Več mesecev je bilo zaradi omejevanja epidemije prepovedano voditi skupine na prostem. V Arboretumu Volčji Potok menimo, da bo kovid še lep čas vplival na vedenje ljudi in se bodo izogibali dejavnostim v skupini. Zato smo se odločili za posredovanje vsebin z avdio vodičem in sicer s pomočjo naprave, ki jo ima praktično že vsak v žepu: z uporabo pametnega telefona.

Za začetek lahko preizkusite avdio vodič v Rožnem vrtu Marije Auersperg Attems. Pri vsaki vrtnici lahko prisluhnete zgodbi o rastlini, ki traja okoli štiri minute. Skozi pripoved so podane informacije in zanimivosti, postavljene v vrtni in zgodovinski kontekst.

Za uporabo avdio vodiča mora imeti obiskovalec pametni telefon, naloženo aplikacijo za branje QR kod in aktiviran prenos podatkov. Aplikacije za branje QR kod so brezplačne, obseg podatkov je majhen, uporabe avdio vodiča pa v Arboretumu ne zaračunamo. Ker gre za govorjeno besedilo, ni težav z branjem z ekrančka. Ni treba natikati očal in ni treba napenjati oči, ko so v sončnem vremenu na ekrančku šibki kontrasti.

S ‘pametnimi’ avdio vsebinami, ki se aktivirajo s QR kodo, bomo opremili razstavo »EU v vrtnicah« in več točk v parku, ki so pomembne za razvoj in razumevanje Arboretuma Volčji Potok.

Primer pametnega avdio vodiča pri vrtnici