Na sliki, ki jo je Marija Auersperg Attems naslikala med letoma 1840 in 1850, cveti tulipan.

Slika Marije Auersperg Attems

Detajl s slike Marije Auersperg Attems. Sliko hrani Narodna galerija pod oznako NGS0969.

Tulipani s takšno obliko cveta in prižasto obarvanostjo so se začeli pojavljati na slikah starih nizozemskih mojstrov takoj po letu 1600. Prvi jih je upodobil Jakob de Gheyn II in nato so ostali železni repertoar tihožitij podobno kot vrtnice stolistnice. Tulipani iz začetka 17. stoletja predstavljajo prvi samostojni žlahtniteljski dosežek nizozemskih vrtnarjev, pri čemer je bila izhodna vrsta Schrenkov tulipan (Tulipa schrenkii). Prežitek teh tulipanov so sorte ‘Van Tol’ in sorta ‘Duc van Tol Aurora’ je barvno zelo blizu naslikanemu cvetu.

Sorte ‘Duc van Tol’ imajo krajše cvetne peclje in odrezani cvet se v naslikanem šopku ne bi mogel dvigati tako visoko. Ko smo iskal kultivar, ki bi ga posadili na Vrt Marije Auersperg Attems, smo se odločili za ‘Gouden Standard’. Ta zraste 40 do 50 cm visoko, podobno kot druge tulpe iz skupine zgodnjih sort z enostavnimi cvetov.

Tulipani

Barvna litografija iz leta 1899. Zgornja dva cvetova pripadata sorti ‘Gouden Standard’

Tulipani

“Oda Bosscharetu”, olje na platnu, vir: https://dutchoils.com/still-life…/ode-to-bosschaert/. ‘Gouden Standard’ je desni.

Ni časovnih zadržkov, da ‘Gouden Standard’ ne bi mogel cveteti na slikarkinih vrtovih. Sorta je nastala že leta 1760. Na dveh starejših upodobitvah, ki sta zgoraj, se listi cvetnega odevala končajo s kratko izvlečeno koničko, ki jo je naslikala tudi Marija Auersperg Attems.

Tulipan Tulipani z vrta Marije Auersperg Attems

Tulipani z Vrta Marije Auersperg Attems v Arboretumu Volčji Potok

Na Vrtu Marije Auersperg Attems zdaj tulipani ‘Gouden Standard’ polno cvetijo. Cvetni listki sicer ne kažejo v prejšnjem odstavku opisanih »špičk«, so barvno bolj rdeči kot rumeni, a zagotavljamo, da so bili kupljeni kot zgodovinska sorta ‘Gouden Standard’. Morda bodo naslednje leto drugačni, kdo bi vedel! Narava ni dvakrat popolnoma enaka.

Logotip Cvetlične kulture podeželja

Za več informacij o projektu kliknite TUKAJ