Razglasili smo zmagovalki, ki sta prejeli največ glasov obiskovalcev Arboretuma. To sta predstavnici najmlajše, Oranžne ekipe, Maša Grešak in Polona Brajer.

Mladi umetnici z zelenimi prsti sta glasovalce prepričali s številnimi domiselnimi rešitvami. Nastala je že skoraj scenska postavitev ekološkega okrasnega vrta, v katerem ne manjka tisoč in ena rastlina, osvežimo pa se lahko s pravim, domiselno oblikovanim vrtnim tušem. Opazovalce sta zagotovo navdušili tudi s praktično rešitvijo za naravni kompostnik, glasove pa sta si še dodatno pridobivali s prisrčno ptičjo hišico in nabiralnikom, v katerega so zanju navdušenci vlagali kamenčke.

Možnosti so odprte, pravila enostavna

Zeleni izziv se nadaljuje že četrtič, skupaj s podjetjem Unichem in njegovo priznano blagovno znamko za prehrano in varstvo rastlin Plantella pa že iščemo šest tekmovalnih parov, ki se bodo pomerili v kreativnem zasajevanju gredic v Arboretumu Volčji Potok. Prijavi se lahko prav vsak, za spodbudo pa predstavljamo enostavna pravila, ki so pisana na kožo ljubiteljem rastlin in ustvarjanja. Zmagovalca izziva čaka lepa nagrada, nepozaben izlet na otok Madeira.

Ker Zeleni izziv ni le tekmovanje, pač pa želimo ljubiteljem rastlin in vrtov ponuditi tudi čim več koristnih informacij, smo potek razdelili v več stopenj. V vsaki od njih bomo predstavljali praktične primere, ki jih boste lahko prenesli v svoje vrtove. Tokratni izziv bo predstavljalo zasajevanje EKOLOŠKEGA VRTA: ekološki okrasni vrt, ekološki vodni vrt, ekološki gartlc, ekološki zeliščni vrt, ekološki vrt v posodah in ekološki mestni vrt. V uredništvu bomo izbrali dvanajst finalistov in oblikovali šest tekmovalnih parov. Predstavili jih bomo v drugem delu Zelenega izziva.

Priprave so pomemben korak do uspeha

Tekmovalni pari se bodo srečali na spoznavni dan, ki bo v soboto, konec marca. Vse dopoldne bodo preživeli v Merkurjevem trgovskem centru v Kranju, ki jim bo podaril rastline za zasaditev gredic. Ob tem se bodo tekmovalci medsebojno spoznali. Nabor pripomočkov bodo lahko dopolnili še s predmeti, ki jih bodo nabrali v naravi ali kje drugje, da bodo zgled varčnih gospodarjev. Sledil bo izris zasaditvenega načrta, pri čemer jih bo usmerjala domišljija, nujno pa bo potrebno v idejni zasnovi zasaditve upoštevati tip ekološkega vrta.

Dan, ko gredice dobijo svojo podobo

Na aprilsko soboto, 10. 4. 2010, se bodo tekmovalci v Arboretumu Volčji Potok pomerili v zasajevanju gredic ter se prepustili pravemu izzivu. Vsak par bo moral v enem dnevu na podlagi zasaditvenega načrta in zbranih materialov preoblikovati gredico v velikosti 25-ih kvadratnih metrov. Pri zasajevanju jim bodo lahko pomagali tudi družinski člani in prijatelji, a največ tri naenkrat. Za posvet bodo lahko prosili tudi izkušene strokovnjake Kluba Gaia, ki bodo na voljo za vsak par po eno uro. Resno delo bomo strnili z obilo zabave.

Zmagovalca bo določilo število glasov

Vsako od šestih tekmovalnih zasaditev bomo predstavili tudi v prilogi Deloindom. Po ogledu kreativnih zamisli boste imeli bralci en teden časa, da glasujete za svojega favorita. Zasaditve si boste lahko ogledali tudi v živo v Arboretumu Volčji Potok, kjer vas bodo pričakale glasovnice, na katerih boste obkrožili po vašem mnenju najbolj izvirno kreacijo. Glasovi se bodo seštevali in določili vrstni red tekmovalnih parov. Da bo končna ocena tudi strokovno utemeljena, bo poskrbela komisija sedmih strokovnjakov z različnih področij hortikulture, njihova mnenja pa bomo predstavili v zadnjem delu Zelenega izziva. Vrtove bodo ocenili, njihove točke bodo seštevku bralcev dodale še tretjino teže. Vsota vseh ocen bo določila zmagovalni par. Končni rezultat bomo razglasili na svečani prireditvi sredi junija, na kateri bomo vsem tekmovalcem izročili bogate Plantella nagrade, zmagovalca pa razveselili z nepozabnim izletom na Madeiro. Gredice bodo na ogled vse do konca poletja, nato pa bodo tekmovalci uporabljene materiale lahko pobrali in jih uporabili za domače zasaditve.

Elementi, na katere bo pri ocenjevanju pozorna komisija:

Ko bo tekmovalne vrtove postavila pod drobnogled strokovna komisija, bo ocenjevala stilno usklajenost predvrta z izžrebanim modelom hiše, ustvarjalnost, dobre ideje in zanimive rešitve. Pozornost bo namenjena tudi ustreznemu izboru rastlin in materialov glede na tip hiše. Pomembno težo pri končni odločitvi bo nosila tudi pestrost zasaditve v vseh letnih časih ter funkcionalnost. Prednost bodo imeli predvrtovi, ki bodo uporabniku prijazni. Ob koncu ocenjevanja bo komisija pogledala še, kako uspešno so tekmovalci teoretična pravila, predstavljena v prvem delu Zelenega izziva, prenesli v realnost.

Pri oblikovanju gredice bodo morali ostati pozorni na enakomernost zasaditve, usklajenost elementov in uporabnost površin, kreacija pa bo morala ostati zanimiva vse do konca septembra. Da bodo vrtovi v polni kondiciji vso rastno sezono, bodo z rednim zalivanjem in prirezovanjem skrbeli izkušeni vrtnarji Arboretuma v Volčjem Potoku.

Več informacij o prijavi in tekmovanju Zeleni izziv na spletni strani http://www.unichem.si/.

Mladi umetnici z zelenimi prsti sta glasovalce prepričali s številnimi domiselnimi rešitvami. Nastala je že skoraj scenska postavitev ekološkega okrasnega vrta, v katerem ne manjka tisoč in ena rastlina, osvežimo pa se lahko s pravim, domiselno oblikovanim vrtnim tušem. Opazovalce sta zagotovo navdušili tudi s praktično rešitvijo za naravni kompostnik, glasove pa sta si še dodatno pridobivali s prisrčno ptičjo hišico in nabiralnikom, v katerega so zanju navdušenci vlagali kamenčke.

Zmagovalki Zelenega izziva 2010

Zmagovalni vrt Zelenega izziva 2010