Lutkovno gledališče Ljubljana bo tudi letos del svojega poletnega programa izvedlo v Arboretumu Volčji Potok. Sprehod po parku bodo obiskovalci lahko združili z ogledom gledališke predstave. Pred kuliso dvorca in v indonezijskem paviljonu si bodo otroci in starši lahko ogledali predstave, med njimi je povsem nova uprizoritev ugledališčene poezije Toneta Pavčka Angeli, pa tudi uspešnice iz preteklih sezon, kot so Sapramiška, Peter Pan, Štiri črne mravljice, Sovica Oka, Štirje muzikanti in Medved in mali.

PROGRAM:

sobota, 26. junij, ob 10.00
Štiri črne mravljice (indonezijski paviljon)

sobota, 26. junij, ob 19.00
Iz nekoč v danes, pravljični večer (paviljon pri kavarni).

nedelja, 27. junij, ob 10.00
Medved in mali (indonezijski paviljon)

nedelja, 27. junij, ob 18.00
Štirje muzikanti (paviljon pri kavarni)

sobota, 3. julij, ob 19.30
Sapramiška (park)

nedelja, 4. julij, ob 10.00
Sapramiška (paviljon pri kavarni)

nedelja, 11. julij, ob 10.00
Sovica Oka (paviljon pri kavarni)

sobota, 21. avgust, ob 19.00
Peter Pan (park)

nedelja, 22. avgust, ob 10.00
Peter Pan (paviljon pri kavarni)

petek, 27. avgust, ob 19.00
Angeli (park)

sobota, 28. avgust, ob 10.00
Angeli (park)

Plača se vstopnino v park. Ogled predstave je brezplačen. Organizator si pridržuje pravico do sprememb.

Predstave bodo izvedene skladno z veljavnimi epidemiološkimi ukrepi.


Anja Štefan

Štiri črne mravljice

Lutkovna predstava, 3+

Režiserka Martina Maurič Lazar, igrajo Asja Kahrimanović, Polonca Kores, Matevž Müller, Katja Povše k. g.

Kadar dežuje in je mravljicam tesno, se močno stisnejo in tesnoba mine. V soju mesečine si pripovedujejo pravljice, ki jih ponesejo širom sveta, sonce pa se jim kaže kot sladka mandarina, ki jih bo, ko se ji približajo, stopila v sončne žarke. Nimajo ušes, zato si uhane pripnejo na klobuke in šale, kajti kdor gleda z vso širino srca, ta ne pozna meja. Tako kot morje, ki ga imajo za svoj dom, čeprav še nikdar niso čofotale v njem. Kajti morske mravlje so navzven čisto take kot vse druge. Navznoter pa, navznoter imajo srce, brezmejno kot morje.


Iz nekoč v danes

Pravljični večer

V sodelovanju Lutkovnega gledališča Ljubljana s pravljičarko Anjo Štefan in 3. programom Radia Slovenija – programom ARS je v času zaprtja gledališč nastal cikel pravljic za otroke in odrasle Iz nekoč v danes. Tri mesece so pravljice v interpretaciji igralskega ansambla Lutkovnega gledališča Ljubljana spremljali poslušalci tretjega radijskega programa.

Za pravljični večer smo pripravili izbor najbolj zanimivih pravljic, ki jih bodo pripovedovali igralke in igralci. Po različnih svetovnih izročilih jih bo spremljal harmonikar Marko Hatlak, povezovala pa Anja Štefan.


Katja Gehrmann

Medved in mali

Lutkovna spletenka, 2+

Režiserka Ivana Djilas, igrajo Urška Hlebec, Maja Kunšič, Iztok Lužar

Medved in mali je na videz preprosta zmešnjava. Nekega dne se iz izgubljenega jajca izleže raček, ki že od samega začetka misli, da je medved. Medvedov obraz je namreč prvo, kar zagleda. Za črkami zgodbe in drevesi namišljenega gozda se skriva nekaj izjemno bistvenih vprašanj o sobivanju in sprejemanju drugih. Ali je vse, kar je videti drugače, tudi zares tako drugačno od nas samih? Koliko svojega časa in pozornosti smo pripravljeni nameniti odnosom z drugimi ljudmi?


