Pahljačasti javor (Acer palmatum) ima izrazito plitve korenine, kar pomeni, da ga hitro prizadene suša. Ko izbiramo mesto za sajenje, zato izberemo polsenčno lego. Delna senca je priporočljiva tudi na lahkih, peščenih tleh.

Če sadimo pahljačasti javor na sončno mesto, moramo tla v širini krošnje pokriti z zastirko. Plast borove skorje (debela 7-10 cm) ali drugega naravnega materiala zadržuje v tleh vlago in preprečuje pregrevanje tal. Zastirka je koristna tudi pozimi, ker blaži temperaturne skrajnosti.

Idealna tla za javor so sveža ali vlažna, dobro prepustna in rahla. Najboljša je peščena ilovica z večjim deležem humusa in z blago kislo reakcijo. Kljub temu, da je pahljačasti javor prilagodljiv, pa odpove na zelo težkih glinastih tleh, ki so neprepustna za vodo. Ne more preživeti tudi na tleh, ki so jih stisnili gradbeni stroji. Kjer pahljačastemu javorju razmere ne ustrezajo, ga napadajo glivične bolezni in pozimi pozebe.

Zdrava sadike so na zimski mraz občutljive le prva leta, vrasla drevesca nič več. Ob dolgotrajnih poletnih sušah pahljačasti javor zalivamo.

Oglejte si bogato ponudbo javorjev v vrtnem centru Arboretum!

Besedilo: Matjaž Mastnak, univ. dipl. inž. gozd.