V javnem zavodu Arboretum Volčji Potok je bila na »Ta veseli dan kulture« odprta razstava o družini Souvan in parku, ki ga je ustvarila v Volčjem Potoku. Souvanov park predstavlja osrednji del današnjega Arboretuma in historično jedro zavarovane kulturne dediščine državnega pomena.

Multimedijska predstavitev o Souvanih

Souvani so imeli posestvo v lasti od leta 1882 do 1946. Velik ustvarjalni podvig Lea Souvana, ki je ustvaril park po pravilih angleškega krajinskega parka, so v Arboretumu Volčji Potok prvič predstavili jeseni 2017. Takratno razstavo smo zdaj razširili v multimedijsko predstavitev. Ta vključuje celostensko projekcijo arhivskih fotografij, ki ilustrirajo rast in oblikovanje parka od leta 1898 do 1942. Zgodbe treh ključnih oseb iz Souvanovega parka so predstavljene v zamišljenih osebnih izpovedih. Ferdinandu Souvanu, Heleni Souvan in Leu Souvanu lahko obiskovalec prisluhne v ločenih prezentacijah. Dodanih je nekaj predmetov, od katerih vsak po svoje osvetli življenje družine v večkulturnem okolju takratne Ljubljane in države.

Posebno prizorišče je posvečeno Almi Souvan, veliki ljubezni Josipa Murna, ki pa je ostala enostranska. Tam lahko obiskovalec séde pred kamin in prisluhne Murnovim stihom. V kulturno življenje Ljubljane, Kranjske in Slovenije je bila sicer družina aktivno vpeta od prihoda prvega Souvana v Ljubljano naprej.

Mutimedijska predstavitev je umeščena v pritličje galerije, ki stoji v srcu Souvanovega parka. Razstava je opremljena s prevodi v nemški, angleški, italijanski in hrvaški jezik. Razstava kipov Janeza Boljke je prestavljena v prvo nadstropje, kjer bo spet na ogled spomladi.

Otvoritev je pritegnila približno 30 ljudi, med katerimi so bili predstavniki Ministrstva za kulturo, dediščinskovarstvene stroke, novinarji in poleg zainteresirane javnosti tudi potomci zadnjega Souvana v Volčjem Potoku. Srečanje je minilo v prijetnem vzdušju in z veliko pohval ustvarjalcem predstavitev.

V zimskem času bo razstavišče odprto ob petkih in sobotah 7. in 8. ter 13. in 14 decembra ter od 20. decembra do 5. januarja vsak dan. Odprto bo popoldan od 14. do 19. ure, z izjemo božičnega in silvestrskega večera. Pot od galerije do parkiršč osvetljuje praznična osvetlitev z lučkami.

Fotogalerija