejem plakatov).

Filmski večeri 2023

PRODAJA VSTOPNIC

Vstopnice so na voljo pri blagajni Arboretuma Volčji Potok, pri blagajni Mestnega kina Domžale in na vstopnice.arboretum.siwww.kd-domzale.si ter kd-domzale.mojekarte.si. Redna cena vstopnice za odrasle, upokojence in študente je 7 EUR, projekcija slovenske klasike Vesna pa je brezplačna. Za otroke do 15. leta, brezposelne, imetnike Evropske kartice ugodnosti za invalide in spremljevalca imetnika Evropske kartice ugodnosti za invalide je cena 3,50 EUR. Za nakup vstopnice po znižani ceni je potrebno predložiti ustrezno dokazilo statusa.

Filmoljubcem je na voljo tudi posebni paket vstopnic po ceni 28 EUR za 5 predstav.

Za nakup vstopnic lahko vnovčite tudi darilne bone in brezplačne vstopnice Mestnega kina Domžale.

KJE SO PROJEKCIJE IN KDAJ BO PARK ZVEČER ODPRT?

Filmski večeri v Arboretumu se odvijajo na travniku ob vhodu v park. Projekcije se pričnejo ob 21.30, od 3. do 12. avgusta ob 21.00, od 17. avgusta dalje pa ob 20.30. Vstop v park s filmsko vstopnico pa je mogoč eno uro pred projekcijo. S sezonsko vstopnico Arboretuma Volčji Potok je vstop v park na dan projekcij mogoč do 19.00. Sezonska vstopnica za ogled filma ne velja.

ČE BO NAPOVEDANO SLABO VREME?

V primeru slabega vremena se projekcija ob isti uri izvede v dvorani Mestnega kina Domžale (Ljubljanska 61, Domžale), o čemer bo na dan projekcije objavljeno obvestilo po 18. uri na spletni strani Kulturnega doma Franca Bernika, na FB in Instagramu. Število sedežev v dvorani Mestnega kina Domžale je omejeno, zato si bo v dvorano prestavljeno projekcijo lahko ogledalo do 170 obiskovalcev. A brez skrbi! Večina filmov, ki bodo na sporedu v Arboretumu, bo na ogled tudi v Mestnem kinu Domžale v več terminih v juliju in avgustu. V primeru ogleda filma v drugem terminu je potrebno vstopnico vrniti na mestu, kjer je bila kupljena in si za nadomestni film zagotoviti novo vstopnico v Mestnem kinu Domžale.

Vstopnice za odpovedano projekcijo lahko zamenjate za katerokoli drugo projekcijo na Filmskih večerov v Arboretumu, ali pa se na prodajnem mestu, kjer ste kupili vstopnico, dogovorite za vračilo kupnine.

TRAVNIK JE NAŠ AVDITORIJ

Projekcije se odvijajo na prostranem travniku, kjer bodo na voljo stoli. Na projekcijo lahko prinesete tudi svoje sedalo ali ležalnik. Če si boste zaželeli posebne filmske izkušnje, bo nekaj mest namenjeno tudi piknik odejam, ki pa jih morate prinesti s seboj. Poletni večeri so lahko hladni, zato priporočamo, da s seboj prinesete še kakšno toplo jopico, ki vas bo grela do konca filma.

FILMSKA KAVARNA

Ob prizorišču projekcij bo odprta tudi filmska kavarna, kjer bodo na voljo filmska pijača in jedača.

SPORED

VESNA (Slovenski filmski center)

četrtek, 20. julij / 21.30

komedija / režiser: František Čap / scenarij: Matej Bor, František Čap / igrajo: Metka Gabrijelčič, Franek Trefalt, Jure Furlan, Janez Čuk, Stane Sever, Elvira Kralj, Frane Milčinski / 1953, Slovenija, Jugoslavija / distribucija: Slovenski filmski center / 91′

Prva prava komedija, ki je nastala v Sloveniji, pripoveduje o življenju srednješolcev. Trije sošolci, ki morajo opravljati maturo, se dogovorijo, da mora Samo, eden izmed njih, osvojiti hčerko profesorja Cosinusa in tako priskrbeti matematične naloge. Ko Samo Vesno bolje spozna, se resno zaljubi vanjo in o nalogah noče več ničesar slišati. Medtem pa Vesna od Samovega sošolca izve za njihov načrt in Sama noče več videti. Toda na koncu se stvari razjasnijo in glavni junaki spet postanejo prijatelji (in tudi kaj več).

