Grofica na razstavi

Oglejte si ogledna vrtova z nostalgičnim cvetjem ter novo razstavo Cvetoča pot Marije Auersperg Attems v Arboretumu Volčji Potok in na gradu Bogenšperk.

RAZSTAVA CVETOČA POT MARIJE AUERSPERG ATTEMS

Na 32 panojih je na slikovit način predstavljeno življenje in delo slikarke grofice Marije Auersperg Attems. Razstava bo na ogled v Arboretumu Volčji Potok in na gradu Bogenšperk do konca leta 2022.

Razstava zajema iz prispevkov, ki so jih sodelujoči strokovnjaki in znanstveniki pripravili za posvet Presek ustvarjene krajine, arhitekture in likovne umetnosti – primer Marije Auersperg Attems, ki se je odvil septembra 2020 v Dornavi. Z njo opozarjamo, da likovna dediščina Marije Auersperg Attems postane bolje razumljiva in zanimivejša, ko jo postavimo v kontekst dosežene vrtne kulture, arhitekture, dogajanj v habsburški monarhiji in živega zanimanja za novosti v širšem evropskem prostoru.

OGLEDNI VRTOVI

V Arboretumu Volčji Potok smo pri pristavi zasadili ogledni vrt z rastlinami, ki jih je slikarka Marija Auersperg Attems naslikala na svojih tihožitjih. Zasadili smo tudi dva garklja s cvetjem, ki predvsem pri starejših zbudi nostalgična občutja in mladostne spomine.
Ogledni vrt pri gradu Bogenšperk vsebuje cvetje, ki je bilo še ne tako dolgo nazaj vseprisotno na podeželskih vrtovih in v vazah v kapelicah, ki jih oskrbujejo kmečke žene.

Arboretum Volčji Potok

Grad Bogenšperk

Razstava in ogledni vrtovi so nastali v sklopu projekta “Garkelj“, ki je sofinanciran iz sredstev Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republike Slovenije v okviru Programa razvoja podeželja RS 2014–2020.

ZANIMIVO BRANJE