Kar 18 večerov bomo vsak četrtek, petek in soboto med 22. julijem in 28. avgustom 2021 na prostem pod zvezdnim nebom sproščeno uživali v dobri filmski družbi v izvedbi Kulturnega doma Franca Bernika Domžale oziroma Mestnega kina Domžale v sodelovanju z Arboretumom Volčji Potok. Filmske večere pričenjamo z brezplačno projekcijo digitalno restavrirane slovenske filmske klasike Tistega lepega dne. Sledile bodo premiere dveh letošnjih oskarjevcev Oče – The Father in Minari, posebnih projekcij Lovci na tartufe, Hrupna soseda, Anette, Gospa z vrtnicami, naše prve projekcije s kužki Sinovi burje, koncert filmske glasbe Simfoničnega orkestra Domžale-Kamnik ter predpremiera novega dokumentarnega filma Divja Slovenija.

PRODAJA VSTOPNIC

Vstopnice so na voljo pri blagajni Arboretuma Volčji Potok, pri blagajni Mestnega kina Domžale in na vstopnice.arboretum.si, www.kd-domzale.si ter www.mojekarte.si. Cena vstopnice je 5 EUR, projekcija slovenske klasike Tistega lepega dne pa je brezplačna. Za invalide na invalidskih vozičkih je vstop prost. Cena vstopnice za otroke, šolarje do 15. leta starosti, invalide* in njihove spremljevalce ter brezposelne* je 2,50 EUR.

Filmoljubcem je na voljo tudi posebni paket vstopnic po ceni 20 EUR za 5 predstav.

Za nakup vstopnic lahko vnovčite tudi darilne bone in brezplačne vstopnice Mestnega kina Domžale.

KJE SO PROJEKCIJE IN KDAJ BO PARK ZVEČER ODPRT?

Filmski večeri v Arboretumu se odvijajo na travniku blizu vhoda v park. Projekcije se pričnejo ob 21.00, od 19. avgusta dalje pa ob 20.30. Vstop v park s filmsko vstopnico je mogoč od 20.00 dalje. S sezonsko vstopnico Arboretuma Volčji Potok je vstop v park na dan projekcij mogoč do 19.00. Sezonska vstopnica za ogled filma ne velja.

ČE BO NAPOVEDANO SLABO VREME?

Ob slabem vremenu se projekcija ob isti uri izvede v dvorani Mestnega kina Domžale (Ljubljanska 61, Domžale), o čemer bo objavljeno obvestilo po 18. uri na spletni strani Kulturnega doma Franca Bernika ter na Facebooku in Instagramu. Ker je v dvorani na voljo le omejeno število sedežev, bo v nedeljo na voljo še ena dodatna projekcija odpadlega filma, prav tako v Mestnem kinu Domžale (točna ura projekcije bo objavljena na spletu). Za nadomestne projekcije priporočamo rezervacijo, saj je število sedežev v dvorani omejeno. Če se nadomestne projekcije v dvorani ne boste udeležili, lahko svojo vstopnico zamenjate za katerokoli drugo projekcijo na Filmskih večerih v Arboretumu, za katerokoli filmsko projekcijo v Mestnem kinu Domžale ali pa se na prodajnem mestu, kjer ste kupili vstopnico, dogovorite za vračilo kupnine. Klikni za ogled vremenske napovedi.

TRAVNIK JE NAŠ AVDITORIJ

Projekcije se odvijajo na prostranem travniku, kjer bodo na voljo stoli, razporejeni v primerni varnostni razdalji. Na projekcijo lahko prinesete tudi svoje sedalo ali ležalnik. Če si boste zaželeli posebne filmske izkušnje, bo nekaj mest namenjenih tudi piknik odejam, ki pa jih morate prinesti s seboj. Tudi poletni večeri so lahko hladni, zato priporočamo, da s seboj prinesete še kakšno toplo jopico, ki vas bo grela do konca filma.

VARNO V KINO

Projekcije se izvajajo v skladu z aktualnimi pravili in priporočili NIJZ-ja.

Pred vstopom na prostor, kjer se izvaja kinopredstava, gledališka predstava in druga kulturna prireditev, morajo udeleženci dokazati izpolnjevanje pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani). Ta pogoj ne velja za osebe, ki še niso dopolnile 15. let.

