V soboto, 2. 10. 2021, je v sklopu projekta LAS Garkelj, ki ga izvajata Arboretum Volčji Potok in Javni zavod Bogenšperk, pri župnijski cerkvi sv. Antona Padovanskega v Veliki Štangi potekala delavnica izdelovanja nagrobnih aranžmajev.

Tudi tokratno, drugo od skupno štirih načrtovanih projektnih delavnic, je vodila dr. Sabina Šegula iz FLOWERACADEMY.SI, ki floristiko poučuje že več kot 25 let. Na sobotni delavnici je udeležencem prikazala izdelavo več oblik nagrobnih aranžmajev. Udeleženci so na delavnici dobili uporabne nasvete, kako lahko cvetje, ki ga sadijo na domačih vrtovih, uporabijo za cerkvene in nagrobne aranžmaje. Vsak od njih pa je imel tudi možnost izdelati dva nagrobna aranžmaja, ki ju je po zaključku delavnice lahko odnesel s seboj.

Delavnica je potekala v sproščenem in gostoljubnem gostitelja  gospoda Janeza Ferleža, župnika župnije Velika Štanga nad Litijo, in je bila odlična priložnost tudi za izmenjavo lastnih izkušenj udeležencev o ljubiteljskem pridelovanju in aranžiranju cvetja.

S projektom, ki povezuje podeželsko zainteresirano javnost in strokovnjake, prek različnih dejavnosti skupaj oživljamo znanja in tradicijo okrasnih vrtov ob hišah in z njimi povezane običaje na območju LAS Srce Slovenije. Veselimo se še dveh kreativnih delavnic aranžiranja cvetja, ki bosta potekali v letu 2022.

Projekt LAS Garkelj sofinancirata Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja RS 2014–2020.

Izvedba delavnice izdelovanje nagrobnih aranžmajev