Prave čajevke, matere skrižanih čajevk, spadajo med zgodovinske vrtnice. Doba pravih čajevk se je začela okoli leta 1830 in se v Sredozemlju do danes ni končala. V hladnejših predelih Evrope se prave čajevke niso mogle uveljaviti, ker so preveč občutljive na mraz.

Ko so vrtnarji začeli prave čajevke križati z drugimi vrtnicami, so nastale skrižane čajevke, ki so bolj odporne proti zmrzali kot prave čajevke. Splošno je sprejeto, da se začne štetje časa skrižanih čajevk z letom 1867, ko je lyonski rožar Guillot ustvaril sorto ‘La France’.

Elegantne, visoko potegnjene cvetne popke pravih čajevk so nasledile skrižane čajevke. Skrižane čajevke so že na prelomu 19. v 20. stoletje postale vrtnični lepotni ideal in to se do danes ni spremenilo. Osnovna oblika vrtnic, ki jih lahko kupite v cvetličarni, so skrižane čajevke.

Arboretum Volčji Potok v zbirki vrtnic vodi 212 sort skrižanih čajevk. Med njimi je levji delež nemških in francoskih sort. V rožnem vrtu so skrižane čajevke, ki so bile ustvarjene v 22 državah.

‘La France’ (Jean-Baptiste André (fils) Guillot 1867 FR)

Prva skrižana čajevka.

La France

‘Kaikyo’ (Shunsuke Takeuchi / Keisei 2011 JP)

Primer japonske skrižane čajevke bledo rumenega cveta.

Kaikyo

‘Yves Piaget’ (Marie-Louise (Louisette) Meilland 1983 FR)

Francoski rožni šik z videzom potonike. To je bila prva generacija imenitnih skrižanih čajevk, s katerimi se je Meilland zoperstavil Austinu in njegovim “angleškim” vrtnicam.

Yves Piaget

‘Pierre Arditi’ (Alain Meilland 2010 FR)

Bela. Ali skoraj čisto bela.

Arditi

‘Admiral’ (Tantau 2015 DE)

Skrižana čajevka po moškem okusu.

Admiral

‘Klimentina’ / ‘Климентина’ (Vera N. Klimenko 1955 SU)

Ena najbolj fotogeničnih skrižanih čajevk v Arboretumu Volčji Potok.

Klimentina

‘Karina’ (Arnošt Krůl 1993 CZ)

Očarljiva, ker cvet ustvari obliko zveze.

Karina

‘Romina’ (Hans J. Evers / Tantau 2015 DE)

Skrižana čajevka s popolnoma zdravimi listi. Izvrsten dosežek žlahtnjenja.

Romina

‘Dainty Bess’ (W. E. B. Archer & Daughter 1925 UK)

Cvetovi so enostavni, a je po starših skrižana čajevka. Cvetovi so zaradi dolgih, trepalnicam podobnih prašnikov prav spogledljivi.

Dainty Bess

‘Kolkhoznitsa’ / ‘Колхозница’ (Konstantin L. Suškov / Margarita V. Besčetnova 1959 SU/KZ)

Sorto so ustvarili v Kazahstanu, kjer so s selekcijo iskali skrižane čajevke, najbolj odporne proti močnemu višinskemu soncu. Mesto Almati, rojstni kraj »Kolhoznice«, leži na 1700 m nadmorske višine.

Skrižane čajevke v Arboretumu Volčji Potok

‘Charisma’ (Noack 2010 DE)

Karizmatična. Nobena druga sodobna skrižana čajevka v rozariju ne eksplodira s takšnim številom cvetov. Ob tem je brezprizivno zdrava.

Charisma

‘The Queen Elizabeth Rose’ (dr. Walter Lammerts 1954 US)

Med letoma 1955 in 1980 so nastajale vrtnice grandiflore. Šlo je za posebno skupino sort, ki so nastajale s križanjem skrižanih čajevk in floribund in niso sodile ne v eno ne v drugo skupino. Praviloma imajo na enem steblu skupino 3-5 večjih cvetov, ki so manj polnjeni od skrižanih čajevk. Danes jih v glavnem uvrščamo med velecvetne vrtnice, torej skrižane čajevke.

The Queen Elisabeth