Francosko ministrstvo za kulturo že devetnajsto leto pripravlja Rendez-vous aux jardins (Dobimo se na vrtovih) v prvem koncu tedna v juniju. Leta 2018 se je pobuda razširila na evropske vrtove in parke. Namen pobude je, da javnost spozna pestrost in bogastvo vrtov in parkov ter njihov kulturni pomen, ob tem pa se pouči o pozitivnih vplivih na počutje obiskovalcev vrtov in parkov.

Letošnji dogodki Rendez-vous aux jardins bodo v petek, 3. junija, v soboto, 4. junija, in v nedeljo, 5. junija 2022, na temo vrtov v luči podnebnih sprememb. Petek je namenjen predvsem šolarjem.

VABILO

Arboretum Volčji Potok sodeluje v evropski pobudi od leta 2018, vsako leto pripravimo dogodke na temo, ki jo razpišejo organizatorji. V letošnjem letu želimo v sodelovanju z Ministrstvom za kulturo RS pobudo razširiti na čim več slovenskih parkov in vrtov. Tema je v tem času zelo aktualna, zato menimo, da lahko tudi v Sloveniji pripravimo več dogodkov na to temo.

Dogodek je pomembna priložnost, da svoje parke in vrtove pokažemo širši javnosti s pomočjo različnih dejavnosti: vodeni ogledi, strokovni prikazi, delavnice, razstave, koncerti … Ob tem pa tudi omogočimo izmenjavo informacij med lastniki, upravitelji, vrtnarji, strokovnimi delavci ter obiskovalci vseh starosti. 2200 vrtov in parkov v Franciji ter 500 v drugih evropskih državah sodeluje pri tej pobudi. Vabimo vas, da se nam pridružite tudi vi.

Na spletni strani Arboretuma bi radi pripravili seznam sodelujočih vrtov in parkov v Sloveniji. Zato bomo veseli vaše povratne informacije, ko se boste prijavili na spletni strani francoskih organizatorjev: https://openagenda.com/rdvj-2022-europe.

Prijavijo se lahko vzdrževani vrtovi ter parki v zasebni ali javni rabi. Vrtovi ali parki so lahko zgodovinski ali sodobni, zanimivi zaradi estetskih, arhitekturnih, krajinskih ali botaničnih elementov. Priporoča se ugodnejša cena vstopnic na dan dogodkov. V petek naj bo vstop prost za šolarje. Zaželeno je, da je prisoten lastnik vrta, vrtnar ali vodič. Prav tako je zaželeno, da se organizira vodene oglede oziroma se pripravi prosto dostopno informativno gradivo.

Več informacij na info@arboretum.si.

DOGODKI V LETU 2022

Arboretum Volčji Potok
Petek, 3. junij, 9.00
Ugodje v senci dreves
Brezplačno vodenje za šolsko skupino. Namen vodenje je usmeriti pozornost na koristi, ki jih imamo ljudje od dreves v parkih in grajenem okolju. Zaradi podnebnih sprememb so nekatere drevesa že opešala. Strokovnjaki v Arboretumu Volčji Potok že preizkušajo nova drevesa, ki bodo hladila parke in vrtovi v podnebno spremenjeni prihodnosti.

Sobota, 4. junij, 10.00 in nedelja, 5. junij, 17.00
Drevesa za dolga, vroča in suha poletja
V Arboretumu Volčji Potok že 25 le spremljajo pešanje zdravje, odpornosti in vitalnost lesnatih rastlin. Nekaj jih je že propadlo, več jih je na tem, da bodo prav kmalu. Leta 2021 so v Arboretumu osnovali študijski nasad dreves z prihodnost. Vključuje vrste in sorte, ki so se v preizkusih drugod v Evropi pokazale kot bolje prilagojene na vročino in sušo, ki je bo, kot kaže, v poletjih prihodnosti vedno več. Brezplačno vodenje, plača se vstopnina v park. Več o vodenju

Botanični vrt Univerze v Mariboru
Petek, 3. junij, 13.00 in 17.00
Vrtovi v luči podnebnih sprememb
Na tematskem strokovnem vodenju bodo izpostavili dele botaničnega vrta, ki so jih zaradi nedavnih neurij morali preurediti in jim spremeniti namembnost. Govorili bodo o težavah, s katerimi se pri tem srečujejo (npr. intenzivnejše pojavljanje invazivnih vrst rastlin na območjih, ki so jih morali očistiti za potrebe ureditve arheološke tematske poti) ter o prednostih urejenih zelenih površin za zdravje ter okrevanje po epidemiji za lokalno prebivalstvo. V terminu dogodka bo v vrtu na ogled tudi fotografska razstava Vrt v vseh letnih časih, ki jo pripravljajo ob 20. obletnici otvoritve vrta za javnost. Več informacij

Villa Fabiani
Petek, 3. junij, 17.00
Družaben večer »Vino in vrtnice«
Ljubitelji dobre kapljice ste več kot dobrodošli na družabnem večeru »Vino in vrtnice«, ki se bo odvijal v petek, 3. junija, s pričetkom ob 17. uri, v skupni organizaciji Vitezov Vina: Omizje za Primorsko in Ville Fabiani.

