Razstava spomladanskega cvetja in tulipanov v Arboretumu je tradicionalno zaznamovana z vrvežem in pisano paleto barv.

Spomladanska razstava cvetja in tulipanov 2022

Tulipani imajo prav posebno mesto v parku, saj obiskovalce privabljajo vsako leto, že več kot trideset let. Tudi letos bo na ogled 2 milijona tulipanov, ki so posajeni na travniku ob drevoredu, ob na novo tlakovani poti med vhodom in pristavo (tam bodo tudi z imeni označene sorte tulipanov), na velikih kombiniranih gredah pred pristavo in v bolj senčnem Zgornjem angleške parku, kjer bodo cveteli najdlje. Obiskovalci bodo lahko tudi letos izbirali mistra tulipanov. Letošnjo razstavo bo poleg tulipanov popestril tudi sejem domače in umetnostne obrti, ki bo med 27. aprilom in 2. majem ponujal raznolike mojstrsko izdelane predmete. Vrtni center Arboretum bo organiziral tudi hišni vrtnarski sejem.

Vabljeni na tradicionalno spomladansko razstavo cvetja in tulipanov od 10. aprila do 8. maja. Park je odprt vsak dan od 8. do 20. ure – tudi med vikendi in prazniki. Parkirišče je brezplačno in urejeno v bližini vhoda. Morebitni gneči pri nakupu vstopnic se lahko izognete z nakupom prek spleta, kjer prejmete 10 % popust pri nakupu vstopnic.

Ne spreglejte foto natečaja Tulipani v Arboretumu. Več o tem

Pripravili smo odgovore na najpogostejša vprašanja o obisku Arboretuma Volčji Potok med spomladansko razstavo.

Kako do Arboretuma? Poti do Arboretuma so dobro označene. Več o tem

Kje lahko parkiramo? Parkirate lahko na označenem parkirišču pred vhodom v park. Parkirišče v času spomladanske razstave razširimo na travnate površine v okolici vhoda v park. Parkiranje je brezplačno. Prosto parkirišče vam bodo pomagali najti zadolženi redarji.

Koliko stane vstopnina v park? Trudimo se, da bi bil obisk parka neprecenljiva izkušnja, ki bi bila tudi cenovno dostopna. Nudimo ugodne družinske vstopnice in vstopnice za dva obiska. Oglejte si cenik. Pri nakupu vstopnic preko spleta prejmete 10 % popust. Spletni nakup vstopnic

Kdaj se Arboretum odpre? Kaj pa čez praznike? Park je odprt vsak dan od 8. do 20. ure – tudi za vikende in praznike. Preverite odpiralni čas.

Kdaj bodo tulipani najlepši? Začetek in obdobje cvetenja tulipanov je močno odvisno od vremenskih razmer. Letos bodo ob napovedanih vremenskih razmerah cveteli vsaj do 8. maja.

Kje v parku najdem toaletne prostore? Toaletne prostore najdete pri vhodu v park, pri pristavi, v bližini kavarne in na otroškem igrišču. Zemljevid

Je ogled Arboretuma zanimiv za otroke? Seveda. Otroci ne bodo navdušeni le nad velikimi drevesi, zvončkom želja in znamenitim Francoskim vrtom, zagotovo jim bo v veliko veselje, če si boste skupaj ogledali razstavo dinozavrov in kitov v naravni velikosti ter jim pustili prosto igro na velikem otroškem igrišču, v aprilu in začetku maja je razširjen z dodatnimi igrali. Utrujeni se bodo prav radi peljali z Arboretskim vlakom in se okrepčali s čim sladkim v kavarni Arboretuma. Več o tem  

So psi dobrodošli? Vaši štirinožni spremljevalci bodo hvaležni za dolg sprehod v slikoviti naravi. Zanje plačate vstopnice za pse. Psi morajo biti ves čas na povodcu, z vrvice jih lahko spustite v posebnem igrišču za kužke, ki se nahaja v bližini Zgornjega angleškega parka.

Imate dinozavre in kite? Seveda. Razstavi dinozavrov in kitov v naravni velikosti si lahko ogledate na poti od vhoda do otroškega igrišča.

Kaj si lahko ogledam poleg tulipanov? V parku cvetijo poljane narcis, ki jih boste srečali na vsakem koraku. Poleg narcis smo zasadili tudi drugo spomladi cvetoče cvetje, ki s svojimi barvami oživi grede po parku. V aprilu cvetijo tudi čudovite okrasne češnje in magnolije. Proti koncu aprila pa zacvetijo prvi rododendroni.

Ali si lahko ogledam tudi kakšno razstavo? V steklenjakih pri pristavi si lahko ogledate stalno razstavo kaktusov ter razstavo sobnih rastlin, ananasovk in orhidej. V platnenem šotoru ob programski poti vas bodo pozdravile številne cvetoče spomladanske lepotice, v razstavišču pod arkadami so na ogled pomladni šopki različnih dimenzij. Pri pristavi si lahko ogledate še razstavo Cvetoča pot Marije Auersperg Attems. V Galeriji Janeza Boljke gostuje razstava Salvadorja Dalija – Romeo in Julija. V Spodnjem angleškem parku si lahko ogledate razstavo Tulipani na znamkah.

Kje lahko kupim rastline? Rastline lahko kupite v vrtnem centru Arboretuma, ki se nahaja v bližini vhoda v park. Preverite odpiralni čas.

Kakšno bo vreme? Narava je očarljiva v vse letnih časih in v vseh vremenskih pogojih. Ker pa razumemo, da bi si želeli obiskati park v najlepšem možnem vremenu, z vami delimo povezavo, kjer lahko preko spletne kamere pogledate trenutno vreme v parku.

Kaj pa kosilo? Arboretum je odlična destinacija za celodnevni izlet. Od 16. aprila do 2. maja bo gostinska ponudba na voljo pred vhodom v park,  znotraj parka – pri pristavi in otroškem igrišču.

Težje hodim. Kako si lahko ogledam tako velik park? Na vhodu v park si lahko brezplačno izposodite invalidski voziček. Da vam bo ob prihodu na voljo, ga lahko rezervirate na 031 379 705. Po Arboretumu v času spomladanske razstave vozi cestni vlak. Vozi le v lepem vremenu. Vozni red se nahaja na postaji za vlak v drevoredu. Za skupine je obvezna predhodna najava vsaj 14 dni pred obiskom na vhod@arboretum.si. Preverite cenik.

Želimo si vodenega ogleda. Odlična ideja! V Arboretumu organiziramo splošna in strokovna vodenja po parku. Pokličite in rezervirajte svoj termin.

Kaj se bo še dogajalo? V Arboretumu skrbimo za pester program, ki je za obiskovalce brezplačen. Več o prireditvah preberite v spletnem prireditveniku.