Vesna


OPPENHEIMER

petek, 21. julij / 21.30

zgodovinska drama / Oppenheimer / režija: Christopher Nolan / scenarij: Christopher Nolan, Kai Bird, Martin Sherwin / igrajo: Cillian Murphy, Emily Blunt, Matt Damon, Robert Downey Jr., Florence Pugh, Kenneth Branagh / 2023, Velika Britanija, ZDA / distribucija: Karantanija / 180′

“Ne bodo se je bali, dokler je ne bodo razumeli. In ne bodo je razumeli, dokler je ne bodo uporabili. Teorija vas bo pripeljala le tako daleč.” J. Robert Oppenheimer

Zgodba novega filma Christopherja Nolana spremlja ameriškega znanstvenika J. Roberta Oppenheimerja in njegovo vlogo pri razvoju prve atomske bombe. Obenem pa raziskuje njegov osebno razcepljenost, saj mora tvegati uničenje sveta, da bi ga rešil.

Oppenheimer


BARBIE

sobota, 22. julij  / 21.30

fantazijska komedija / Barbie / režiser: Greta Gerwig / scenarij: Greta Gerwig, Noah Baumbach / igrajo: Margot Robbie, Hari Nef, Ryan Gosling, Ariana Greenblatt, John Cena, Helen Mirren, Will Ferrell, Emma Mackey, Michael Cera, Kate McKinnon / 2023, ZDA / distribucija: Blitz / 114′

Če živiš v Barbie deželi, pomeni, da si popolno bitje na popolnem mestu. Razen če imaš totalno eksistencialno krizo. Ali pa si Ken … Zato se Barbie nekega dne odloči, da bi rada doživela še resnični svet in Ken se ji bo seveda pridružil.

Barbie


ROBOTI

četrtek, 27. julij / 21.30

romantična komedija / Robots / režija: Casper Christensen, Anthony Hines / scenarij:     Robert Sheckley, Anthony Hines, Casper Christensen / igrajo: Shailene Woodley, Jack Whitehall, Paul Rust, Nicholas Rutherford, Paul Jurewicz, David Grant Wright / 2023, ZDA / distribucija: Karantanija / 93′

V bližnji prihodnosti bodo roboti nazadovali in opravljali le manjše naloge in dela, pri tem pa bo prepovedano, da so videti enako kot ljudje, da jih ne bi popolnoma zamenjali. Charles je ženskar, ki na skrivaj uporablja natančno repliko robota, da zapeljuje ženske, medtem ko on igra videoigre in žanje uspehe. Nekega dne na drsališču spozna Elaine, ki ga popolnoma očara. Da bi jo osvojil, prične uporabljati svojega robota C2. Pri tem pa ne ve, da ima tudi Elaine lastno repliko robota E2, ki ga uporablja za osvajanje bogatih moških. Na žalost se njuna robota srečata, zaljubita in pobegneta na mehiško mejo, da bi zaživela svobodno življenje. Elaine in Charles bosta morala stopiti skupaj in ju zaustaviti, preden se razkrijejo njune skrivnosti.

Roboti


MISIJA: NEMOGOČE – MAŠČEVANJE, 1. del
petek, 28. julij / 21.30

akcijski film / Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One / režija: Christopher McQuarrie / scenarij: Bruce Geller, Erik Jendresen, Christopher McQuarrie / igrajo: Tom Cruise, Simon Pegg, Ving Rhames, Rebecca Ferguson, Vanessa Kirby, Ving Rhames / 2023, ZDA / distribucija: Karantanija / 156′

V novem delu misije se Ethan Hunt (Tom Cruise) in njegova ekipa podajo na najnevarnejšo misijo doslej: izslediti grozljivo novo orožje, ki ogroža vse človeštvo, preden pade v napačne roke. Z nadzorom nad prihodnostjo, usodo sveta na kocki ter temnimi sencami iz Ethanove preteklosti, se prične smrtonosna dirka okoli sveta. Ko pa se Ethan sooči s skrivnostnim in vsemogočnim sovražnikom, je prisiljen razmisliti, da ni nič pomembnejšega od njegove misije – niti življenja tistih, ki mu najbolj pri srcu.