Matija Solce

Štirje muzikanti

Lutkovna predstava, 3+

Režiser Matija Solce, igrajo Martina Maurič Lazar
, Gašper Malnar, Polonca Kores
, Miha Arh, Aleš Erjavec

Znana ljudska pravljica o bremenskih godcih je bila uveljavljenemu lutkovnemu ustvarjalcu Matiji Solcetu izhodišče za živahno in prijazno glasbeno-lutkovno predstavo. Štiri živali se, tako kot v znani pravljici, odpravijo na pot in v mestu presenetijo ljudi s svojo glasbo.


Svetlana Makarovič

Sapramiška

Lutkotečna predstava, 3+

Režiser Nace Simončič / Brane Vižintin, igrajo Lena Hribar k. g. / Aja Kobe, Lovro Finžgar, Boštjan Sever k. g., Marko Ujc k. g. / Lea Menard k. g.

Slovenski otroci si ne morejo predstavljati odraščanja brez pravljic Svetlane Makarovič. Po njenih literarnih predlogah so nastale mnoge lutkovne predstave, ki so osvojile mlade gledalce. Prebrisana in hrabra Sapramiška velja za največjo slovensko lutkovno uspešnico. Najbolj znana gledališka uprizoritev je tista, ki je doživela premiero leta 1986 v Lutkovnem gledališču Ljubljana (režija Nace Simončič) in je neprekinjeno na sporedu do danes.


Svetlana Makarovič

Sovica Oka

Lutkovna predstava, 3+

Režiser Brane Vižintin, igrajo Polonca Kores, Lovro Finžgar, Matevž Müller, Botšjan Sever k. g.

Sovica Oka, ki s svojo preprosto dramaturgijo in iskrivimi dialogi posega v svet otroške igre, domišljije, muhavosti in domišljavosti. Svetlana Makarovič je ustvarila prisrčno, ljubeznivo in poetično zgodbo o mali, kapriciozni sovici Oki, ki se odloči, da ne bo več navadna, nočna ptica, temveč dnevna sova. Luna jo sicer želi pregovoriti, a nič ne pomaga. Zjutraj, ko sovja družina zleze v posteljo, si Oka natakne sončna očala in razposajeno poleti v beli dan.


Jera Ivanc po istoimenski igri J. M. Barrieja

Peter Pan

Dramska predstava , 5+

Režiserka Yulia Roschina, igrajo Saša Pavlin Stosić, Nik Škrlec, Alenka Tetičkovič, Jernej Kuntner, Jan Bučar, Nataša Keser k. g, Voranc Boh k.g.

Zgodba o Petru Panu je zgodba o večnem odraščanju. Peter Pan si želi za vselej ostati otrok, saj je prepričan, da nas odraščanje oropa domišljije in postanemo dolgočasni. Gre za eno najbolj znanih in slovitih pravljic na temo odraščanja, spoznavanja novih občutkov in sprejemanja odgovornosti, pri tem pa je obdana z veliko mero čarobnosti in simbolike. Peter Pan se noče postarati, noče niti zrasti, želi si leteti, se bojevati s kapitanom Kljuko in raziskovati deželo Nije. Ta prebrisani in poskočni fant osvaja otroško domišljijo in srca po vsem svetu že več kot sto let, njegova podoba pa je zaživela že v mnogih filmih, muzikalih, predstavah in knjigah.


Tone Pavček

Angeli

Ugledališčena poezija, 3+

Režiserka Mala Kline, igrata Ajda Toman in Blaž Celarec k. g.

Angeli je zadnja pesniška zbirka enega naših najbolj priznanih sodobnih pesnikov Toneta Pavčka, ki zaokrožuje in končuje njegov izjemen opus, v katerem se v spevih vrtinčijo življenje, ljubezen in zvestoba.

Istoimenska uprizoritev temelji na izbranih pesmih, tistih, ki se navezujejo na otroško dušo in govore o temeljnih otroških kvalitetah kot so čutenje, domišljija, igrivost, radovednost, sanjanje, odkrivanje in ustvarjanje svetov.