Ukrep, ki ga je predpisala Vlada RS, velja od 23. julija 2021 v Odloku o spremembah Odloka o  začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom v Republiki Sloveniji (Uradni list RS, št. 120/21).

FILMSKA KAVARNA

Ob prizorišču projekcij bo odprta tudi filmska kavarna, kjer bo na voljo filmska pijača in jedača.

SPREMLJEVALNI PROGRAM

SEJEM FILMSKIH PLAKATOV
Vrača se tradicionalni poletni sejem plakatov Mestnega kina Domžale! Pred prizoriščem »Filmskih večerov v Arboretumu« bodo na ogled postavili plakate filmov, ki so jih v zadnjih dveh letih predvajali v kinu, vi pa jih boste lahko varno zavite brezplačno odnesli domov. Sejem poteka po principu »kdor prvi pride, prvi melje«, potekal pa bo od 20.00 do začetka projekcije. Za vstop na sejem morate imeti veljavno vstopnico za večerni film.
Sejem filmskih plakatov bo v četrtek, 29. 7., pred začetkom filma OČE, in petek, 13. 8., pred začetkom filma GLAVNI JUNAK.

PROJEKCIJA S KUŽKI
Projekcija dokumentarnega filma SINOVI BURJE, ki bo v soboto, 14. 8., bo potekala s kužki. Na projekcijo so vabljeni tudi vaši kužki! Po filmu bo pogovor z ekipo filmskih ustvarjalcev. Pridružil se bo tudi kraški ovčar.

VODENJE PO ROZARIJU
Pred začetkom vrtnarske komedije ŽENSKA Z VRTNICAMI bo potekalo vodenje po zgornjem rozariju z Matjažem Mastnakom, strokovnjakom za vrtnice iz Arboretuma Volčji Potok. Zbirno mesto je pri vhodu v park ob 19.00. Plača se filmsko vstopnico. Vodenje bo v petek, 20. 8.

KONCERT SIMFONIČNEGA ORKESTRA DOMŽALE-KAMNIK »Koncert filmske glasbe«
Pred naše veliko platno se po nekaj letih s koncertom filmske glasbe vrača Simfonični orkester Domžale-Kamnik. Z gostujočimi solisti bodo izvedli vrsto filmskih klasik, med njimi glasbo iz filmov »Pirati s Karibov«, »Vojna zvezd«, »Igra prestolov«, «Dobri, slabi in grdi« … po koncertu pa jih bo pospremil prejemnik oskarja za najboljšo glasbo, Pixarjev film DUŠA.
Koncert bo v petek, 26. 8., ob 20.00. Plača se filmsko vstopnico.

VODENJE PO RAZSTAVI “Natura 2000 in Divja Slovenija: Narava povezuje”
Pred začetkom slovenskega dokumentarnega filma DIVJA SLOVENIJA, ki bo v soboto, 28. 8., bo potekalo vodenje po razstavi z ustvarjalci filma. Zbirno mesto je pri vhodu v park ob 19.00. Plača se filmsko vstopnico. Potujoča razstava bo vsak mesec gostovala v drugem kraju po Sloveniji, svoje popotovanje pa je pričela v Arboretumu Volčji Potok.

Organizator si pridržuje pravico do sprememb.

*Za nakup vstopnice po znižani ceni je potrebno predložiti ustrezno dokazilo statusa.

Filmski večeri v Arboretumu

PROGRAM:

četrtek, 22. julij / 21.00 / brezplačna projekcija

Tistega lepega dne

Tistega lepega dne

komedija / režija: France Štiglic / scenarij: Andrej Hieng, Ciril Kosmač, France Štiglic / igrajo: Bert Sotlar, Lojze Rozman, Jože Zupan, Duša Počkaj, Olga Podržaj, Klara Jankovič, Berta Mulalič, Marija Šeme, Maja Šugman, Zlatko Šugman, Danilo Benedičič, Maks Bajc / 1962, Jugoslavija / 2021, Slovenija – digitalno restavrirana verzija / distribucija: Slovenski filmski center / 86′

KRATKA VSEBINA

Že dvakrat ovdoveli Štefuc se želi poročiti še s tretjo sestro iz iste družine. Trmasto vztraja v prepričanju, da dekle pripada le njemu in njegovim štirim otrokom. Pri tem se spre z dekletovo materjo, župnikom in drugimi vaščani, njenega bodočega ženina pa vrže z mostu v reko.