Misija nemogoče - maščevanje


GRAD STRAHOV
sobota, 29. julij / 21.30

družinska fantazijska komedija / Haunted Mansion / režija: Justin Simien / scenarij: Katie Dippold / igrajo: Jamie Lee Curtis, Rosario Dawson, Winona Ryder, Jared Leto, Dan Levy, Owen Wilson, Danny DeVito / 2023, ZDA / distribucija: Blitz

To poletje vas Disney vabi domov, kajti dom je tam, kjer straši. Samska mamica Gibbie najame pestro ekipo samoimenovanih strokovnjakov spiritualistov, ki naj bi ji pomagali očistiti hišo, v katero se je pravkar vselila njena družina. V stavbi mrgoli duhov, ki so se tja naselili brez povabila, z njimi pa naj bi opravili turistični vodič, jasnovidec, duhovnik in zgodovinar? Le kaj bi šlo lahko narobe?

Grad strahov


INDIANA JONES IN ARTEFAKT USODE
četrtek, 3. avgust / 21.00

pustolovski film / Indiana Jones and the Dial of Destiny / režija: James Mangold / scenarij: Jez Butterworth, John-Henry Butterworth, David Koepp / igrajo: Harrison Ford, Phoebe Waller-Bridge, Mads Mikkelsen, Antonio Banderas, Boyd Holbrook / 2023, ZDA / distribucija: Blitz / 142′

Piše se leto 1969 in Indiana Jones je pripravljen obupati. Več kot desetletje je poučeval arheologijo na fakulteti Hunter v New Yorku in je tik pred upokojitvijo v svojem skromnem stanovanju, v katerem trenutno živi sam. Stvari se hitro spremenijo, ko ga nenapovedano obišče njegova odtujena krščenka Helena Shaw, ki išče redek artefakt, ki mu ga je dal njen oče – gre za zloglasno napravo, ki naj bi imela moč izslediti časovne razpoke. Uspešna prevarantka Helena ukrade artefakt in hitro zapusti državo, da bi ga prodala najboljšemu ponudniku. Ker Indy nima izbire, pobriše prah s svojega znamenitega klobuka in usnjene jakne za še eno, tokrat zadnjo vožnjo.

Indiana Jones in artefakt usode


MEGALODON 2: PREDATOR IZ GLOBIN
petek, 4. avgust / 21.00

akcijski film / Meg 2: The Trench / režija: Ben Wheatley / scenarij: Jon Hoeber, Erich Hoeber, Dean Georgaris / igrajo: Jason Statham, Jing Wu, Sophia Cai, Page Kennedy, Sergio Peris-Mencheta / 2023, ZDA / distibucija: Blitz / 116′

Jason Statham in njegova ekipa se vračajo, da bi nadalje raziskali Marianski jarek, kjer se bodo soočili z novimi grozljivimi bitji. Ko zlonamerno rudarsko podjetje ogrozi njihovo misijo in jih prisili v bitko za preživetje, se njihovo potovanje spremeni v kaos. Z ogromnimi morskimi psi megalodoni na eni strani in neusmiljenimi ugrabitelji na drugi, morajo naši junaki v tekmi s časom, prelisičiti neusmiljene plenilce.

Megalodon 2 Predator iz globin


LUNANA: JAK V RAZREDU
sobota, 5. avgust / 21.00

drama / Lunana: A Yak in the Classroom / režija: Pawo Choyning Dorji / scenarij: Pawo Choyning Dorji / igrajo: Sherab Dorji, Ugyen Norbu Lhendup, Kelden Lhamo Gurung, Pema Zam / 2019, Butan / distribucija: Demiurg / 109′

Mladi učitelj sanja, da bi zapustil Butan ter v Avstraliji uspel kot pevec. Toda načrte mu prekriža vest, da bo moral zadnje leto pripravništva opraviti na osnovni šoli v odmaknjeni himalajski vasi. Po naporni osemdnevni hoji, kolikor traja pot do tja, se znajde v kraju po imenu Lunana, kjer nimajo ne elektrike ne učbenikov ne šolske table. Zgodba, posneta v najodročnejši šoli na svetu nas uči, da bomo srečo morda našli tam, kjer jo najmanj pričakujemo. Film je osvojil številne nagrade občinstva in se kot prvi butanski celovečerec uvrstil med nominirance za oskarja.

Lunana Jak v razredu


ŽIVETI (posebna projekcija)
četrtek, 10. avgust / 21.00

drama / Living / režija: Oliver Hermanus / scenarij: Kazuo Ishiguro, po predogi Akire Kurosawe / igrajo: Bill Nighy, Aimee Lou Wood, Alex Sharp, Tom Burke / 2022, Velika Britanija / distribucija: Park Circus / 102′

Bill Nighy igra ostarelega birokrata tok pred upokojitvijo, ki po dolgih letih zadušljive pisarniške rutine še zadnjič poskusi svoje prazno življenje spremeniti v nekaj čudovitega in se preprosto naučiti – živeti. Scenarij je po istoimenski klasiki Akire Kurosawe priredil nobelovec Kazuo Ishiguro (Ostanki dneva).

