Cvetlični spektakel

Cvetlični spektakel evropskih floristov v Arboretumu Volčji Potok
od 24. do 26. 8. 2023

Obiskovalce vabimo k ogledu Evropskega prvenstva mladih cvetličarjev EUROFLEURS 2023 med 24. in 26. avgustom, ko bo edinstvena priložnost v živo spremljati floriste pri njihovem ustvarjanju s cvetjem.
Ob osrednjem dogodku – prvenstvu, bo na voljo tudi pester spremljevalni program, ki bo poskrbel za ugodje lepote in okusov vsakega posameznika. Že pred začetkom tekmovanja, 22. avgusta, bomo lahko uživali v raznovrstnih postavitvah kitajske floristike. V četrtek, 24. in v petek, 25. avgusta bomo lahko spremljali vsakodnevne prezentacije aktualne evropske prvakinje Hanneke Frankema, poleg tega si bomo v štirih paviljonih lahko ogledali zbirko redkih holandskih rastlin podjetja PlantHunters. Florist Robert Bartolen pa bo predstavil umetnost aranžiranja z naravnimi materiali. Manjkalo ne bo niti cvetlično obarvane gostinske ponudbe. Prvenstvo se bo 26. avgusta zaključilo s slavnostno podelitvijo nagrad.
Vse cvetličarske izdelke si bo v Arboretumu mogoče ogledati do 3. septembra. Izdelki bodo na ogled v drevoredu parka, v galeriji pod arkadami in na jezeru Rdečega javorja. Več o prvenstvu

Tekmovanja za mlade cvetličarje so pomembna za razvoj in popularizacijo cvetličarstva v vsaki državi in tudi na evropskem nivoju. Poleg tega, da so vzor mladim cvetličarjem, so tudi na članskem nivoju odlični floristi.

EUROFLEURS je praviloma odprt za cvetličarje, mlajše od 26 let. Ker pa je bil EUROFLEURS 2023 prestavljen za eno leto, je uradna starostna omejitev za udeležence, da so na začetku tekmovanja mlajši od 27 let.

Tekmovalci Evropskega prvenstva mladih cvetličarjev 2023:

– Catherine Burn iz Velike Britanije
– Filip Hrouda iz Češke
– Karoline Pedersen iz Danske
– Benoit Barbin iz Francije
– Anian Friedrich iz Nemčije
– Esther Weijenberg iz Nizozemske
– Justine Givron iz Belgije
– Massimo Bundi iz Švice
– Weronika Kwiatek-Binda iz Poljske
– Henrietta Sutus iz Madžarske
– Maris Paas iz Estonije
– Maša Troha iz Slovenije

Vodilo prvenstva je trajnostni razvoj in uporaba naravnih materialov. Tekmovalce čaka pet florističnih nalog, vse pa bodo ves čas opravljali pod budnim očesom petčlanske mednarodne komisije. Več o prvenstvu

Pod pokroviteljstvom Mednarodne floristične organizacije – Florint dogodek organizirata Sekcija cvetličarjev OZS in Arboretum Volčji Potok.


Tekmovanje bo sestavljeno iz 5 tem, v katerih se bodo tekmovalci pomerili v sklopu dveh dni.

Petek, 25.8.2023

9.30 – 11.15 – “Drevesa so moji prijatelji” – prosta postavitev

13.30 – 14.15 – “Poletne sanje” – šopek

15.30 – 17.15 – “Romantični piknik na cvetočem travniku” – piknik za dva

Sobota, 26.8.2023 

10.00 – 11-15 – “Legenda rdečih in belih vrtnic” – poročni šopek

14.30 – 15.45 – “Nič ne more pogasiti plamenov ljubezni” – tema presenečenja


Ogled cvetličnih dogodkov je brezplačen. Plača se vstopnino v park. Cenik

Park je odprt vsak dan od 8. do 20. ure – tudi med vikendi.