Zgodba je postavljena v primorsko vas, ki je med obema vojnama spadala pod Italijo. Vsi njeni prebivalci so Slovenci, razen italijanskih predstavnikov fašistične oblasti. Sramota vasi so trije bratje, ki so se pridružili fašistom, toda vaščani jih kljub temu obvladujejo in jih zasmehujejo. Osrednji junak je Štefuc, dvakratni vdovec, ki se je poročil z dvema sestrama in vsaka mu je zapustila po dve hčerki. Štefuc bi rad oženil tudi tretjo sestro Zano, toda starši so jo obljubili drugemu prosilcu, razen tega pa je dekle tudi noseče. Sredi priprav za poroko se v vas vrne Hedvika, ki pravi, da je delala kot sobarica v Milanu. Italijani iz vasi ji igrajo serenade. Na koncu vaščani odločijo, da mora Hedvika postati Štefucova žena, nevesta pa rodi otroka med poročnim praznovanjem.

petek, 23. julij / 21.00

Palm Springs

Folmski večeri v Arboretumu

romantična komedija / Palm Springs / režija: Max Barbakow / scenarij: Andy Siara / igrajo: Andy Samberg, Cristin Milioti, J.K. Simmons, Peter Gallagher, Meredith Hagner, Camila Mendes, Tyler Hoechlin, Chris Pang / 2020, ZDA / distribucija: Cinemania / 90′

KRATKA VSEBINA

Gosta na poroki v Palm Springsu se ujameta v časovno zanko in med tem, ko znova in znova podoživljata isti dan, se med njima splete zanimiva romantična zgodba.

Na poroki v Palm Springsu se spoznata brezbrižni Nyles (Andy Samberg) in nejevoljna Sarah (Cristin Milioti), nevestina priča in družinska črna ovca. Ko jo Niles reši med poraznim nagovorom, začne Sarah privlačiti njegov neobičajni nihilizem. Njun improvizirani poskus razmerja se konča z nadrealistično intervencijo in Sarah spozna, da v resnici nič ni pomembno, zato začneta potihem sabotirati poročno slavje. Stvari se zapletejo, ko se izkaže, da sta ujeta v časovni zanki, zaradi katere ne moreta ne zapustiti prizorišča ne pobegniti drug pred drugim ali sama pred sabo.

Sobota, 24. julij / 21.00

Luka

Filmski večeri v Arboretumu

animirani film / Luca / režija: Enrico Casarosa / scenarij: Jesse Andrews, Mike Jones / glasovi: Jacob Tremblay, Jack Dylan Grazer, Sacha Baron Cohen, Maya Rudolph, Giacomo Gianniotti, Jim Gaffigan, Sandy Martin, Emma Berman, Francesca Fanti / 2021, Italija, ZDA / distribucija: Blitz / 100′ / sinhronizirano, 6+

KRATKA VSEBINA

Na italijanski rivieri se v nepozabnem poletju razvije prijateljstvo med mladim dečkom in morskim bitjem, ki se lahko spremeni v človeško obliko.

Mladi deček na italijanski rivieri doživi nepozabno poletje, polno sladoleda, špagetov in neskončnih voženj s skuterji. Luka si vse pustolovščine deli s svojimi novim prijatelji, a za vso poletno zabavo se skriva globoko varovana skrivnost: Luka je v resnici morsko bitje iz drugega sveta, skritega globoko pod gladino morja.

četrtek, 29. julij / 21.00

Oče

Filmski večeri v Arboretumu

drama / The Father / režiser: Florian Zeller / scenarij: Christopher Hampton, Florian Zeller / igrajo: Anthony Hopkins, Olivia Colman, Mark Gatiss / 2020, Velika Britanija, Francija / distribucija: Con film / 97′

KRATKA VSEBINA

Ostareli moški zavrača vso pomoč, ki mu jo ponuja hčerka. Ko skuša osmisliti nov položaj, v katerem se je znašel na stara leta, začne dvomiti v svoje najbližje, v svoj lastni um in celo v resničnost, ki ga obkroža. Anthony Hopkins je za glavno vlogo v filmu prejel oskarja.