Živeti


ASTEROID CITY
petek, 11. avgust / 21.00

komedija / Asteroid City / režija: Wes Anderson / scenarij: Wes Anderson, Roman Coppola / igrajo: Jason Schwartzman, Scarlett Johansson, Tom Hanks, Jeffrey Wright, Tilda Swinton, Bryn Cranston, Edward Norton, Adrien Brody, Liev Schreiber, Hope Davis, Stephen Park, Rupert Friend, Maya Hawke, Steve Carell, Matt Dillon, Hong Chau, Willem Dafoe, Margot Robbie, Tony Revolori, Jake Ryan, Jeff Goldblum / 2022, ZDA, Španija / distribucija: Karantanija / 104′

1955. Asteroid City, število prebivalcev: 87. Največji znamenitosti mesta sta velikanski meteoritski krater in astronomski observatorij v njegovi bližini. Ta konec tedna se na srečanju zvezdoslovcev zbere pet nagrajenih dijakov, da bi predstavili svoje izume – toda slavje spektakularno prekine nepričakovani obiskovalec. Medtem v New Yorku junaki zgoraj opisane zgodbe, postavljene v izmišljeno puščavsko mesto, pripravljajo gledališko predstavo z naslovom Asteroid City.

Asteroid City


NINJA ŽELVE: MUTANTSKA UJMA
sobota, 12. avgust / 21.00

akcijski animirani film / Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutant Mayhem / režija: Jeff Rowe, Kyler Spears / scenarij: Seth Rogen, Evan Goldberg, Jeff Rowe, po stripovskih likih Kevina Eastmana in Petra Lairda / 2023, ZDA / distribucija: Karantanija / 99′ / sinhronizirano, 7+

Nove dogodivščine izbrane druščine – štirih ninja želv Raphaela, Leonarda, Michelangela in Donatella. Po več letih zavetja pred človeškim svetom so se bratje želve odločili, da z junaškimi dejanji osvojijo srca Newyorčanov, saj hočejo biti sprejeti kot povsem normalni najstniki. Njihova nova prijateljica April O’Neil jim pomaga prevzeti skrivnostno zločinsko združbo, vendar jim položaj hitro zraste čez glavo, ko se nanje spusti vojska mutantov.

Ninja želve mutantska ujma


HALLELUJAH: LEONARD COHEN, POTOVANJE, PESEM (posebna projekcija)
četrtek, 17. avgust / 20.30

glasbeni dokumentarni film / Hallelujah: Leonard Cohen, a Journey, a Song / režija: Daniel Geller, Dayna Goldfine / scenarij: Daniel Geller, Dayna Goldfine / nastopajo: Leonard Cohen, Nancy Bacal, Steve Berkowitz, Jeff Buckley, John Cale, Brandi Carlile, Eric Church / 2021, ZDA / distribucija: Park Circus / 118′

“Hallelujah: Leonard Cohen, potovanje, pesem” slavnega kanadskega pevca portretira skozi prizmo njegove pesmi Hallelujah in ga prikazuje iz treh zornih kotov: kot tekstopisca, analizira čas v katerem je živel in prikaže, kako se je uspel od zavrnitve s strani založbe vseeno prebiti do uspešnice, ki je pristala na vrhovih lestvic. Predvsem pa je ganljivo pričevanje njegovih kolegov, za katere je prav ta pesem postala osebni mejnik. Film, ki ga je Leonard Cohen odobril za produkcijo tik pred svojim 80. rojstnim dnem leta 2015, ima dostop do obilice še nikoli videnega arhivskega gradiva, vključno s Cohenovimi osebnimi beležnicami, dnevniki in fotografijami, posnetki nastopov ter izjemno redkimi zvočnimi posnetki in intervjuji.

Hallelujah Leonard Cohen potovanje pesem


RYE LANE (posebna projekcija)
petek, 18. avgust / 20.30

romantična komedija / režija: Raine Allen-Miller / scenarij: Nathan Bryon, Tom Melia / igrajo: David Jonsson, Vivian Oparah, Poppy Allen-Quarmby, Charlie Knight, Simon Manyonda / 2023, Velika Britanija / distribucija: Filmbankmedia / 82′

Yas je pred kratkim pustila svojega fanta. Doma pa je nedavno zapustila punca. Ko se slučajno srečata na razstavi skupnega prijatelja, skupaj preživita razgiban in barvit dan v Južnem Londonu, drug drugemu pomagata pri soočanju s svojima groznima bivšima in si povrneta svojo vero v romantično ljubezen. Najbolj simpatična romantična komedija zadnjih let.

