Zima je pač zima! Lepa, ko jo obsveti sonce, čarobna, ko na zmrznjena tla padajo snežinke in neskončno prijazna, če nas čaka topel dom. Tudi rastline niso navdušene nad mrazom, zato večina pozimi miruje, vendar ne grmi, ki jih predstavljamo danes.

Bodnantska brogovita

Bodnantska brogovita (Viburnum x bodnantense) je listopaden grm s pokončno krošnjo. Glavni čar grma je, da cveti ves čas po malem. Cvetovi se odpirajo od decembra do pomladi. Cvetovi imajo prijeten vonj po vanilji.
Cvetoči grm si lahko ogledate v bližini otroškega igrišča.

Bodnantska brogovita

Nepozebnik

Nepozebnik (Hamamelis sp.) je listopaden grm, ki zraste v višino do 4 metre. Opazili ga boste v zimskem času zaradi pajkastih cvetov, ki so lahko v rumeni, rdeči ali oranžni barvi. Cvetovi imajo prijeten vonj po svežem in čistem. Živobarvni cvetovi barvajo sivino zime, njihov vonj pa se skriva v mnogih izdelkih za osebno nego. Svojo nenavadno rast v obliki črke ‘v’ grm regulira sam in ga ne obrezujemo po nepotrebnem. Uspeva v rahlo zasenčeni legi.
Trenutno je najbolj cvetoč grm pri jezeru Otočec.

Nepozebnik

Zgodnji zimski cvet

Zgodnji zimski cvet (Chimonathus praecox) je listopaden grm, ki doseže 3 metre. Rastlina izvira iz Kitajske, kjer jo že več tisoč let uporabljajo predvsem zaradi prijetnega vonja. Grm cveti od decembra do marca, odvisno od vremenskih razmer. Cvet je nežno rumen, in zvonasto oblikovan. Cvetovi imajo močan sladek vonj.
Več grmov prijetno diši ob poti, ki vodi od jezera Otočec do gozda, kjer smo posadili tulipane.

Zgodnji zimski cvet