Druga fotografska delavnica v Arboretumu Volčji Potok je potekala na lepo jesensko jutro z meglicami na jasah, v soboto, 16. septembra 2023. Potekala je v času dnevov evropske kulturne dediščine, s posebnim poudarkom na dragocenih znanjih in spretnostih.

Zbrala se je vesela druščina fotografov, od najmlajših do izkušenih, vsi pa željni novih fotografskih izzivov. Skupino 18 fotografov  je z novim vlakcem peljal g. Frece do toplarja, kjer smo izstopili. Vodja foto sekcije Binca Lomšek je skupino vodila proti livadi pred toplarjem, kjer se je že slišalo klop, klop, klop … Odličen fotograf, ljubitelj ljudskega izročila, animator in pripovedovalec zgodb Peter Rojc  je klepal koso s kladivom na klepalnem stolu, ki ima luknjo, kjer spravi kladivo. Take motive redko vidimo. S fotoaparati smo že hiteli loviti najboljše kadre za fotografijo.

Namen te fotografske delavnice je bil prikazati redka, dragocena znanja in spretnosti. Predstavljena je bila košnja otave, dogajanje je bilo pa tako dinamično in zanimivo s polno nasvetov, saj je animator  Peter prikazal ves postopek od klepanja kose, košnje, sušenja, obračanja, dajanja v kopice … Zaupal je tudi marsikatero posebnost, ki smo jo fotografi vsi navdušeni takoj uporabili.

V dobri uri in pol je nastalo mnogo fotografij, neverjetno različnih pogledov skozi objektiv ali ekran telefona. Izkušen član našega kluba Iztok Končina je dogajanje posnel in tudi zmontiral v video, kar je še posebej zanimivo, saj udeleženci lahko ponovno prisluhnejo razlagam.

V  soboto, 21. oktobra 2023, ob 9.00 načrtujemo 3. fotografsko delavnico v Arboretumu, na katero vabimo vse, ki se želijo preizkusiti s posnetki v tem čudovitem parku, ki bo imel že pravi jesenski pridih. Več o delavnici

Besedilo: Binca Lomšek, Foto kino in video klubom Mavrica
Foto: Mihael Kosmač, Binca Lomšek, Mojca Popelar, Lojze Popelar in Peter Rojc
Video: Iztok Končina