Ob predsedovanju Slovenije EU smo v Arboretumu pripravili razstavo »EU v vrtnicah«. V sodelovanju s strokovnimi društvi držav članic smo dopolnili nasad vrtnic s sortami vrtnic, ki so nastale v državah Evropske unije.

V Arboretumu Volčji Potok bomo v času predsedovanja Slovenije Svetu EU opozarjali na vrtnice iz prav vseh držav EU. Izbrane sorte bodo označene z zastavicami in opremljene s QR kodami, ki bodo obiskovalca s pametnim telefonom pripeljale do različnih informacij o predstavljenih vrtnicah in o položaju držav v svetu vrtnic.

Prikaz lokacij vrtnic

ZGORNJI ROZARIJ

Zgornji rozarij je najbogatejši med rožnimi vrtovi v Arboretumu Volčji Potok. V njem domuje okoli 600 sort vrtnic. Poleg gredic so v zgornjem rozariju pergole, piramide, rožni loki, stebri in girlande, ki skrbijo za višinsko razgibanost vrta.

Iz zgornjega rozarija se opirajo lepi pogledi na jezersko gladino, na grajski hrib z naravno groto, na Homec s cerkvico ter v nasprotni smeri z nekaterih mest proti dramatičnim vrhovom Kamniških Alp.

V Arboretumu Volčji Potok skrbimo za skupno 1135 sort vrtnic, med katerimi je po poreklu največ nemških (32%) in francoskih (22%). Drugi poudarek ja na sortah, ki so odporne proti boleznim. Ta del zbirke je zelo sodoben: 40 % vseh vrtnic v Arboretumu je prišlo na tržišče po letu 2000. Evropska posebnost je regionalna zbirka z nekaj nad dvesto sortami, ki so bila ustvarjene v srednji in vzhodni Evropi.

EU v vrtnicah

KONGRESNI GRIČ

Kongresni grič je rožni vrt med pristavo in zgornjimi rozarijem. Z njim smo obeležili kongres Svetovne zveze društev ljubiteljev vrtnic (World Federation of Rose Societies), ki je junija 2017 potekal v Sloveniji. Dva dni kongresnega dogajanje se je odvilo v Arboretumu Volčji Potok.

To je bil prvi kongres Svetovne zveze  v srednji  in vzhodni Evropi. Vsebinsko smo ga posvetili predstaviti sedanje in zgodovinske rože krajine dežel vzhodno od črte Trst-Ščečin in ki je bila za svetovno vrtničarsko javnost bolj kot ne velika neznanka. Slovenski kongres je bil zelo uspešen in v mednarodni javnosti še vedno odmeva kot eden najbolje organiziranih in doživljajsko bogatih.

Na Kongresnem griču so grede s po tremi sortami, ki predstavljajo žlahtniteljske dosežke držav iz v srednje- in vzhodnoevropske regije. Spominska zasaditev je omejena na štiri lokasto ukrivljene grede. Grede nad kongresno zbirko vsebinsko sodijo k zgornjemu rozariju.

EU v vrtnicah

PAPEŠKE VRTNICE

Arboretum Volčji Potok je bil ob protokolarnih priložnostih vključen v mednarodne stike med Republiko Slovenijo, Veleposlaništvom RS pri Svetem Sedežu in Vatikanom. Ob tem so se razvile povezave, ki so vodstvu Arboretuma in strokovnim delavcem odprle vrata v vatikanske in castelgandolfske vrtove in omogočile sodelovanje med obema postavama vrtnarjev.

Leta 2016 je vzniknila zamisel, da v Arboretumu zasnujemo zbirko vrtnic, ki bi bile vzgojene iz cepičev rož s papeževih vrtov. Vrtnicam, ki so bile cepljene s cepiči iz Vatikana, delajo družbo vrtnice, ki so imenovane po papežih, romarskih krajih, svetnikih, redovih ipd. Zbirko smo poimenovali papeške vrtnice.

EU v vrtnicah

SPODNJI ROZARIJ

Spodnji rozarij leži v nižinskem in ravninskem delu Arboretuma Volčji Potok. Razteza se na veliki površini med vstopnim kostanjevim drevoredom in otroškim igriščem.  Oblikovno je zasnovan drugače kot zgornji rozarij. Tu njem so grede organskih oblik in položene pred skupine dreves. Prevladujejo višje rastoče vrtnice, tako imenovani rožni grmi.

Zaradi invazije srn smo morali del gred ograditi z začasnimi ograjami in električnimi pastirji. V ograde smete vstopati, a ne pozabite za seboj zapreti vrat električnih pastirjev.

EU v vrtnicah

Cvet danske vrtnice

Če v parku skenirate QR kodo ob vrtnici ‘I Am Grateful’, si lahko preberete tekst, ki je objavljen tudi na blogu Arboretuma.

Avstrija

'Donau'

Donau

Belgija

'Félicité Parmentier'

Félicité Parmentier

Bolgarija

Rosa × damascena cv.

Rosa × damascena cv.

Rosa ×alba

Suaveolens

Ciper

‘Damask’

Damaščanka

Češka

'Skaličany'

Skaličany

'Probuzení'

Probuzení

Danska

I am grateful

'Fru Dagmar Hastrup'

Fru Dagmar Hastrup

Estonija

Rosa spinosissima

Rosa spinosissima “Double White”

Finska

'Pia'

Pia

Francija

'Zepeti'

Zepeti

'La France'

La France

Grčija

Centifolia

Stolistnica z otoka Ios

Rosa gallica 'Officinalis'

Miletska roža

Hrvaška

'Dezire'

Dezire

Irska

'Julian Ursyn Niemcewicz'

Julian Ursyn Niemcewicz

Italija

'Sans-Souci'

Sans-Souci

'Tempi Moderni'

Tempi Moderni

Latvija

'Līga'

Liga

'Zaiga'

Zaiga

Litva

“Lithuanian Damask”

Lietuviška damaskinė rastinukė

Luksemburg

'Baronne de Vivario'

Baronne de Vivario

Madžarska

'Skóciai Szent Margit emléke'

Skóciai Szent Margit emléke

'Cibles'

Cibles

Malta

'Cécile Brunner'

Cécile Brunner

Nemčija

'Romina'

Romina

'Crimson Glory'

Crimson Glory

Nizozemska

'Yosemite Falls'

Yosemite Falls

'Grootendorst'

Grotendorst

Poljska

'Chopin'

Chopin

"Radliniec"

Radliniec

Portugalska

'Papa Joao XXIII'

Papa Joao XXIII

Romunija

'Petrina'

Petrina

Slovaška

'Adél'

Adél

'Istropolitana'

Istropolitana

Slovenija

'Prešeren'

Prešeren

''Snežniška''

Snežniška

Španija

'Tarde Gris'

Tarde Gris

'Nevada'

Nevada

Švedska

Rosa glauca 'Nova'

Rosa glauca ‘Nova’

'Moje Hammarberg'

Moje Hammarberg