Goji jagoda (Lycium barbarum) je znana po svojih krepčilnih in zdravilnih sposobnostih. Rastlina domuje na severu Kitajske, spada v družino razhudnikovk (Solanaceae). Listopaden grm z lokasto upognjenimi in trnastimi vejami zraste do 3 m visoko. Cvetovi se razvijejo zgodaj poleti, pozneje poleti pa dozorijo v ovalne oranžno rdeče plodove. Jagode so bogat vir beljakovin, aminokislin, vitaminov, mineralov, nenasičenih maščobnih kislin, vlaknin in drugih pomembnih snovi. Plodovi imajo sladek okus, lahko se uživajo sveži ali pa iz njih pripravimo sokove in marmelade. Rastlina je nezahtevna, dobro se prilagodi na različna tla in podnebne razmere. Najbolj ji ustrezajo sončna do delno senčna rastišča, s skromno založenimi, vendar dobro prepustnimi tlemi. Odporna je proti daljšim sušnim obdobjem in zdrži večja temperaturna nihanja. Na prosto jo sadimo maja, ko mine nevarnost zmrzali.
Pripravila: Mateja Račevski Mladenov, univ. dipl. inž. kraj. arh.