Potem, ko je že znova prestrašil svojo negovalko, se Anthony, bolni, ostareli Londončan, ki je postopoma podlegel demenci, počuti zapuščenega, ko mu hči Anne pove, da se seli v Pariz. Ob hitrem duševnem upadu začne zmeden in razburjen izgubljati oprijem resničnosti in se trudi krmariti po nepregledni pokrajini sedanjosti in preteklosti. Zdaj, ko zbledeli spomini in kratki trenutki lucidnosti sprožajo nenadne spremembe razpoloženja, se njegovi najdražji, Anthonyjeva okolica in celo dojemanje časa, izkrivljajo. Zakaj ga nikoli več ne obišče njegova najmlajša hči? Kdo so tujci, ki so vdrli v Anthonyja?

Nagrade: Oskar (najboljša moška glavna vloga – Anthony Hopkins, najboljši prirejeni scenarij), BAFTA (najboljša moška glavna vloga, najboljši scenarij), San Sebastian (najboljši film)

petek, 30. julij / 21.00

Hrupna soseda

Filmski večeri v Arboretumu

komedija / Sentimental / režija: Cesc Gay / scenarij: Cesc Gay / igrajo: Javier Cámara, Griselda Siciliani, Belén Cuesta, Alberto San Juan / 2020, Španija / distribucija: Cinemania / 82′

KRATKA VSEBINA

Dva para na razburljivi skupni večerji raziskujeta vse razsežnosti in meje sodobnih razmerij.

Julio (Javier Cámara) in Ana (Griselda Siciliani) sta skupaj že več kot petnajst let. Ne gledata in ne dotikata se več, bistvo njunega odnosa pa je postal vsakdanji boj. Ana nekega večera na obisk povabi zgornja soseda. Salva (Alberto San Juan) in Laura (Belén Cuesta) sta mlajša, zelo prijazna in simpatična, a Julia in Ano vse bolj moti njun hrup. Morda pa jima je v spodbudo? Zgornja soseda imata zanju nenavaden in presenetljiv predlog, ki bo večer spremenil v katarzično doživetje za vse štiri.

sobota, 31. julij / 21.00

Križarjenje skozi džunglo

Filmski večeri v Arboretumu

družinska pustolovščina / Jungle Cruise / režija: Jaume Collet-Serra / scenarij: Glenn Ficarra, Michael Green, John Requa / igrajo: Dwayne Johnson, Emily Blunt, Jesse Plemons, Veronica Falcón, Paul Giamatti, Édgar Ramírez, Jack Whitehall, Andy Nyman, Raphael Alejandro / 2020, ZDA / distribucija: Blitz / 127′ / podnapisi, 8+

KRATKA VSEBINA

Dwayne »The Rock« Johnson in Emily Blunt se kot pametni skiper in neustrašna raziskovalka v iskanju zdravilnega drevesa podata na vznemirljivo vožnjo po Amazonki.

Dwayne »The Rock« Johnson in Emily Blunt se kot pametni skiper Frank Wolff in neustrašna raziskovalka dr. Lily Houghton podata na vznemirljivo vožnjo po Amazonki. Lily pripotuje iz Londona v džunglo Amazonije in najame Frankove vprašljive usluge. Z razmajano ladjo naj bi jo vodil po reki La Quila, saj je Lily prepričana, da bo tam našla starodavno drevo z neverjetnimi zdravilnimi sposobnostmi. Neverjetni dvojec naleti na številne nevarnosti in nadnaravne sile, ki se skrivajo v varljivi lepoti bujnega deževnega gozda.

četrtek, 5. avgust / 21.00 / PREDPREMIERA

Minari

Minari

drama / Minari / režija: Lee Isaac Chung / scenarij: Lee Isaac Chung / igrajo: Alan S. Kim, Yeri Han, Noel Cho, Steven Yeun, Yuh-Jung Youn, Darryl Cox, Esther Moon, Ben Hall, Eric Starkey / 2020, ZDA / distribucija: Cinemania / 115′

KRATKA VSEBINA

Minari je nežna in obsežna zgodba o človekovih koreninah, spremlja pa korejsko-ameriško družino, ki se v iskanju ameriških sanj preseli na majhno kmetijo v Arkansasu.

