V steklenjaku pri pristavi si lahko obiskovalci do konca septembra ogledajo razstavo živih tropskih metuljev. Opazujejo lahko številne barvite in izstopajoče vrste metuljev, med katere prav gotovo spadajo Morpho peleides – morfo, Danaus chrysippus – monarh ali pisanček, Heliconius melpomene – poštar in tudi Caligo memnon – sovjeoki metulj.

Sovjeoki metulj (Caligo memnon) je metulj iz družine Nymphalidae. Znan je tudi kot Giant Owl butterfly oziroma velikanska sova. Viden je ob zori in mraku, lahko pa je aktiven tudi podnevi. Vrsto je mogoče najti v deževnih in sekundarnih gozdovih Mehike vse do Amazonskega deževnega gozda. Pogost je v nižinskih gozdovih, vendar ne more preživeti na območjih z veliko padavinami.

Značilna je velika in mehka, progasto rjava gosenica s črnimi bodicami. Največja gosenica, ki se nahaja na Kostariki lahko doseže tudi do 15 cm.

Metulja prepoznamo po njegovi velikosti in lisi v obliki velikih očes, ki služi za strašenje plenilcev. Caligo memnon ima na zgornjih krilih posebne rumenkasto kremaste luske, ki se na zunanjih robovih zlijejo v temno modro barvo. Ko se metulj prestraši in odleti s počivališča, nam razkrije temno modro in vijolično barvo kril.

Sovjeoki metulj
Gosenica

Sovjeoki metulj
Buba

Sovjeoki metulj
Metulj

Sovjeoki metulj
Jajčeca

SESTAVI SESTAVLJANKO

Klikni za več sestavljank

Več zanimivega branja:

Vabljeni na razstavo tropskih metuljev v Arboretumu Volčji Potok.