Deset let je Breda Čopi, predsednica Društva ljubiteljev vrtnic Slovenije, nagovarjala gospoda Prolla, naj obišče Slovenijo. Letos je do obiska prišlo. Thomas Proll, ki je glavni žlahtnitelj pri firmi Kordes Rosen, je 28. septembra 2019 v Arboretumu Volčji Potok predaval in vodil po rožnem vrtu.

Vsebinski poudarek programa je bil na zdravih, proti glivičnim boleznim odpornih vrtnicah. Gospod Proll se je izkazal kot odličen predavatelj. Predavanje je bilo zgledno koncipirano, njegov govor jasen in zabaven. Veselje ga je bilo poslušati in kljub kratkočasnosti je bilo predavanje zelo informativno in brez motečih poenostavitev.

Dogodka, ki je vključeval druženje in pogovore med udeleženci, se je udeležilo petdeset ljudi. Približno polovica je bila članov Društva ljubiteljev vrtnic Slovenije, druga polovica pa so bili ljudje, ki se poklicno ukvarjajo z vrtovi in vrtnicami: načrtovalci vrtov, učitelji in podjetniki. Obe skupini sta bili zelo zadovoljni z vsebino in izvedbo dogodka.

Iz tujine so prišli na dogodek gostje iz Romunije, Poljske in Nemčije. Breda Čopi, ki je tudi podpredsednica Svetovne zveze društev ljubiteljev vrtnic za Srednjo in Vhodno Evropo, je v pogovorih utrjevala stike z vrtničarji iz regije.

Besedilo Matjaž Mastnak
Fotografije Mateja Račevski

Thomas Proll v Arboretumu

Začetek predavanja Thomasa Prolla v Arboretumu Volčji Potok.

Thomas Proll v Arboretumu

Breda Čopi in Thomas Proll sta stara prijatelja in vrtničarska navdušenca.

Thomas Proll v Arboretumu

Z jasnim in glasnim glasom je predavatelj brez težav obvladal petdesetglavo skupino na prostem v rožnem vrtu.

Thomas Proll v Arboretumu

Skupina ob premiku iz predavalnice v rožni vrt. Gospa v bež hlačnem kostimu je Ada Mirela Tomescu, profesorica na Univerzi v Velikem Varadinu /Oradea, članica skupine iz Romunije.

Thomas Proll v Arboretumu

Ob Thomasu Prollu stoji Matjaž Mastnak, ki je predavanje prevajal v slovenščino.

Thomas Proll v Arboretumu

Gospe, ki sta svoje življenje posvetili vrtnicam: Kamila Rakowska- Szlązkiewicz iz Poljske (na levi) in naša Breda Čopi, ki je hkrati funkcionarka Svetovne zveze društev ljubiteljev vrtnic.

Thomas Proll v Arboretumu

Mlade in mlajše dame so pozorno prisluhnile odgovorom gospoda Prolla na njihova vprašanja.