Minari je nežna in obsežna zgodba o človekovih koreninah, spremlja pa korejsko-ameriško družino, ki se v iskanju ameriških sanj preseli na majhno kmetijo v Arkansasu. Njihov dom popolnoma spremeni prihod prebrisane, prostaške, a neverjetno ljubeče babice. Minari sredi nestabilnosti in izzivov novega življenja v razgibanem hribovju Ozarks prikaže nesporno trdoživost družine in tega, kar resnično naredi dom.

Nagrade: Oskarji (najboljša ženska stranska vloga – Yuh-Jung Youn), BAFTA (najboljša ženska stranska vloga, najboljši tujejezični film, najboljši moški stranski igralec), Zlati globus (najboljši tujejezični film), Sundance (nagrada občinstva, glavna nagrada žirije)

petek, 6. avgust / 21.00 / POSEBNA PROJEKCIJA

Iskalci tartufov

Iskalci tartufov

dokumentarni film / The Truffle Hunters / režija: Michael Dweck, Gregory Kershaw / scenarij: Michael Dweck, Gregory Kershaw / nastopajo: Piero Botto, Sergio Cauda, Maria Cicciù, Aurelio Conterno, Enrico Crippa, Gianfranco Curti / 2020, Italija, ZDA, Grčija / distribucija: Con-film / 84′

KRATKA VSEBINA

Topla, poetična in pogosto humorna oda izginjajočemu načinu življenja; zgodba o strasti, nežni vezi med človekom in živaljo ter življenju polnem preprostih užitkov.

Globoko v gozdovih Piemonta na severozahodu Italije raste redki in nadvse cenjeni beli tartuf iz Albe. Edini, ki vedo, kje ga iskati, so posebej izurjeni psi in njihovi človeški kompanjoni: peščica priletnih možakarjev s sprehajalnimi palicami in iskrivim smislom za humor. Medtem ko dragoceni gomolj na svetovnem kulinaričnem trgu dosega astronomske vsote, se zdi, da so ti poskočni starčki odkrili nekaj veliko bolj dragocenega: skrivnost polnega in srečnega življenja … Topla, poetična in pogosto humorna oda izginjajočemu načinu življenja; zgodba o strasti, nežni vezi med človekom in živaljo ter življenju polnem preprostih užitkov.

sobota, 7. avgust / 21.00

Kruela

Kruela

akcijska družinska komedija / Cruella / režija: Craig Gillespie / scenarij: Dana Fox, Tony McNamara / igrajo: Emma Stone, Mark Strong, Emma Thompson, Joel Fry, Paul Walter Hauser, John McCrea / 2021, Velika Britanija, ZDA / distribucija: Blitz / 134′

KRATKA VSEBINA

Emma Stone se v predzgodbi maščevalne zlobnice Kruele de Vil iz 101 dalmatinca poda v modni London sedemdesetih let.

Preden je postala Kruela de Vil iz 101 dalmatinca, je imela najstniška Estella velike sanje. S svojim talentom, iznajdljivostjo in ambicioznostjo je želela postati modna oblikovalka, a ji je življenje vztrajno metalo polena pod noge. Kot dvanajstletna sirota se je brez ficka znašla v Londonu, kjer deset let kasneje vihra po mestu s svojima najboljšima prijateljema in se zapleta v drobne kraje. Ko se po slučaju znajde v svetu slavnih in bogatih, se začne spraševati o življenju, ki si ga je ustvarila v Londonu sedemdesetih let. Ko njene talente opazi slavna modna oblikovalka baronica Von Hellman, se Estelline sanje začnejo uresničevati, njun napeti odnos pa povzroči niz dogodkov in odkritij, ki privedejo do tega, da osvobodi svojo kruto stran in postane maščevalna zlobnica Kruela.