Nedelja, 5. junij, 11.00
Strokovno predavanje o rožnih vrtovih
V sklopu medpartnerskega projekta »Vrtovi Krasa« bomo izvedli strokovno predavanje o rožnih vrtovih, njihovi zgodovini, pomenu nekoč in danes, njihovem oblikovanju in posredni vlogi, ki jo imajo pri spodbujanju pomena o ohranjanju narave in okolja. Predavanje bo izvedla Breda Bavdaž Čopi predsednica Društva ljubiteljev vrtnic Slovenije.

Nedelja, 5. junij, 16.00
Voden doživljajski sprehod po posestvu vile
Podali se bomo na voden doživljajski sprehod po posestvu vile – med vrtnicami in pikolitom. Vodenje bo izvedla predsednica Društva ljubiteljev vrtnic Slovenije Breda Bavdaž Čopi.

Vstop na posestvo bo možen vsako polno uro, in sicer od ponedeljka, 30. maja, do nedelje, 5. junija, med 10. in 12. uro ter med 16. in 18. uro. Vhodi na posestvo bodo potekali ob upoštevanju navedenih polnih ur.
Vstopnina za vrtove:
– ogledi: 20,00 € na osebo;
– dogodki v vrtu in degustacije (obvezno doplačilo): v pripravi.
Število gostov na posestvu bo omejeno. Predhodna najava je obvezna. V primeru slabega vremena ogledi vrtov odpadejo. Vse dodatne informacije in obvezne prijave sprejemamo po e-pošti na e-naslov: info@villafabiani.com. Za ostale prireditve v tednu »Rendez-vous: Rožni vrtovi Ville Fabiani« spremljajte Facebook ali Instagram.

Alpski botanični vrt Juliana v Trenti
Sobota, 4. junij; 11.00, 12.00, 13.00
Ujetnice podnebnih sprememb
Podnebne spremembe vse bolj zaznamujejo naše okolje. Poleg višanja temperatur so vse pogostejši tudi ekstremni dogodki, kot so suše, požari in vetrolomi. Drugačna je tudi razporeditev padavin, predvsem snežnih. Kako te spremembe vplivajo na rastline, ki smo jih z alpskih travišč in skalnih razpok presadili v Juliano na samo 800 m nadmorske višine? Vstopnina v vrt po ceniku, vodenje pa je brezplačno. Več informacij

Zdraviliški park v Rogaški Slatini
Petek, 3. junij, 17.00
Voden sprehod po Zdraviliškem parku
Vabljeni na ogled edinstvenega Zdraviliškega parka, ki vas bo na kar 10.000 kvadratnih metrih navdušil s svojo zasnovo, prijaznostjo in barvitostjo. Med sprehodom po parku pa boste srečali tudi številne druge znamenitosti, ki so ime Rogaške Slatine ponesle v svet, kot je denimo izjemna Kristalna dvorana. Več o Rogaški Slatini

Loški muzej Škofja Loka
Petek, 3. junij, 10.00
Vodstvo pa grajskem in zaprtem grajskem vrtu Loškega gradu
Grajski vrt z lipovim drevoredom in nekdanji samostanski vrt ob vznožju Loškega gradu imata dolgo in pestro zgodovino. Začetkom grajskega vrta lahko sledimo že v zgodnji novi vek, podoba obeh vrtov pa se je precej spremenila začasa sester uršulink in kasneje med obema vojnama. Idejni naslednik uršulinskega samostanskega vrta je zaprti grajski vrt, ki kot prostor miru in meditacije predstavlja enega od uveljavljenih srednjeveških tipov samostanskega vrta, imenovanega hortus conclusus. Pridružite se nam na vodenem sprehodu, med katerim bomo spoznali zanimive zgodbe, ki jih skrivajo kotički grajskega vrta na Loškem gradu! Zbirno mesto: parkirišče Nunski vrt, Škofja Loka. Vodenje je namenjeno predvsem šolarjem. Več informacij

Sončni park v Velenju
Nedelja, 5. junij, 16.00
Drevesa Sončnega parka pripovedujejo zgodbe in legende
V enournem sprehodu po Sončnem parku v Velenju bomo spoznavali drevesa nekoliko drugače. Drevesa bodo predstavljena v zgodbah, bajkah, slišali boste, kje je njihovo mesto v ljudskem izročilu. Poudarili bomo tudi pomen dreves o pozitivnih vplivih na počutje obiskovalcev. Vabljeni, da doživite drevesa našega mesta malce drugače. Zberemo se pri Vili Rožle. V primeru slabega vremena bo ogled prestavljen na 12. junij. Na sprehod Vas vabi mag. Nataša Dolejši, univ. dipl. inž. agronomije.

Vrtnarija Trajnice Strgar
Sobota, 4. junij, 10.00
Sprehod po vrtnariji
Vrtnarija je v začetku junija v polnem razcvetu. Poleg trajnic, ki jih gojimo v lončkih (preko 900 različnih vrst in sort), si bomo ogledali naše vzorčne vrtove, ki so nanizani v sklopu vrtnarije in obdani z zelenim okvirjem gozda. Ogledali si bomo strešni vrt, kjer na strehi pisarne rastne travnik, grede cvetočih vrtnic in trajnic. Pozdravili nas bodo cvetovi potonik, ki so del naše zbirke, ogledali si  bomo kombinacije trajnic za senco in še marsikaj nas čaka na našem sprehodu. Vabljeni v svet očarljivih trajnic. Vstopnina 5 €. Prijave na e pošto info@trajnice-strgar.si ali po telefonu 01 561 17 59. Več informacij o vrtnariji si lahko preberete na www.trajnice-strgar.si.