V začetku leta smo objavili razpis za kratko pravljico o kronici. Razpis je potekal do 27. marca 2022 v času Praznika kronic. Učenci osnovnih šol so se potegovali za prost vstop svojega razreda.

Prispelo je 19 izvirnih pravljic iz 7 osnovnih šol.

Komisija v sestavi: Cvetka Sokolov, Matjaž Mastnak in Mateja Račevski je izbrala zmagovalno pravljico: Kako so nastale kronice, ki jo je napisal Bor Korče, 6. a, OŠ Poljane nad Škofjo Loko.

KAKO SO NASTALE KRONICE

Nekoč sta za devetimi gorami in devetimi vodami živela kralj in kraljica. Imela sta hčer, ki ni želela biti princesa. Ime ji je bilo Lana.

Lana se je odpravila v gozd, da bi dobila prostor za mirno branje.

Usedla se je k drevesu in začela brati. Naenkrat je mimo pripeljala zlata kočija, iz katere je izstopil starec. Starec je Lano vprašal, kaj si želi. Lana je odgovorila, da je vse, kar si želi, da se reši krone.

Starec ji je rekel, naj gre na najbližji travnik in se tam uleže.

Lana se je zahvalila in storila, kakor ji je naročil starec. Ulegla se je na travnik, a se ni nič zgodilo, zato je tam zaspala. Ko se je zbudila, ni imela krone, namesto nje pa so bile po vsem  travniku raztresene prelepe bele cvetlice, ki jih je princesa poimenovala kronice. Od takrat so kronice po celem svetu.

Učenec: Bor Korče, 6. a, OŠ Poljane nad Škofjo Loko.

Rezultati razpisa za kratko pravljico