četrtek, 12. avgust / 21.00

Annette

Annette

muzikal / Annette / režija: Leos Carax / scenarij: Ron Mael, Russell Mael / igrajo: Marion Cotillard, Adam Driver, Simon Helberg, Rila Fukushima, Natalie Mendoza, Ron Mael / 2021, Francija, Nemčija, Belgija / distribucija: Fivia / 139′

KRATKA VSEBINA

Stand-up komik Henry se strastno zaljubi v Anne, slavno operno pevko. Pod soji žarometov sta videti kot srečen in glamurozen par, a njuno življenje se obrne na glavo, ko se jima rodi Annette, skrivnostna deklica z izjemno usodo …

Los Angeles, sodobnost. Stand-up komik Henry se strastno zaljubi v Anne, slavno operno pevko. Pod soji žarometov sta videti kot srečen in glamurozen par, a njuno življenje se obrne na glavo, ko se jima rodi Annette, skrivnostna deklica z izjemno usodo … Enfant terrible francoskega filma Léos Carax se vrača s svojim prvim celovečercem v angleškem jeziku, težko pričakovanim muzikalom z Marion Cotillard in Adamom Driverjem v glavnih vlogah. Otvoritveni film letošnjega festivala v Cannesu.

petek, 13. avgust / 21.00

Glavni junak

Glavni junak

akcijski film / Free Guy / režija: Shawn Levy / scenarij: Matt Liebman / igrajo: Ryan Reynolds, Jodie Comer, Joe Keery, Lil Rel Howery, Utkarsh Ambudkar, Taika Waititi / 2020, ZDA / distribucija: Blitz / 115′

KRATKA VSEBINA

Svet je potreboval heroja. Dobili so njega. Guy je osamljeni bančni uslužbenec, ki spozna, da je v resnici stranski lik v svetovno znani video igri Free City. Nekega dne pa mu „poči film“ in vzame usodo v svoje roke.

Svet je potreboval heroja. Dobili so njega. Guy je osamljeni bančni uslužbenec, ki spozna, da je v resnici stranski lik v svetovno znani video igri Free City. Talci, ropanja, eksplozije, ugrabitelji in umori. Vse to je del njegovega življenja. In zato mu nekega dne „poči film“ in vzame usodo v svoje roke.

sobota, 14. avgust / 21.00 / PROJEKCIJA S KUŽKI + POGOVOR Z EKIPO FILMA

Sinovi burje

Sinovi burje

dokumentarni film / režija: Miha Čelar / scenarij: Miha Čelar, Blaž Vehovar / 2021, Slovenija / distribucija: Astral film, RTV Slo / 63′

KRATKA VSEBINA

Zgodba o vrnitvi kraškega ovčarja na mejo med človeka in volka.

Sinovi burje govori o kraškem ovčarju Krasu, ki postane pastirski pes … Film ga spremlja od skotitve, prek male pastirske šole v psarni Pižmohtovi v Cerkljanskih hribih, do odraslosti, ko na kmetiji Kržič, ki pase na Sv. Ani nad Podpečjo, postane pastirski pes. Vzporedno pa film govori o drugem sinu burje – slovenskem volku Slavcu. V njegov svet nas popelje biolog dr. Miha Krofel, ki mu sledimo iz Krasa, prek Avstrije, v Nemčijo, pa vse do Trenta v Italiji, kjer se je po 1000 prehojenih kilometrih leta 2012 naselil najznamenitejši slovenski volk. Slavc je v evropskih centralnih Alpah po 130-ih letih, spet naselil volčjo populacijo. Zgodba o Krasu in Slavcu je poklon zadnji slovenski avtohtoni pasmi – kraškemu ovčarju in odgovor na pritiske slovenske politike, ki je hotela leta 2019 zdesetkati našo volčjo populacijo.

četrtek, 19. avgust / 20.30 / POSEBNA PROJEKCIJA

Sound of Metal

Sound of Metal

drama / Sound of Metal / režija: Darius Marder / scenarij: Darius Marder, Abraham Marder, Derek Cianfrance / igrajo: Riz Ahmed, Olivia Cooke, Paul Raci, Lauren Ridloff, Mathieu Amalric, Domenico Toledo, Chelsea Lee, Shaheem Sanchez / 2020, ZDA / distribucija: Filmbankmedia / 120′

KRATKA VSEBINA

Življenje bobnarja zdrsne v prosti padec, ko začne nenadoma izgubljati sluh. Riz Ahmed je s portretom gluhega glasbenika ustvaril eno od najboljših igralskih stvaritev preteklega leta.

