Na strokovnem izpopolnjevanju v Arboretumu Volčji Potok se ta teden mudi skupina petih hrvaških učiteljev. Prihajajo iz srednje šole “Arboretum Opeka”, ki ima sedež v hrvaški Vinici. Obisk poteka v okviru evropske sheme »Erasmus + KA1«, ki je namenjena izpopolnjevanju učiteljev.
Obisk je bil načrtovan za lani, a smo ga morali zaradi epidemije dvakrat prestaviti. Cilj učiteljev je, da spoznajo delovanje Arboretuma Volčji Potok s čim več različnih strani.
Premišljujejo namreč o možnosti, da bi prevzeli upravljanje nad Arboretumom Opeka. Opeški arboretum je v državnem lastništvu in že dolgo vrsto let brez ustreznega vzdrževanja. V njegovem parku je mnogo zanimivih starih dreves, skupaj s parkovnim gozdom pa obsega 60 ha.
Letos v parku začenjajo s prenovo imenitnega dvorca, kar financirata EU in Varaždinska županija. Prenovljeni dvorec bo v uporabi in lastništvu srednje šole. Grofa Bombellesa, zadnjega lastnika posestva, so pokončali ustaši. Njegov dedič, ki živi v ZDA, se je ob denacionalizaciji odpovedal lastništvu v korist Republike Hrvaške.
Lepe besede je o Arboretumu Opeka pisal že Ciril Jeglič, prvi direktor Arboretuma Volčji Potok. Obiska učiteljev iz Opeke smo veseli in z njimi delimo stremljenje, da bo tudi opeški arboretum dočakal boljše čase.

Hrvaški učitelji v Arboretumu