Praznik kronic smo podaljšali do nedelje, 27. marca. Natečaj za najboljšo fotografijo in kratek filmček na temo »Kronice v Arboretumu« ter razpis za kratko pravljico o kronici smo prav tako podaljšali do 27. marca 2022.

V Hujski loki, naravnem predelu Arboretuma Volčji Potok, se vsako pomlad razcvetijo kronice. Kronice, z daljšim imenom veliki pomladni zvončki, s svojimi cvetovi pobelijo pet hektarjev močvirnega gozda, bregove potokov in robove vlažnih travnikov. To je eden od večjih predelov s kronicami v osrednji Sloveniji. Med 1. in 27. marcem vabimo obiskovalce, da si ogledajo kronice ter izvedo več o varovanju kronic in njihovem življenjskem prostoru.

Letošnji Praznik kronic v Arboretumu Volčji Potok začenjamo s pustno soboto. Na pustno soboto in na pustni torek bodo imeli prost vstop vsi obiskovalci, ki bodo prišli maskirani v kronico. Verjetno bodo imele s tem največ veselja deklice, morda pa se bodo v kronice vživele tudi njihove mamice in druge gospe. Gospodje so za prost vstop izjemoma lahko zvončki, ampak zvončki-cvetlice.

V času Praznika kronic, torej do 27. marca 2022, je odprt natečaj za najboljšo fotografijo in kratek, do 45 sekund dolg filmček na temo »Kronice v Arboretumu«. Za učence osnovnih šol odpiramo razpis za kratko pravljico o kronici. Zmagovalec bo za svoj razred prislužil prost vstop za končni izlet ali ekskurzijo. Izdelke pričakujemo na elektronskem naslovu info@arboretum.si.

Vse obiskovalce vabimo, da posnetke objavljajo tudi na družbenih omrežjih, kjer jih označijo s ključnikom #praznikkronic.

Najboljši posnetki iz lanskega natečaja bodo razstavljeni na panojih pri pristavi (stari upravi). Najboljše tri posnetke je izbrala strokovna komisija Foto kino video kluba Mavrica iz Radomelj.

Pred praznikom kronic bomo letos v Hujski loki postavili razlagalno tablo z osnovnimi informacijami o mokrišču in njegovem živem svetu, zavarovanih vrstah in pravilih, kako se na njem vesti. Tam bomo tudi pojasnili, zakaj kronice in zvončki v naravi skoraj nikoli ne rastejo skupaj.

Praznik kronic bodo s posebno ponudbo sladic zaznamovali v arboretski kavarnici.