Ruben svoje notranje demone uspešno kroti s pomočjo bobnanja in zadnja štiri leta je s svojo partnerko preživel na turneji. Nato pa nekega dne začne njegov sluh hitro pešati, kar njegovo življenje obrne na glavo, začne se soočati s strahom, jezo in zanikanjem. Le stežka se vendarle pridruži mali skupnosti gluhih, ki jo vodi vojni veteran Joe. Tam začne znova čutiti tla pod nogami, predvsem pa se začne zavedati, da gluhost ni hendikep in nekaj, kar je treba nujno popraviti. Ampak, ali je Ruben pripravljen sprejeti svoje novo življenje in se naučiti kako biti gluh?

petek, 20. avgust / 20.30 / POSEBNA PROJEKCIJA

Gospa z vrtnicami

Gospa z vrtnicami

vrtnarska komedija / La fine fleur / režiser: Pierre Pinaud / scenarij: Fadette Drouard, Blandine Jet, Philippe Le Guay / igrajo: Catherine Frot, Manel Foulgoc, Fatsah Bouyahmed, Olivia Côte, Marie Petiot, Vincent Dedienne / 2020, Francija / distribucija: Blitz / 105′

KRATKA VSEBINA

Eva je bila včasih ena najbolj znanih ustvarjalk vrtnic na svetu, danes pa je njeno podjetje na robu bankrota. Ko v vrtnarijo prispejo trije javni delavci brez izkušenj, se bodo njihova življenja spremenila za vedno.

Eva je bila včasih ena najbolj znanih ustvarjalk vrtnic na svetu, danes pa je njeno podjetje na robu bankrota. Vrh vsega njena tajnica Vera za delo v vrtnariji preko projekta javnih del najame tri izobčence brez izkušenj z vrtnarjenjem. Čeprav nimajo prav nič skupnega, se družno domislijo najbolj norega načrta, ki bo za vedno spremenil njihova življenja.

sobota, 21. avgust / 20.30 / V SODELOVANJU S FESTIVALOM GORNIŠKEGA FILMA

Medved v meni

Medved v meni

dokumentarni film / Der Bär in mir / režija: Roman Droux / scenarij: Roman Droux / nastopata: David Bittner, Marcus Signer / 2019, Švica / distribucija: Društvo za gorsko kulturo / 91′

KRATKA VSEBINA

Sredi divjega aljaškega polotoka se filmskemu ustvarjalcu uresničijo otroške sanje: pridruži se strastnemu raziskovalcu divjih grizlijev.

Sredi divjega aljaškega polotoka se filmskemu ustvarjalcu uresničijo otroške sanje: pridruži se strastnemu raziskovalcu medvedov. Avanturista iz prve roke izkusita lepoto teh neukročenih živali, obenem pa spoznata, kako težko je preživeti v tako neusmiljenem okolju. Divje grizlije spoznamo tako dobro, da jih lahko skoraj zavohamo.

nagrade: Banff Mountain Film Competition (posebna omemba žirije), New York International Film Awards (najboljša glasba)

četrtek, 26. avgust / 20.30

Okus lakote

Okus lakote

romantična drama /  Smagen af sult / režija: Christoffer Boe / scenarij: Christoffer Boe, Tobias Lindholm / igrajo: Katrine Greis-Rosenthal, Nikolaj Coster-Waldau, Flora Augusta, Charlie Gustafsson, August Vinkel, Nicolas Bro, Maj-Britt Mathiesen, Kent Dahlgren / 2021, Danska, Švedska / distribucija: Cinemania / 104′

KRATKA VSEBINA

Zaljubljeni par bi žrtvoval vse za dosego najvišjega priznanja v kulinaričnem svetu – Michelinove zvezde.

