Francosko ministrstvo za kulturo že dvajseto leto pripravlja Rendez-vous aux jardins (Dobimo se na vrtovih) v prvem koncu tedna v juniju. Leta 2018 se je pobuda razširila na evropske vrtove in parke. Namen pobude je, da javnost spozna pestrost in bogastvo vrtov in parkov ter njihov kulturni pomen, ob tem pa se pouči o pozitivnih vplivih na počutje obiskovalcev vrtov in parkov.

Letošnji dogodki Rendez-vous aux jardins bodo v petek, 2. junija, v soboto, 3. junija, in v nedeljo, 4. junija 2023, na temo GLASBA V VRTU. Petek je namenjen predvsem šolarjem.

VABILO K SODELOVANJU

Arboretum Volčji Potok sodeluje v evropski pobudi od leta 2018, vsako leto pripravimo dogodke na temo, ki jo razpišejo organizatorji. Tudi v letošnjem letu želimo v sodelovanju z Ministrstvom za kulturo RS pobudo razširiti na čim več slovenskih parkov in vrtov. Letošnja tema vključuje številne zvoke, ki jih slišimo v vrtovih in parkih, to so lahko ptičje petje, zvoki drugih živali (žabe, žuželke …), šumenje vode, vetra, rastlin, zvočne instalacije ali koncerti.

Dogodek je pomembna priložnost, da svoje parke in vrtove pokažemo širši javnosti s pomočjo različnih dejavnosti: vodeni ogledi, strokovni prikazi, delavnice, razstave, koncerti … Ob tem pa tudi omogočimo izmenjavo informacij med lastniki, upravitelji, vrtnarji, strokovnimi delavci ter obiskovalci vseh starosti. 2200 vrtov in parkov v Franciji ter 500 v drugih evropskih državah sodeluje pri tej pobudi. Vabimo vas, da se nam pridružite tudi vi.

Na spletni strani Arboretuma bi radi pripravili seznam sodelujočih vrtov in parkov v Sloveniji. Zato vas vabimo, da nam posredujete podatke za objavo. Lanskoletne dogodke v Sloveniji si lahko ogledate na spletni strani: https://www.arboretum.si/novice/rendez-vous-aux-jardins-2022.

Prijavijo se lahko vzdrževani vrtovi ter parki v zasebni ali javni rabi. Vrtovi ali parki so lahko zgodovinski ali sodobni, zanimivi zaradi estetskih, arhitekturnih, krajinskih ali botaničnih elementov. Priporoča se ugodnejša cena vstopnic na dan dogodkov. V petek naj bo vstop prost za šolarje. Zaželeno je, da je prisoten lastnik vrta, vrtnar ali vodič. Prav tako je zaželeno, da se organizira vodene oglede oziroma se pripravi prosto dostopno informativno gradivo.

Več informacij na mateja.racevski@arboretum.si.

Program dogodkov za leto 2023 je objavljen TUKAJ