Strokovno izobraževanje za projektante – 2. dan

Strokovno izobraževanje za projektante

Strokovno izobraževanje za projektante – 2. dan

PRIJAVE NISO VEČ MOGOČE, KER SO VSA MESTA ZASEDENA.

V Arboretumu Volčji Potok že 25 let spremljamo pešanje zdravja, odpornosti in vitalnosti lesnatih rastlin. Nekaj jih je že propadlo, več jih je na tem, da bodo prav kmalu. Leta 2021 smo v Arboretumu osnovali študijski nasad dreves za prihodnost. Vključuje vrste in sorte, ki so se v preizkusih drugod v Evropi pokazale kot bolje prilagojene na vročino in sušo, ki je bo, kot kaže, v poletjih prihodnosti vedno več.

Na podlagi naših dolgoletnih strokovnih izkušenj smo v letošnjem letu pripravili izobraževanje za projektante, in sicer:
v četrtek, 28. 9., sta v programu strokovni vodenji z naslovom Kako trajen del dediščine so drevesa? in Pregled sort dreves za vroča in suha poletja,
– v petek, 29. 9., pa predavanje Osnove načrtovanja in oskrba nasadov s trajnicami na javnih površinah ter praktični prikaz Arboristične smernice pri projektiranju.
Interesent lahko izbira med enodnevnim ali dvodnevnim izobraževanjem.

Teme, ki smo jih pripravili so aktualne, saj se načrtovalci srečujemo s problematiko posledic podnebnih sprememb vedno pogosteje.

Število udeležencev je omejeno le na največ 12 oseb v skupini, saj želimo, da je podajanje znanja čim bolj efektivno za udeležence ter, da udeleženci sodelujejo tako pri izmenjavi strokovnih mnenj kot tudi pri praktičnem prikazu.

PROGRAM

Arboristične smernice pri projektiranju (2 uri)
Strokovni prikaz
Mirko Silan

Spoznali bomo funkcije dreves v urbanem okolju, nato pa se bomo pogovarjali o težavah, s katerimi se srečujemo pri ravnanju z drevjem. Mirko Silan iz Arboretuma Volčji Potok bo predstavil najpogostejše napake, dobre prakse in sodobne strokovne arboristične smernice pri sajenju in obrezovanju dreves ter zaščiti dreves na gradbišču.

Osnove načrtovanja in oskrba nasadov s trajnicami na javnih površinah (2 uri)
Vodenje in predavanje
Bernarda Strgar

Bernarda Strgar ima bogate izkušnje s trajnicami v javnih nasadih, na zelenih strehah, obcestnih zasaditvah ter privatnih vrtovih. Predavateljica nam bo predstavila trpežne trajnice, ki so prilagojene na rastne razmere in podnebje v Sloveniji. Predstavila bo tudi vzorčne in testne nasade, ki jih ima v svoji vrtnariji. V teh nasadih testira različne tipe trajnic, nove sorte, razvoj nasada tekom let, sadilne razdalje, nova znanja rabe trajnic glede na velika nihanja v temperaturi in vodi ter predstavlja najrazličnejše kombinacije trajnic.

PREDSTAVITEV PREDAVATELJEV

Mirko Silan je diplomirani biolog, zaposlen v Arboretumu Volčji Potok in ima na področju arboristike pridobljeno naslednjo izobrazbo: arborist plezalec (EAC European Tree Worker, ISA Certified Tree Worker Climber Specialist), Specialist za veteranska drevesa (VETCert Veteran Tree Specialist), drevesni kontrolor (FLL Baumkontrolleur). Pridobljeno ima arboristično licenco ABA A2. Mirko Silan je član in predavatelj arborističnih društev v Sloveniji in tujini, član komisije za preverjanje in potrjevanje NPK Negovalec/negovalka dreves na višini ter strokovni sodelavec in predavatelj pri predmetu Arboristika na Biotehniškem centru Naklo.

Bernarda Strgar se ukvarja s celostnim načrtovanjem vrtov, kakor tudi javnih površin s trajnicami. Vodi tudi vrtnarijo s trajnicami, kjer gojijo več kot 900 različnih vrst/sort trajnic, prirejajo izobraževanja, izvajajo zasaditvene teste. Piše članke, knjige, sodeluje v radijskih in televizijskih oddajah. Izobrazba – Univerza v Ljubljani, univ. dipl. biologinja, London College of Garden Design, Velika Britanija, oblikovanje vrtov.

OSTALE INFORMACIJE

8.30-9.00       Prihod udeležencev v Arboretum Volčji Potok

9.00-11.00     PROGRAM

11.00-12.00   Čas za kosilo in druženje

12.00-14.00   PROGRAM

Program bo večinoma potekal na prostem. V primeru močnega dežja bomo izobraževanje prilagodili.

Kotizacija izobraževanja za 1 dan: za člane ZAPS in študente 100 €, za ostale 120 €.

25 % popust za udeležbo na obeh dneh izobraževanja (28. in 29. 9. 2023).

Število udeležencev je omejeno, v posamezni skupini je lahko največ 12 udeležencev. V primeru večjega števila prijav, lahko program izvedemo v dveh skupinah.

Informacije: Mateja Račevski, univ. dipl. inž. kraj. arh. (mateja.racevski@arboretum.si)

Rok prijave: 21. september 2023. Skrajni rok za morebitno odpoved (po e-pošti: mateja.racevski@arboretum.si) je 26. september 2023, do 14.00. Če se boste odjavili kasneje, ali če se dogodka, kljub prijavi, ne boste udeležili, vam bomo zaračunali stroške kotizacije v višini: za člane ZAPS 15 € ter za nečlane 50 €.

Člani ZAPS prejmejo za posamezni dan tri kreditne točke – sklop C (tehnologija, materiali in tehnika).

Datum

29. 9. 2023
Expired!

Čas

09.00 - 14.00

Lokacija

Arboretum Volčji Potok
Volčji Potok 3
Kategorija

Organizatorji

Arboretum Volčji Potok
Telefon
01 8312345
Elektronski naslov
prireditve@arboretum.si
Spletna stran
www.arboretum.si
Go to Top