Carsten in Maggie sta najnovejši zvezdi danske gurmanske scene. On je virtuozni kuharski mojster, ona pa antropologinja hrane. Imata dva čudovita otroka in vodita eno najbolj vročih restavracij v Kopenhagnu. Njuno življenje je popolno. Skoraj popolno: manjka jima le še prestižna Michelinova zvezdica – in zanjo sta pripravljena žrtvovati prav vse …

petek, 27. avgust / 20.00

 

SIMFONIČNI ORKESTER DOMŽALE-KAMNIK »Koncert filmske glasbe«

Koncert filmske glasbe

koncert / nastopa: Simfonični orkester Domžale Kamnik / dirigent: Slaven Kulenović

Pred naše veliko platno se po nekaj letih s koncertom filmske glasbe vrača Simfonični orkester Domžale-Kamnik. Z gostujočimi solisti bodo izvedli vrsto filmskih klasik, med njimi glasbo iz filmov »Pirati s Karibov«, »Vojna zvezd«, »Igra prestolov«, «Dobri, slabi in grdi« … po koncertu pa jih bo pospremil prejemnik oskarja za najboljšo glasbo, Pixarjev film Duša.

 

DUŠA

Duša

družinski animirani film / Soul / režija: Pete Docter, Kemp Powers / scenarij: Pete Docter, Mike Jones, Kemp Powers / slovenski glasovi: Rok Kunaver, Iva Krajnc Bagola, Blaž Šef, Damjana Černe, Pia Zemljič, Uroš Buh, Vesna Jevnikar Perko, Štefan Kušar, Klemen Bunderla / 2020, ZDA / distribucija: Blitz / 107′

KRATKA VSEBINA

Ko se dogovori za najpomembnejši koncert življenja, se newyorški jazzovski pianist znajde v čudnem svetu nekje med zemljo in posmrtnim življenjem. Prejemnik dveh oskarjev (najboljši animirani film, najboljša glasba).

Joe Gardner je srednješolski učitelj glasbe, ki že vse življenje sanjari o tem, da bi nastopil kot jazzovski glasbenik. Ko na odprtem odru newyorškega kluba Half Note Club navduši občinstvo, končno dobi priložnost za nastop. A zgodi se mu nekaj povsem nepričakovanega – na poti iz službe pade v cestni kanal in ostane brez duše. Znajde se na seminarju, kjer duše razvijajo in pridobivajo strast, preden jih transportirajo v novorojenčke na Zemlji. Med drugimi Garner spozna tudi obupano dušo 22, ki se že leta trudi, da bi zapustila seminar in se na Zemljo vrnila preden bo prepozno.

nagrade: Oskarji (najboljši animirani film, najboljša glasba), BAFTA (najboljši animirani film, najboljša glasba), Zlato globusi (najboljši animirani film, najboljša glasba)

sobota, 28. avgust / 20.30 / PREMIERA Z EKIPO FILMA

Divja Slovenija

Divja Slovenija

dokumentarni film / režija: Matej Vranič / scenarij: Matej Vranič, Marjan Žiberna / nastopa: Jure Longyka / 2021, Slovenija / distribucija: Fivia

KRATKA VSEBINA

V obdobju enega leta se podamo v pet ekosistemov – alpski svet, kraško podzemlje, Jadransko morje, gozdove Dinaridov in neskončne panonske ravnice, ki gostijo številne živalske in rastlinske vrste.

Vabljeni k ogledu potujoče fotografske razstave “Natura 2000 in Divja Slovenija: Narava povezuje”, ki je pričela svojo pot v Arboretumu Volčji Potok. Več

V filmu se podamo v pet ekosistemov: med najvišje alpske vrhove in v odmaknjene dinarske gozdove, potujemo preko panonskih ravnic, spustimo se v podzemne jame kraškega sveta in pod gladino Jadranskega morja. Pri vsaki pokrajini spoznamo zanje značilen živalski in tudi rastlinski svet, odkrivamo skrivno življenje živalskih vrst, ki živijo v neposredni bližini ljudi, a nam tako rekoč nikoli ne pridejo pred oči. Film, ki se odvija v obdobju enega leta, gledalca tudi popelje skozi značilne slovenske pokrajine in ga kratko seznani z njihovimi glavnimi značilnostmi. Poseben pečat dajejo filmu bogata ekosistemska diverziteta in posnetki redko videnih prizorov iz narave.