E-vodič po Arboretumu Volčji Potok

Nekaj misli o digitalizaciji v Arboretumu Volčji Potok

Muzeji, v skupino muzejev kot kulturni spomenik državnega pomena spada tudi Arboretum Volčji Potok, moramo izkoristiti priložnosti, ki jih ponuja digitalizacija. Ena od vlog Arboretuma Volčji Potok je tudi izobraževanje obiskovalcev o tem, kako je bil Arboretum Volčji Potok zasnovan ter o njegovi naravni vrednosti. S tem namenom je Arboretum Volčji Potok ustvaril že veliko digitaliziranih vsebin posebej za strokovnjake in za obiskovalce – med drugim tudi digitalno zbirko drevnine ter digitalni rozarij.

Digitalne tehnologije se lahko uporabljajo na različne načine za namen izboljšanja izkušnje obiskovalcev in doseganje novega občinstva. Digitalne tehnologije vključujejo virtualne razstave, 3D modele, obogateno resničnost in mobilne aplikacije, s katerimi se lahko ustvari inovativne in interaktivne oblike predstavitve.

Prioriteta Arboretuma Volčji Potok pa je  tudi ustvarjanje vsebin za družine, ki predstavljajo velik odstotek obiskovalcev parka. Cilj pri ustvarjanju digitalnih vsebin je vedno sprejeti pristop, ki ustreza potrebam in željam celotne družine in predvsem, da je poučen  in da je hkrati v koraku s trendi prezentacije kulturnih spomenikov.

E-vodič po Arboretumu Volčji Potok, ki je luč sveta ugledal letos maja, je nadgradnja običajnega sprehoda po parku za družine z otroci, ki vodi, informira, pritegne, motivira in zabava celotno družino ter pripomore k temu, da je obisk parka poučna in nepozabna izkušnja. E-vodič pripoveduje zanimivosti o zbirki dreves in ter o živalih, ki živijo v parku ter predstavlja zgodovino parka in njegove krajinsko-arhitekturne značilnosti. Aplikacija spremeni obisk iz podajanja informacij o parku preko informativnih tabel tekom naključno izbrane poti v spremljanje zabavne zgodbe, pripovedovane s strani družine Souvan, ki je pred 100 leti ustvarila ta park, ki usmerja pot skozi park.

Naša izkušnja s projektom DOORS – Digitalni inkubator muzejev

Projekt DOORS – Digitalni inkubator muzejev, v okviru katerega je nastal zgoraj omenjeni e-vodič,  je bil sestavljen iz dveh faz, ki sta skupaj trajali dve leti. V prvi fazi je bilo izbranih 40 muzejev, v drugi fazi pa je bilo izmed teh 40 muzejev izbranih 20 muzejev. Prva faza je bila namenjena postavitvi strategije za trajnostno digitalno integracijo, v drugi fazi pa je bil realizirana pilotna ideja, zamišljena tekom prve faze.

Projekt je bil sestavljen iz predavanj  na temo primerov dobrih praks digitalizacije v muzejih s strani zaposlenih iz drugih muzejev v Evropi in podjetij, ki se specializirajo za digitalizacijo muzejev ter predavanj strokovnjakov na temo ocenjevanja digitalne zrelosti podjetja in razumevanja obiskovalcev.

Sodelovanje v projektu DOORS je bila nova izkušnja z evropskimi projekti za Arboretum Volčji Potok. Ta izkušnja je spodbudila novo sodelovanje med oddelki Arboretuma Volčji Potok tekom izdelave aplikacije ter sodelovanje z drugimi  muzeji znotraj projekta DOORS. Ta izkušnja je razvila tudi nova spoznanstva z drugimi podjetji in evropskimi agencijami.  Vse te novo stkane vezi so ustvarile možnosti za nadaljno sodelovanje.

Projekt DOORS je ustvaril pot tudi za prihodnje digitalne projekte v Arboretumu Volčji Potok in bo tako možno  s pomočjo tehnologije, na kateri je postavljen e-vodič za celotno družino, možno pripraviti e-vodenja po parku tudi za druge skupine obiskovalcev.

Za Arboretum Volčji Potok je zelo pomembno, da razume svoje obiskovalce, da zna predvidevati in zagotoviti takšno izkušnjo parka, ki si jo obiskovalci želijo in mora zato tudi slediti trendom digitalizacije, ki omogočajo nadgradnjo obiska parka.

Veseli smo, da smo imeli priložnost sodelovati na takem projektu in se vam na tem mestu kot obiskovalcem, zahvaljujemo za vašo podporo in sodelovanje pri projektu t.j. uporabo aplikacije in posredovanje povratnih informacij o izkušnji. Tiste, ki aplikacije še niste uporabili, pa vas lepo vabimo k sodelovanju. Aplikacijo e-vodič lahko pridobite na spodnjih povezavah.

Google play

Poročilo (e-publikacija) o projektu DOORS – Digitalni inkubator muzejev

Evropske agencije – Ars Electronica, Museu Booster in Ecsite, ki so vodile celotni projekt, so pripravile zelo zanimivo poročilo o celotnem projektu, ki ga lahko najdete TUKAJ.

“Arboretum Volčji Potok is part of the DOORS – Digital Incubator of Museums network. DOORS has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under Grant Agreement No 101036071”.