Rye Lane


OPPENHEIMER
sobota, 19. avgust / 20.30

zgodovinska drama / Oppenheimer / režija: Christopher Nolan / scenarij: Christopher Nolan, Kai Bird, Martin Sherwin / igrajo: Cillian Murphy, Emily Blunt, Matt Damon, Robert Downey Jr., Florence Pugh, Kenneth Branagh / 2023, Velika Britanija, ZDA / distribucija: Karantanija / 180′

“Ne bodo se je bali, dokler je ne bodo razumeli. In ne bodo je razumeli, dokler je ne bodo uporabili. Teorija vas bo pripeljala le tako daleč.” J. Robert Oppenheimer

Zgodba novega filma Christopherja Nolana spremlja ameriškega znanstvenika J. Roberta Oppenheimerja in njegovo vlogo pri razvoju prve atomske bombe. Obenem pa raziskuje njegov osebno razcepljenost, saj mora tvegati uničenje sveta, da bi ga rešil.

Od 19.00 pa do pričetka večerne projekcije v Arboretumu Volčji Potok v okviru Filmskih večerov v Arboretumu prirejamo sejem filmskih plakatov. Razstavljeni bodo plakati filmov, ki so jih v Mestnem kinu Domžale predvajali v zadnjem letu in so še vedno v njihovem arhivu. Lahko si jih boste ogledovali, še bolj pa bomo srečni, če jih boste varno zvite odnesli domov. Brezplačno seveda 🙂

Oppenheimer


MOŽ BREZ KRIVDE
predpremiera in pogovor z ekipo filma
četrtek, 24. avgust / 20.30

drama / L’uomo senza colpa / režija: Ivan Gergolet / scenarij: Ivan Gergolet / igrajo: Branko Završan, Valentina Carnelutti, Enrico Inserra, Livia Rossi / 2022, Italija, Slovenija, Hrvaška / 112′

Angelin mož je umrl zaradi posledic izpostavljenosti azbestu. Ko moški, ki je odgovoren za številne smrti delavcev z azbestom podleže posledicam kapi, Angela z mislijo na maščevanje sprejme ponudbo in postane njegova negovalka. Napeta drama, posvečena delavcem z azbestom in njihovim družinam, počasi odkriva plasti osebnih in skupnostnih dilem in travm.

Mož brez krivde


ŠE DESET DNI BREZ MAME
predpremiera
petek, 25. avgust / 20.30

komedija / 10 jours encore sans maman / režija: Ludovic Bernard / scenarij: Ludovic Bernard, Mathieu Oullion, Mariano Vera / igrajo: Franck Dubosc, Aure Atika, Alexis Michalik, Annelise Hesme, Héléna Noguerra, Swan Joulin, Violette Guillon / 2023, Francija / distribucija: Karantanija / 96′

Pred tremi leti smo spoznali francosko družino Mercier. Ko je šla mama Isabelle za deset dni na dopust, je oče Antoine prevzel skrb za štiri mladoletne otroke in gospodinjstvo, kar se je seveda sprevrglo v veliko zmedo. Zdaj se njihove prigode nadaljujejo, saj se družina odpravlja na smučanje. Za očeta so prihajajoče počitnice pravi božji dar, saj si bo končno lahko odpočil in užival v luksuznem resortu. A ko se družina že skoraj odpravi na pot, Isabelle pokličejo nazaj v službo in Antoine je znova prepuščen samemu sebi in štirim nagajivim otrokom, ki na strminah postanejo divji. Družinske počitnice se spremenijo v popoln kaos.

Še deset dni brez mame


BARBIE
sobota, 26. avgust / 20.30

fantazijska komedija / Barbie / režiser: Greta Gerwig / scenarij: Greta Gerwig, Noah Baumbach / igrajo: Margot Robbie, Hari Nef, Ryan Gosling, Ariana Greenblatt, John Cena, Helen Mirren, Will Ferrell, Emma Mackey, Michael Cera, Kate McKinnon / 2023, ZDA / distribucija: Blitz / 114′

Če živiš v Barbie deželi, pomeni, da si popolno bitje na popolnem mestu. Razen če imaš totalno eksistencialno krizo. Ali pa si Ken. Zato se Barbie nekega dne odloči, da bi rada doživela še resnični svet in Ken se ji bo seveda pridružil.

Barbie