V okviru letne skupščine članov Arborističnega društva Slovenije 10. in 11. maja 2024 v Čadrgu smo predstavili mednarodni Erasmus+ projekt ArborTech.

ArborTech je partnerski projekt, katerega namen je bil razviti nov izobraževalni program za srednje poklicne šole za vrtnarstvo, kmetijstvo in sorodna področja. Program daje mladim osnovna znanja o arboristiki, kot ključni disciplini za upravljanje z drevesi v urbanem okolju.

Arboretum Volčji Potok je bil v projekt ArborTech povabljen kot strokovni partner. Zaposleni z mednarodno priznanimi arborističnimi certifikati so tekom projekta zagotavljali ustrezno podporo in znanje.

V okviru projekta smo s partnerji iz Slovenije (BC Naklo – vodilni partner), Gospodarska škola Čakovec iz Hrvaške, Stredna odborna škola Pruske iz Slovaške in On Projects iz Španije (tehnični partner) razvili nov šolski program in pripomočke za usposabljanje deležnikov na področju arboristike. Sodelujoče šole so v sklopu projekta ustvarile tudi fizični in virtualni dendrološki laboratorij (dendrologija je veda o drevesih).

Na skupščini ADS smo udeležencem predstavili spletno platformo, kjer so objavljeni rezultati projekta, s poudarkom na 4 učnih modulih, ki bodo tudi mnogim udeležencem nedvomno pomagali poglobiti arboristično znanje.

Nastanjeni smo bili v idilični alpski vasici Čadrg nad Tolminom, na ekološki kmetiji Lovrčevi. Na posestvu kmetije raste tudi čudovita stara hruška Štrnejka, veteransko drevo, ki je zavarovana kot naravna vrednota. Glede na ustne vire naj bi bila hruška stara okoli 350 let in je ena najdebelejših domačih hrušk v Sloveniji.

Prvi dan nam je Jani Kutin predstavil neverjetnih 6560 let star les jelke, ki so jo domačini odkrili ob vzdrževanju lokalnega kala. Les je kljub izjemni starosti ostal trden in zmožen obdelave. Zvečer so potekale predstavitve zanimivih projektov udeležencev iz preteklega leta. Člani so prejeli tudi natisnjene izvode prevedenih Evropskih arborističnih standardov za obrezovanje in sajenje dreves. Naslednji dan smo si ogledali lokalno ekološko sirarstvo in društveno vaškemu drevesu očistili krošnjo vej, polomljenih v neurju. Dogodek smo zaključili z udeležbo na strokovni predstavitvi vaje reševanja ponesrečenega delavca z drevesa.

Pripravil: Mirko Silan, Arboretum Volčji Potok

Predstavitev projekta ArborTech
Predstavitev projekta ArborTech